Egyetem

Elkezdődik Makó és Lugos közös egészségügyi projektje

Elkezdődik Makó és Lugos közös egészségügyi projektje

2013. március 12., kedd
Elkezdődik Makó és Lugos közös egészségügyi projektje

Elkezdődik a Magyarország-Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 keretében megvalósuló Egészségügy- és attitűdfejlesztés Makó és Lugos térségében elnevezésű projekt - közölte a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) kedden.

A program során jelentős infrastrukturális fejlesztések valósulhatnak meg, továbbá a szív- és érrendszeri betegségeket érintően számos népegészségügyi kezdeményezés és felvilágosító program kezdődik, amely a Csongrád Megyei Egészségügyi Ellátó Központ Hódmezővásárhely-Makó, valamint a Lugosi Városi Kórház együttműködésében valósul meg. Az összesen 1 190 006 eurós projekt Makón 433 240 eurós fejlesztést tesz lehetővé - közölte az intézet. Az infrastrukturális fejlesztések a sürgősségi- és járóbeteg-ellátások fejlesztését, a fekvőbeteg-ellátáshoz kapcsolódó épületfelújítást, valamint diagnosztikai eszközök beszerzését érintik, továbbá a két kórház közötti folyamatos együttműködés kiterjed a telediagnosztikai kapcsolat fejlesztésére, valamint videokonferencia-rendszer telepítésére is. A romániai Lugos (Lugoj) a 23 ezres Makótól 150 kilométerre fekszik. 43 ezres lélekszámával a Bánság egyik jelentős települése. A GYEMSZI tájékoztatása szerint a program célja továbbá a szív- és keringésrendszeri betegségek megelőzése és az, hogy felhívja a figyelmet a gyógyítás, illetve kezelés fontosságára. A partnerek a szűrés hatékonyságát, illetve az átszűrtségi arányt is növelni kívánják. Ezenkívül mindkét térségben közösségi rendezvényt, nyílt napot szerveznek majd szeptemberben, a szív világnapján. A kampány hatékonyságát a szociális ellátó intézmények és munkáltatók bevonásával, valamint egy háromnyelvű rövidfilm elkészítésével is javítani kívánják. A keddi projektindító eseményen részt vett

Kallai Árpád

, a Csongrád Megyei Egészségügyi Ellátó Központ Hódmezővásárhely-Makó főigazgatója,

Voichescu Florin

, a Lugosi Városi Kórház főigazgatója,

Serpe Mircea

orvosigazgató,

Ianculescu Gabriela

, a lugosi kórház sürgősségi osztályának vezetője, valamint

Mészáros János

, a GYEMSZI Dél-Alföldi Térségi Egészségszervezési Központ igazgatója is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.