Közlekedés

Csak idő kérdése az első komolyabb kerékpárbaleset Szegeden

Csak idő kérdése az első komolyabb kerékpárbaleset Szegeden

2022. június 8., szerda
Csak idő kérdése az első komolyabb kerékpárbaleset Szegeden

A temérdek forgalmi rend változás és a sokszor ésszerűtlennek tűnő útvonalvezetés miatt fokozott figyelemmel kell közlekedni a városban.

Múlt héten Majoros Gabriella gépjárművezető-oktatóval vettük át tüzetesen, hogy az utóbbi időben hol és hogyan változott a forgalmi rend Szegeden. Ezt követően több cikken keresztül is érzékeltettük, hogy az útfelújításoknál csak a kerékpárutak kijelölése okoz nagyobb gondot a városvezetésnek.

"Akciós sárga festék" 

Szerda délelőtt írtuk meg, hogy a Petőfi Sándor sugárúton ugyanazt a kerékpáros nyomvonalat ugyanott többször is felfestették, hogy mindenki számára nyilvánvaló legyen, hol közlekedhetnek a bringások – az már más kérdés, hogy mindezek ellenére hányan mernek majd forgalmas sugárúton keresztben áttekerni. Fontos, hogy itt a kerékpárosoknak továbbra is elsőbbséget kell adniuk az autósoknak.

https://szegedma.hu/2022/06/gombamod-szaporodnak-az-utburkolati-jelek-szegeden

Cikkünk nyomán folyamatosan záporoznak a hozzászólások és a konstruktív olvasói levelek. Sokan a párbeszédet hiányolják az új bringautak kialakításakor.

Talán akciós volt a sárga festék, hogy ennyi kerékpársávot festenek? Még a Karácsony Gergely is megirigyelné, ami itt megy Szegeden! Talán, ha megkérdeznék a kerékpárosokat, ésszerűbb megoldások születnének."

– jegyezte meg üzenetében Péter.

Komoly veszély a Csillag téren

Többen is jelezték, hogy a Csillag térnél csak idő kérdése, mikor történik egy újabb végzetes baleset. A zömmel autóval közlekedő olvasóink szerint a kerékpárosok rendszerint figyelmen kívül hagyják, hogy elsőbbséget kell adniuk a körforgalomból érkező autósoknak.

Fotó: Sándor Judit

A helyzet valóban furcsa, hiszen a gyalogosoknak elsőbbségük van, talán ebből adódóan tekernek át rutinból a bringások is, viszont minden irányból jól látható az elsőbbségadás kötelező tábla, sőt, erre még egy útburkolati jel is figyelmeztet. Ezzel együtt talán az a legésszerűbb megoldás, ha leszállunk a kerékpárról, és a zebrán áttoljuk, akkor ugyanis köteles megállni az autós.

Két éve már megtörtént a tragédia
2020 szeptemberében tragikus baleset történt a Csillag téren: egy teherautó gázolt halálra egy hatéves kislányt, aki kilépett a hatalmas jármű elé.

Észnél kell lenni a Felső Tisza-parton is

Néhány sarokkal arrébb az Etelka sor és a Felső Tisza-part kereszteződésében egy sajátosan szegedi megoldással találkozhatunk. Itt a kerékpársávot bevezették a belső, kanyarodó sávba, ahelyett, hogy a pár méterre lévő gyalogátkelővel párhuzamosan festették volna fel.

Fotó: Sándor Judit

Amióta megsuhintotta a vállamat egy teherautó, inkább gyalog közlekedek, nem szeretném a hátralévő életemet kerekesszékben tölteni! Nem tudom, ki mer balra kanyarodni az Etelka sorról, de ha rám hallgat jobban teszi, ha inkább áttolja a bicajt

írta egyik olvasónk.

Ha mindez nem lenne elég, a szóban forgó szakasz veszélyességét csak fokozza az a sáv melletti méretes kátyú, amely simán defektet okozhat egy gépjárműnek.

Fotó: Sándor Judit

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.