Közélet

Ellepték a patkányok Szegedet: itt az invázió?

Ellepték a patkányok Szegedet: itt az invázió?

2018. október 3., szerda
Ellepték a patkányok Szegedet: itt az invázió?

Az elmúlt hetekben megsokszorozódott a patkányészlelések száma Szegeden. Már nem csak a városban található kukákat kell fokozott óvatossággal megközelítenie az embernek, hanem az utcákon is érdemes, alaposan a lába elé néznie mindenkinek.

Korábban

már megírtuk

, hogy az egyre vehemensebb közterületi szemétrakások miatt megsokszorozódott a patkányok száma a szegedi töltésoldalban. A rágcsálók azóta már beljebb merészkedtek, múlt hónapban a Délmagyar arról cikkezett, hogy patkányok tartják rettegésben a Makkoserdő sor lakóit. Immár pedig a belvárosban is egyre gyakrabban jelennek meg. Nem régen a Szegeden láttalak facebook-csoportba is feltöltöttek már egy olyan képet, amelyen

békésen túrja a szemetet egy patkány a Londoni körúton.

A rágcsálóhelyzet azóta tovább fokozódott, az elmúlt napokban több olyan olvasói levelet is kaptunk, melyek alátámasztják, hogy városszerte egyre gyakrabban bukkannak elő a komoly betegségeket terjesztő patkányok. „Ha nem látom, nem hiszem el!

Fényes nappal a belvárosban egy kisebb macska méretű patkány keresztezte az utamat. Önök írták, hogy patkány invázió lehet. Nem lehet, hanem van!"

- írta egy olvasónk, aki azt is elmondta, hogy a Mikszáth Kálmán utcán találkozott a rágcsálóval vasárnap délután. „Írták, hogy patkányok jöhetnek a városba. Szerintem már vannak.

Az elmúlt napokban a belváros utcáin többször is láttam elütött patkánytetemet. Gyomorforgató volt, pláne, hogy az egyikből varjak falatoztak.”

- írta nekünk Mária, aki szerint, ha nem történik semmi és nem figyelnek erre, akkor könnyen kisebb járványhoz vezethet a helyzet. Érdemes fokozott figyelemmel közelítenünk a városi kukákhoz, ugyanis az elmúlt napokban arra is volt precedens, hogy az egyik szemetesládából kimászott egy méretes patkány.

„Valamelyik este, a Színháztól nem messze a Stefánián dobtam ki egy kólás üveget a szemetesbe. Még el sem léptem a kukától, amikor egy méretes patkány mászott ki a szeméthalomból. Nagyon megijedtem, hiszen ha közelebb vagyok, akkor rám ugrott volna.”

- ezt Ági írta nekünk, aki megjegyezte, hogy néhány méterre egy játszótér van, ha ott is van patkány, akkor vele jön minden betegség is.

Miért van ennyi patkány Szegeden?

„Valóban a szokottnál több bejelentést kaptunk az utóbbi időben és ez akkor is így van, ha tudjuk, hogy a hideg beálltával a melegre húzódnak az állatok.” – mondta egy neve elhallgatását kérő rágcsálóirtó. „Nagyon sok szemét van az utcán és ez pedig szinte "hívogatja" az állatot, mert ételt talál.” – fogalmazott. Hozzátette, hogy az utcán mászkáló patkányok irtása az önkormányzat hatáskörébe tartozik, őket a lakók hívják, ha a házakban látnak rágcsálót. A témával kapcsolatban elküldtük kérdéseinket az önkormányzatnak- válaszukat természetesen megírjuk.

Mit tegyünk, ha patkányt látunk?

Ha a patkányok túlságosan is elszaporodnak valahol, akkor akár az emberre, de főleg a beteg emberre vagy kisgyerekekre is rátámadhatnak. Egy ilyen patkánytámadás alkalmával, ha megharapnak, az akár nagyon súlyos is lehet, mivel a seb könnyen elfertőződhet. Legyünk nagyon óvatosak, akkor is, ha csak egy lassan mozgó, támolygó rágcsálót látunk. Semmiképp se fogjuk meg, hiszen lehet, hogy azért támolyog, mert esetleg mérget evett. Ha mégis megharapna, akkor azonnal forduljunk orvoshoz. A szakemberek azt kérik, hogy ha valaki például az utcán, köztéren, közlekedési járművön patkánnyal találkozik, ne nyúljon hozzá, hanem jelentse azt a hatóságoknál!

(Borítóképünk illusztráció)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.