Közélet

Nyakunkon a patkányinvázió?! Ezúttal döglött egyedet fotóztak a Vértónál!

Nyakunkon a patkányinvázió?! Ezúttal döglött egyedet fotóztak a Vértónál!

2021. május 31., hétfő
Nyakunkon a patkányinvázió?! Ezúttal döglött egyedet fotóztak a Vértónál!

Néhány hete megírtuk, hogy óriás patkányok riogatják a vértói horgászokat. A panaszosok szerint érdemes meggondolni, hogy kiüljünk-e a nemrég kialakított stégekre, ugyanis a veszélyes betegségeket terjesztő rágcsálók fényes nappal is előmerészkednek a part közelében.

https://szegedma.hu/2021/05/orias-patkanyok-rohangalnak-fenyes-nappal-a-verto-kozeleben

Az eset kapcsán megkerestük a tavat üzemeltető Szegedi Vízművet, amely közölte, szerintük az elmúlt évekhez képest nem nőtt a rágcsálók száma. A közlemény szerint a társaság munkatársai a Vértónál csak elvétve észlelnek egy-egy példányt, valamint a horgászok is jelezni szokták feléjük, ha néha látnak, azonban tapasztalataik szerint nem nőtt a patkányok száma az elmúlt évekhez képest.

A jelek szerint azonban mégis teret hódítottak az állatok, legalábbis erre utal az alábbi, hétfő délután készített fotó is.

A döglegyek jóízűen falatoznak a foszló patkánytetemből a Vértó közelében

A rágcsálók elszaporodásához az is hozzájárulhatott, hogy a múlt héten több környékbeli hulladéktárolónál is felgyülemlett a szemét. A Vértói úton konkrétan Tiszát lehetett volna rekeszteni a kukák mellé hordott hulladékból.

Szombat délelőtt halomban állt a szemét a Vértói úton

Ez a tényező azért sem elhanyagolható, mert korábban egy rágcsálóírtó lapunknak azt mondta, nagyon sok szemét van a szegedi utcákon és ez pedig szinte “hívogatja” a rágcsálót, mert ételt talál. Arra is felhívta a figyelmet, hogy az utcán mászkáló patkányok irtása az önkormányzat hatáskörébe tartozik, őket a lakók hívják, ha a házakban látnak rágcsálót. Legutóbb a Hétvezér utcában jeleztek kisebbfajta inváziót, akkor az egyik romos, de lakott ház szeméthalmazában vertek tanyát a veszélyes állatok.

Veszettség, agyhártyagyulladás, szalomenella
Az Egészség Kalauz szakcikke szerint komoly betegséget okozhat a patkányok és egerek harapása, karmolása, de az állatok ürülékéből, vizeletéből, nyálából is kórokozók kerülhetnek a szervezetünkbe. Az ürülék, a nyál és a vizelet beszennyezheti az ivóvizet és az élelmiszereinket is, de akár az is előfordulhat, hogy a szennyezett port lélegezzük be, és ezen keresztül fertőződünk meg. Mint írják, a patkányok és egerek által terjesztett betegségek között találjuk többek között a leptospirózist, a fertőző agyhártyagyulladás egyik altípusát (limfocitás choriomeningitis - LCMV), a patkányharapási lázat, hantavírust, de a szalmonella-fertőzést, a tularémiát, a trichinellózist, a pestist, vérzéses lázakat, sőt a veszettséget is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.