Elkelt a szegedi Szőke Tisza gőzös + FOTÓK, VIDEÓ

2012. május 30., szerda • Cikk nyomtatása • Küldés e-mailben
Fotó: Illés Tibor

Értékmentéssel és fémkereskedéssel foglalkozó társaság nyerte meg a szegedi Szőke Tisza gőzösre kiírt ártárgyalást – közölte a Csabaholding Kft. felszámolóbiztosa az MTI-vel. A nyertes azonban egyelőre még nem veheti birtokba a hajót, hiszen elővásárlási joggal még előtte élhetnek.

A Csabaholding Kft. felszámolóbiztosa, Ézsiás László elmondta, amíg a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal nem nyilatkozik arról, hogy mely részeket veszik védelem alá, nem tudják aláírni az adásvételi szerződést. Emellett a nyertesek nem tudják átvenni a tulajdonukat, de nem kezdődhet meg a hajótest mentése sem.

Védelem, mentés és árverés

A gőzöst februárban helyezték védelem alá. A megmentése érdekében márciusban néhány civil – mások mellett a mostani ártárgyalás győztesei – a védelem néhány napra történő felfüggesztését kérte, hogy az akkor még sekélyebb Tisza mederből kiemeljék a jelentősen megdőlt hajótestet. A műveletet a nyolcvanas években épült részének elbontásával lehetett volna végrehajtani. Erre engedélyt azonban csak késő tavasszal kaptak. Így amikor márciusban megpróbálták kiemelni, nem jártak sikerrel. Mostanra viszont a hajótest még jobban bedőlt, egyelőre vassodronyokkal próbálják a parthoz rögzíteni, hogy ne süllyedjen el, de azt még nem látni, hogyan és mikor lehetne kiemelni.

Ennek ellenére az ártárgyalási kiírásra két pályázó csoport jelentkezett. Az egyik csak a fémkereskedéssel foglalkozott, a másik társaság egy része viszont azokból az amatőr hajómentőkből áll, akik már tavasszal is megpróbáltak segíteni az egykori gőzösön. Az árverésen ők adták a jobb ajánlatot. A tervek szerint a menthető részeket kiemelik és újjáépítve a hajót felhasználják majd azokat. A vashulladékot pedig a csoport másik része értékesíti majd. Egyelőre azonban mindenki a hivatal állásfoglalására vár.

A KÖH még nem adott állásfoglalást

A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal Műtárgyfelügyeleti Irodája korábban arról tájékoztatta az MTI-t, hogy bár a szakértői vélemények szerint menthetetlen a Szőke Tisza gőzös teljes hajóteste, bizonyos részei műtárgyi védelmet kaphatnak. A vizsgálat megkezdődött, hogy a szegedi gőzhajó mely elemeit lehet megmenteni.

A Szőke Tisza a közelmúltban süllyedt meg a tápéi téli kikötőben, melyről portálunk is részletesen beszámolt. A Szőke Tisza gőzhajó felújítására a Technológia Tudásalapú Vállalkozásfejlesztési Nonprofit Kft. 2010-ben 556 millió forint támogatást nyert, a cég azonban nem tudta előteremteni az önrészt, ezért kihátrált a pályázatból.

A Ganz Danubius Hajógyár újpesti üzemében 1917-ben építették meg a lapátkerekes gőzhajót, amelyet 1919-től SAS, majd 1930 és 1944 között Szent Imre, később Felszabadulás, végül Szőke Tisza néven jegyeztek. 1958-ban átépítették, ettől kezdve üdülőhajóként, majd 1973-tól állóhajóként, diszkóként is működött és a szegedi városkép elválaszthatatlan részévé vált. Utoljára ötven éve újították fel.

Összeállította: Illés Tibor

Ugrás az oldal tetejére

Hozzászólások

Eddig 12 hozzászólás érkezett.

Kattintson ide! (automatikus fordítás)


Kattintson ide a kép beszúrásához.

A SZEGEDma.hu tekintettel van a személyiségi jogokra, elutasítja a gyűlöletkeltést és az uszítást. Kérjük, tegyen így Ön is, hiszen a hozzászólást saját felelősségére írja!
Ön a(z) 54.198.71.184 IP címről szól hozzá.

 • 12. megyek hozzászólt ekkor: 2012. május 31., csütörtök, 19:00
  Válaszolok

  Azt a roncsot már el kell süllyeszteni

 • 11. búvárkund hozzászólt ekkor: 2012. május 31., csütörtök, 16:58
  Válaszolok

  Kedves Alig Kisokos!
  A hajó védettségi eljárás alatt áll, még nem védett. A többi stimmel

 • 10. Szenes dekrétum hozzászólt ekkor: 2012. május 31., csütörtök, 16:16
  Válaszolok

  Kedves “Rettenetesen Okosok”!

  A hajó műemlékvédelem alatt áll, igaz?! A törvény szerint tehát nem szerelhető szét, kivétel az állagmegőrzés, engedélyköteles felújítás!

 • 9. Lopland hozzászólt ekkor: 2012. május 31., csütörtök, 07:29
  Válaszolok

  Navigare necesse est… vivere non est necesse
  …hmmmmm

 • 8. kreatív hozzászólt ekkor: 2012. május 31., csütörtök, 06:00
  Válaszolok

  Kellene szervezni a hajó melletti partszakaszon egy halotti tort. Mindenki jöhetne, akinek a fiatalsága a hajóhoz kapcsolódótt, illetve nem ért egyet a szegedi értékpusztítással.

 • 7. értékes hozzászólt ekkor: 2012. május 31., csütörtök, 05:59
  Válaszolok

  Ennek így kellett történnie?

 • 6. Krumplilé hozzászólt ekkor: 2012. május 30., szerda, 23:35
  Válaszolok

  Köszönjük meg Gyimesinek és Bohácsnak, hogy most is hallgattak, csendben nézték mi történik. Miért nem jött kormányzati segítség?!

 • 5. értékes hozzászólt ekkor: 2012. május 30., szerda, 22:12
  Válaszolok

  Szerintem ez tragédia! Szőke Tisza, Hági Étterem, Kass Szálló, Bálint Sándor házrombolás, stb. Hová süllyed még ez a város?

 • 4. Figyelj! hozzászólt ekkor: 2012. május 30., szerda, 21:49
  Válaszolok

  Azt is a püspök fogja megvenni, aztán a pénzt visszacsengetik neki focira.

 • 3. Lopland hozzászólt ekkor: 2012. május 30., szerda, 21:48
  Válaszolok

  Azt majd eccer csak elviszik az álumínyiumos mozdonyszőkék :-)

 • 2. szörnyella hozzászólt ekkor: 2012. május 30., szerda, 21:14
  Válaszolok

  Az árvízi emlékművekt mikor adják el Botkáék valami fémkereskedő társaságnak?

 • 1. Rudi hozzászólt ekkor: 2012. május 30., szerda, 21:12
  Válaszolok

  A fémkereskedők, mióta értékmentők?

Ugrás az oldal tetejére