Közélet

Hivatalok hullámain hánykolódik a Szőke Tisza + FOTÓK

Hivatalok hullámain hánykolódik a Szőke Tisza + FOTÓK

2012. július 19., csütörtök
Hivatalok hullámain hánykolódik a Szőke Tisza + FOTÓK

A szegedi jachtkikötőben elsüllyedt Szőke Tisza hajó esetében csak egy dolog változott: jelentősen csökkent a folyó vízszintje. Ugyan a felszámolási eljárásban a csődtörvénynek megfelelően sikerült a hajót értékesíteni, és az új tulajdonos nekiláthatna az értékmentésnek, a hivatali eljárások mégsem teszik ezt lehetővé.

Mint arról korábbi cikkünkben

is beszámoltunk a Szőke Tiszát a csődtörvény előírásainak megfelelően hirdették meg eladásra, majd a két jelentkező közötti árverésen értékesítették. Ezt követően – mivel a hajó ideiglenes védelem alatt áll – a Csabaholding Kft. felszámolóbiztosa hivatalból értesítette a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal Műtárgyfelügyeleti Irodáját, hiszen – megfelelő döntés esetén – a Magyar Államot elővételi jog illeti meg.

Februári jégtől a júliusi kánikuláig

„Még februárban hívtam össze mindazokat, akik a hajó ügyében hivatalból érdekeltek lehettek” – mondta el portálunknak

Ézsiás László

felszámolóbiztos. „Ekkor kértem a KÖH munkatársait, hogy vonják vissza az ideiglenes védelmi határozatot addig, amíg a kedvező vízállást kihasználva, az erősen megdőlt hajótestről az értéktelen felsőrészt levágva kiemelik a gőzöst.” Akkor a KÖH munkatársai megígérték, hogy a kialakult helyzetre való tekintettel mindenképpen igyekezni fognak a döntéssel, mely döntés sajnos nem született meg, és így a hajót sem tudták az önkéntesek a felszínre hozni. A sikertelen mentőakciót és a jelentős médiavisszhangot követően azonban a határozat – mely szerint hozzájárulnak a felső szint levágásához – mintegy három hét késéssel érkezett meg. Ekkor viszont az önkéntesek minden lehetősége, anyagi erejük is elapad már, a Tisza viszont áradni kezdett, így semmiféle munkát nem lehetett már az elsüllyedt gőzösön végezni.

„Mivel a hajóval nem lehetett ekkor már mit kezdeni, a felszámolási törvénynek megfelelően eladásra kellett meghirdetni a hajót” – folytatta a felszámoló az események sorolását. „Az érvényes ajánlatot adó féllel meg is kötöttük az adásvételi szerződést, és a KÖH is értesítve lett a fejleményekről, az adásvételi szerződést a mellékletekkel együtt elküldtem nekik. Azonban a mai napig nem értesítettek arról, hogy az elővásárlási joggal kívánnak-e élni.” A május végén történt adásvétel óta eltelt másfél hónapban mintha megállt volna az élet a hajó körül, semmi sem történt, holott a felszámolási törvény szigorú határidőket szab ki minden érintett fél számára. A megadott 30 napot viszont a KÖH saját hatáskörű döntésével meghosszabbította. „A csődtörvényben ilyen hosszabbítás nem található” – emelte ki Ézsiás László. „Úgy gondolom, hogy valószínűleg a megfontolt döntés miatt a hajó érdekében dönthetek így, ezért én is elfogadtam ezt a határozatot.” Azóta két alkalommal is elöntötte már a Tisza a hajót, most viszont olyan alacsony a vízszint, hogy ismét el lehetne kezdeni az értékmentést.

Mi az érték, mi nem – nincs hivatalos döntés

A februári megbeszéléseken még gyorsított eljárást ígértek, azonban a mai napig semmiféle hivatalos értesítés, döntés, határozat nem született arról, hogy az elsüllyedt Szőke Tisza gőzösön mely részeket – esetleg az egész hajót – kívánnak védelem alá helyezni. „Miután többször megkerestem a KÖH illetékesét, azt a nyilatkozatot kaptam, hogy mindkét döntés államtitkári, minisztériumi szintre került” – beszélt a felszámoló a hivatali malomkerekekről. „Így továbbra is arra várunk, hogy mely részek kerülnek védelem alá, illetve egyáltalán él-e a KÖH az elővásárlás jogával.” Így a Szőke Tisza ugyanabban a helyzetben van, mint februárban volt és ugyanaz az állapota, mint május végén, azaz a hivatalok, a döntéshozók valóban megfontoltan, egyáltalán nem kapkodva végzik a dolgukat. Amit Petőfi Sándor költeményéből is tudhatunk – „...Azért a víz az úr!” –, a mostani alacsony vízállás sem tart örökké.

Jogok, kötelességek és lehetőségek

A felszámoló joga és kötelessége, hogy a törvényben megszabott határidő elteltét követően az eredményesen pályázó részére átadja a hajót, hiába nincs a KÖH részéről döntés. „A KÖH-nek megvan a jogköre arra, hogy éljen az elővásárlással, de ez nem azt jelenti, hogy hónapokig, netán évekig halogassa a döntést” – emelte ki a felszámolóbiztos. „Ráadásul az elővásárlási jogot a felszámolási törvény adja meg nekik, melyben minden fél számára igen szigorú határidők is elő vannak írva.” A hivatal számára a jog a védelem alá helyezést adja, és nem azt, hogy a nyilatkozatot, a döntést, a határozatot a végletekig és azon túl is elodázzák.

A magas szintre került döntés

„Minisztériumi hatáskörbe került az eljárást, és nagyon várjuk már a végleges határozatot mi is” – válaszolta kérdésünkre a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal műtárgyfelügyelője, Opra Zsuzsanna. „Addig azonban semmit nem tudok nyilatkozni. Az gondolom, néhány napon belül megszülethet a döntés.” E-mailben feltettük a kérdéseinket a Nemzeti Erőforrás Minisztérium Kulturális Örökségvédelmi és Koordinációs Főosztályának is, és az onnan érkező válaszokat természetesem olvasóinkkal is megosztjuk majd.

„Jön az árviz! jön az árviz! hangzék...”

Most a Tisza nyugalmasabb, csendesebb arcát mutatja, de a szegediek jól tudják, ez az állapot csak időleges. „Én nem mondhatom a Tisztának, hogy ne áradjon, nem mondhatom a hajónak se, hogy ne süllyedjen, ne korhadjon tovább” – érzékeltette a lehetetlen helyzetet Ézsiás László, a Csabaholding felszámolóbiztosa. „A kötelességem és a jogom is az, hogy a hajót átadjam a nyertes pályázónak, a lehetőségem pedig az, hogy ezt még húzom egy darabig, várva a hivatalok döntésére. Az egyik ügyben február óta kellene nyilatkozniuk, a másikban pedig május óta.” Egyelőre tehát a Szőke Tisza a hivatalok hullámain hánykolódik, miközben tovább rohad a hajón minden. Pedig a mostani alacsony vízszint lehetővé tenné a munkálatok megkezdését.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.