Gasztro

A hét receptje: Tarkabarka házi pizza

A hét receptje: Tarkabarka házi pizza

2009. április 23., csütörtök
A hét receptje: Tarkabarka házi pizza

Ha szereted a vastag tésztát...

Több millió pizzát rendelnek és fogyasztanak el naponta a világon. A pizza az elmúlt 50 esztendőben a világ egyik legkedveltebb eledelévé vált, de vajon hányan gondolkodnak el a közkedvelt étel eredetén? Pedig e kivételes konyharemek története éppoly színes, mint maga a pizza változatos feltételeivel megpakolva. Egy rövid múltba tekintés után a SZEGEDma.hu megajándékozza olvasóit saját, már tesztelt pizzareceptjével.

Az általánosan elterjedt vélekedés szerint az olaszok találták fel a pizzát, bár eredete egészen az ókori időkig visszanyúlik. Már a babilóniaiak, izraeliták, egyiptomiak, valamint egyéb közel-keleti kultúrák népei is fogyasztottak kovásztalan kenyeret, amelyet sárból tapasztott kemencékben sütöttek. Ez a kenyér nagyban hasonlított a pitához, amely Görögország és a Közel-Kelet szerte napjainkban is gyakorta fogyasztott tésztaféle . Az is köztudomású, hogy az ókori mediterrán népek, úgy mint a görögök, rómaiak és egyiptomiak ezt a kenyeret olívaolajjal és helyi fűszerekkel ízesítve ették. Úgy tudjuk, hogy a nápolyiak már számunkra is ismerősebb formában készítették a pizzát. A legenda szerint a kései 1800-as években egy olasz pék,

Raffaele Esposito

különleges étellel igyekezett kedveskedni a királyi párnak. Ha hihetünk a történetnek, az olasz uralkodó,

Umberto

király és hitvese,

Margherita

királyné éppen a környéken utazgattak. Országa iránti hűségét kifejezendő a királyi pár tetszésének elnyerésére Raffaele olyan feltétekkel díszített lapos kenyeret készített, amely Itália színeit képviselte: vörös paradicsom, fehér mozzarella sajt és zöld bazsalikom. A király és hitvese az ínycsiklandó specialitást olyannyira megkedvelte, hogy annak híre csakhamar bejárta az egész országot. Ennek eredményeként az étel csakhamar közkedveltté vált, és hamarosan országszerte készítették és fogyasztották. A 20. század hajnalára - az olasz bevándorlóknak köszönhetően - a pizza már eljutott az Egyesült Államok nagyobb városaiba, és leginkább New Yorkot, illetve Chicagót hódította meg. Ennek magyarázata egyszerű: ekkorra ugyanis már mindkét város jelentős olasz népességgel bírt. Lassan a kisebb kávéházak, éttermek is felvették étlapjukra az olasz vendégek kedvencét, majd a második világháború végére még népszerűbbé vált az amerikai katonák által, akik az olasz fronton ismerkedtek meg ezzel az étellel. Mára a pizza éppoly nemzetközivé vált, mint a gyros és a hamburger, és nemre, vallásra, korra való tekintet nélkül egyaránt fogyasztják világszerte. Akik nehezen tudnak betelni a pizzával, elkészíthetik házilag is, vastag tésztával és gazdag feltéttel, az alábbi recept szerint:

Hozzávalók:

Pizzatésztához:

50 dkg liszt 4 dkg élesztő 2 egész tojás 2 dl langyos tej 3 evőkanál olaj 1 evőkanál cukor 1 kiskanál só

Pizzaszószhoz:

paradicsompüré bazsalikom oregano fokhagyma olívaolaj só

Pizzafeltéthez:

2 kis fej hagyma (de a legfinomabb újhagymából) 15 dkg szalámi 15 dkg tarja 15 dkg zöldségmix: borsó, répa, kukorica 15 dkg sajt

Elkészítése:

Az elmorzsolt élesztőt és a cukrot langyosra melegített tejben megfuttatjuk. Ha felfutott az élesztő, egy mély tálban összedolgozzuk a liszttel, a tojással, a sóval és az olajjal, és jól kigyúrjuk. A tésztát addig dagasztjuk, míg teljesen összeáll, illetve elválik a táltól és a kezünktől. A dagasztást úgy végezzük, hogy jó sok levegő kerüljön a tésztába (így a végén nem lesz bodag). Majd szükség szerint 30-45 percig langyos helyen, belisztezett tálban, letakarva pihentetjük a pizzatésztát. Ez idő alatt elkészíthetjük a feltétet: gyakorlatilag bármilyen félkész-kész hústerméket, zöldségfélét felhasználhatunk. Jelen esetben hagymát karikázunk, szalámit és tarját darabolunk, a pizza koronájának pedig borsót, répát, kukoricát párolunk. Ha szép magasra megkelt a tészta, akkor félujjnyi vastagra kinyújtjuk, és olajjal kikent, lisztezett tepsibe tesszük. Megkenjük pizzaszósszal - amit ha már házi pizzát sütünk, szintén elkészíthetünk saját magunk is - majd ráhalmozzuk a feltéteket. Előmelegített sütőben 220 Celsius-fokon kb. 25 percig sütjük. Elkészülte előtt pár perccel kivesszük, reszelt sajttal szórjuk a tetejét, és visszatesszük a sütőbe. Ha a sajt ráolvadt, kivesszük a pizzánkat, és már tálalhatjuk is.

Vágólapra másolva!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.