Közélet

Erős kritikát kapott Botka László a klinikák vezetőjétől is

Erős kritikát kapott Botka László a klinikák vezetőjétől is

2019. június 28., péntek
Erős kritikát kapott Botka László a klinikák vezetőjétől is

Németh László, az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ elnöke a Délmagyarnak nyilatkozott a cukorbetegség és annak kezelése kapcsán. Az elnök azonban kitért a szegedi városvezetésre is, mely újabb erős kritikát kapott:nehéz a párbeszéd, mert nincs szakmai kapcsolat a klinika és a város között – állítja az elnök. Egyre több szegedi meri elmondani a véleményét Botka Lászlóról.

"Csakis vizsgálatokkal és szűrésekkel derülhet fény a kialakulására, ezeket a rizikócsoportba tartozók közül mindenkinél évente legalább egyszer érdemes elvégezni. Számos betegséghez hasonlóan a prevenció itt is elengedhetetlen, ugyanis nyolcvan százalékban mi magunk vagyunk a felelősek testünk egészségéért. A cukorbetegek számának növekedésében szerepe van a cukor fogyasztásának, a szénhidrátok nagy mennyiségű bevitele hangsúlyosabb körülmény a kialakulásban, főleg, ha még hajlama is van a páciensnek a diabéteszre. Egyes statisztikák szerint a jövő nagy kihívása a cukorbetegség gyógyítása lesz" – magyarázta Németh László a lapnak, majd kifejtette, a klinikán minden szempontra odafigyelnek a diabétesz kapcsán, így az étkeztetésre is nagy hangsúlyt fektetnek.

Nem az önkormányzat pénzén fejlesztenek

Ezt követően Németh a klinika fejlesztéseiről beszélt:hamarosan új, speciális traumatológiai ágyakat kap az intézmény, hibrid műtőket alakítanak ki, valamint felidézte a fül-orr-gégészeti és fej-nyaksebészeti klinika bővítését. "Két sikeres pályázatunk eredményeként a gyermekgyógyászati klinika sürgősségi, illetve pszichiátriai szárnyat kap, míg szeptemberre tervezzük a megújult onkológiai tömb ünnepélyes átadását" – részletezte. "Sok milliárdos beruházások ezek, amik saját erőből és uniós forrásokból valósulnak meg, amiket a jól megírt pályázatok és a lobbierő eredményez. Németh László utalt arra is, hogy

"ezek mind az egyetem sikerei, nem a városvezetésé, mert nehéz az önkormányzattal való párbeszéd, hiszen semmilyen szakmai kapcsolat nincs a város és a klinikai központ között"

- fejtette ki.

Szegedi vélemények: Városmenedzser kellene, nem baloldali propaganda

Németh László szerint menedzserszemléletre lenne szükség mindkét oldalon, nem elég csak az egyetem részéről. Az önkormányzati egészségügyi feladatok összehangolása a Szegedi Tudományegyetem betegellátó részével olyan megoldásra váró feladat, amely egyre sürgetőbbé válik. A brutális lejárató hadjáratok ellenére egyre több szegedi civil szakember fogalmaz meg komoly kritikát a városvezetéssel szemben. Legutóbb Rovó László rektor nyilatkozatától kapott dühromot Botka László házimédiája,mikor az egyetem vezetője elmondta:

Nemesi Pált, a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnökét ajánlja polgármesternek Botka László helyett

. "Az is fontos dolog és érzékelhető, hogy eddigi lehetőségeinket az elmúlt 10-15 évben nem használtuk ki. Szeged a pozíciójánál, méreténél fogva sokkal többre lenne képes. Nem a jelenlegi városvezetéssel szeretnék konfliktusba kerülni, de ezt nem szabad elhallgatni. Szeged most irányt válthat, és erre a váltásra nagy szükség lenne. A város iránt érzett felelősségből mondom ezt, nem akarom elrejteni a véleményemet" –

mondta lapunknak adott interjújában Rovó László

. A rektor kijelentéseire reagáló lejárató cikkek kapcsán Ádám Attila ügyvéd írt

nyílt levelet

, és magyarázta meg tények alapján, hogy miért és mitől retteg Botka László. Az év elején pedig Zakar Péter, az SZTE rektorhelyettese

illette kritikával a városvezetést

. "Szomorúan tapasztaljuk, hogy az önkormányzat évtizedek óta semmibe vesz minket. Még a városi naptárban sem kaptunk helyet. Mindenképp új városvezetésre van szükségünk! Lendületes pályára kell állítani Szegedet. Az államnak, a vallásnak és a városnak egységben kell állnia a sikerhez, de ebből az utóbbi elem hiányzik" – mondta Zakar januárban.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.