Közélet

FERTŐZÉSVESZÉLY: legalább egy hete aszalódik egy döglött patkány a Vértónál

FERTŐZÉSVESZÉLY: legalább egy hete aszalódik egy döglött patkány a Vértónál

2021. június 7., hétfő
FERTŐZÉSVESZÉLY: legalább egy hete aszalódik egy döglött patkány a Vértónál

Május 31-én, hétfőn írtuk meg, hogy egy jókora patkánytetem éktelenkedik a Vertó közelében. Az eset önmagban azért is érdekes, mert pár héttel korábban fényes nappal kaptak lencsevégre egy termetes rágcsálót a tó egyik stégjénél. Akkor a tavat üzemeltető Szegedi Vízmű Zrt. lapunk megkeresésére közölte, szerintük nem nőtt a patkányok száma az elmúlt időszakban.

Mennyit változik a világ egy hét alatt?

Több módja is van annak, hogy az idő múlását látványosan szemléltessük: erre alkalmas például a time-lapse videó, a múltidéző rovat vagy éppen egy rendhagyó fotósorozat, amely egy foszló állati tetem átalakulását hívatott dokumentálni. Ezúttal utóbbi mellett tettük le voksunkat. Lássuk hát az eredményt!

A patkányról készült első felvételén jól megfigyelhető, hogy szinte térdmagasságig érő gaz árnyékában szenderült végső álomra, így könnyen lehet, hogy a magas fűtől elsőre nem vették észre a közteresek.

Két nappal cikkünk megjelenését követően nem sok minden változott a helyszínen: a járdaszegélyt övező gaz egy részét ugyan levágták, de pont azon a szakaszon, ahol az állat nyugszik, minden változatlan, csak a mohón lakmározó döglegyek száma feleződött meg. Talán az illetékeseknek nem volt gusztusuk közelebb merészkedni.

Újabb öt nappal később azonban már szembetűnőbb a változás: még mindig ott van a tetem, de a lenyírt füvet valaki rászórta, így nehezebben lehet észrevenni. Az állati maradvány sokkal laposabb és szikkadtabb lett, úgy fest, hogy a nyárias meleget rosszul viseli. Kérdés, hogy vajon meddig járhatnak csodájára a szegediek.

Tömegek a környéken

Korábban részletesen megvizsgáltuk, hogy önmagában milyen komoly egészségügyi kockázatokat rejthet a patkányok jelenléte. A problémát jelen esetben csak fokozza, hogy múlt szombaton egy tömegrendezvény volt a környéken: mint arról beszámoltunk, közel négyszázan vettek részt a Keresztpont Egyesület által szervezett, első nyilvános futóversenyen szombaton, a Vértónál.

Frissítés: begyűjtötték a tetemet!

Makrai László az SZKHT ügyvezető igazgatója lapunk megkeresésére közölte, a tetemet már begyűjtötték. Kiemelte, a patkány nem közterületen él, hanem a vizes élőhelyeken illetve az elhanyagolt épületek pincéiben alagsorában. Hangsúlyozta, legfőbb szaporodási helyük a szennyvízcsatorna rendszer, táplálékuk a lakosság által a WC-be ürített élelmiszer.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.