Közélet

Fokozódik a káosz: fizettek a Széchenyi téri tervekért, mégis újra megpályáztatták

Fokozódik a káosz: fizettek a Széchenyi téri tervekért, mégis újra megpályáztatták

2019. április 9., kedd
Fokozódik a káosz: fizettek a Széchenyi téri tervekért, mégis újra megpályáztatták

Zárt ülésen tárgyalta hétfőn a szegedi önkormányzat jogi, ügyrendi és közbiztonsági bizottsága a Széchenyi tér felújítását. Ezen az önkormányzat részéről megerősítették, valóban voltak tervek, melyeket ki is fizettek, mindezek ellenére újra megpályáztatták a tér felújításának terveit.

Értesüléseink szerint a hétfői jogi, ügyrendi és közbiztonsági bizottság zárt ülésén a Széchenyi tér felújítása kapcsán kiderült, hogy hirdetmény nélküli, tárgyalásos közbeszerzési eljárást indítottak, ami lényegében azt jelenti, hogy meghívásos alapon lehetett a pályázaton elindulni.

Lapunk úgy tudja, hogy a meghívottak között csak egy iroda szerepelt, aki "nyertes" is lett: a Fontos Mérnök Stúdió.

Hetekkel ezelőtt kiderült, hogy a Kárász utca Europa Nostra-díjas felújításának tervezője,

Török Péter elkészítette a belvárosi rekonstrukció Széchenyi téri ütemét is, melyről azt állította, hogy azt elfogadta az önkormányzat, de semmilyen felújítás nem kezdődött el a tervei alapján.

Ennek kapcsán felmerült, hogy talán ezek a tervek már eltűntek a városházán, ez azonban további aggályokat vetett föl – erről Német Ferenc, a jogi, ügyrendi és közbiztonsági bizottság tagja nyilatkozott portálunknak márciusban.

Úgy tudjuk, hogy a városvezetés erre a felvetésre reagált az ülésen, ugyanis azt állítják, hogy a tervek még mindig megvannak, fizettek is érte, azonban ezeket a koncepció szerzői jogvédettsége miatt nem lehet nyilvánosan bemutatni. Viszont az a hír járja, hogy a

Török Péter csapatában dolgozó egyik tervező most az önkormányzat pályázatán nyertes koncepciót benyújtó Fontos Mérnök Stúdiónál dolgozik, így bennfentesek szerint akár az is előfordulhat, hogy a már kifizetett és elfogadott koncepció akár részleteiben megegyezhet azzal, amelyiket most akarja megvalósítani az önkormányzat.

Német a titoktartási kötelezettsége miatt nem kívánta megerősíteni értesüléseinket a bizottság zárt ülésén elhangzottakról, ám azt felidézte hogy korábban zárt ajtók mögött egyeztetett civil szereplők mellett a tervek elkészítőivel Nagy Sándor városfejlesztési alpolgármester, aki hangsúlyozta, hogy a tervek nem véglegesek, azokon még lehet változtatni és figyelembe veszik majd a lakossági véleményeket. A bizottsági tag portálunkon kifogásolta legutóbb, hogy az önkormányzat többször jelezte, helyt adnak nyílt egyeztetésnek, de eddig semmit sem tettek ennek érdekében. Civil kezdeményezésre hívtak össze nyílt lakossági fórumot a Csongrád Megyei Kormányhivatalban nemrég, ahová meghívták a városi főépítészt is,

"de sem ő, sem az önkormányzat nem volt kíváncsi a megjelentek véleményére" – fogalmazott a bizottsági tag.

"Minden jel szerint arra törekszik a városvezetés, hogy a lehető legkevesebb nyilvánosságot kapják a felújítás tervei"

– kommentálta a napvilágot látott fejleményeket Német.

A Magyar Építész Kamara weboldalán is elérhető pályázati kiírás szerint a tervpályázatok díjazására bruttó 30 millió forint áll rendelkezésre. Ez még csak annyit jelent, hogy a pályázónak léptékarányos tervet és 3D-s koncepciót kellett megküldeni, melyet a győztes pályázat után továbbtervezhet. Maga a felújítás 3 milliárd forint összértékű lehet. Szentistványi István önkormányzati képviselő – aki a zárt ülés eseményeiről szintén nem számolt be – kifogásolja a tervek kapcsán, hogy nem kezelik egyértelműen a már elkészült koncepciókat, így nem elég átlátható, melyek azok az elemek, amik a korábbi elképzelésben már szerepeltek. A Széchenyi tér felújítási terveinek győztes pályázatát még decemberben hirdették ki.

A koncepció a közösségi médiában is komoly vitát generált, hiszen drasztikus változás következhet be így a város főterén. Az elképzelések között szerepelt az is, hogy teljesen kiterelik az autós forgalmat a frekventált belvárosi térről, miközben egyre nagyobb igény van a belvárosi parkolóhelyekre.

Mindezek fényében viszont úgy tűnik, hogy ha csakis a győztes tervet benyújtó Fontos Mérnök Stúdió tervezheti a Széchenyi teret, akkor hiába reklamáltak a lakosok, akiknek a háborgására azt válaszolta a városvezetés, hogy ezek még nem a végleges elképzelések.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.