Teljesen újra kell tanulni Szeged közlekedését

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Nem csak a természetben, Szegeden, a közlekedésben is sok változást hozott a tavasz.

A természetben kizöldültek a fák, a városban új jelzőtáblák nőttek.

De hogy még izgalmasabb legyen, a városi zöld növényzet sokszor beleszol a közlekedésbe is, több fa túlburjánzik, és benövi a régi és új jelzőtáblákat, így nagyon sok most alig, vagy egyáltalán nem vagy nem megfelelően látszik.

Először láttuk, hogy a 45 fokos, halszálkás parkolóhelyeket átfestették, hogy hátrafelé kelljen beállni. Ez valaha 30 éve még a rutin vizsga része volt, jó lesz elővenni az akkori tudást. Ezek az előkészületek, valamint az, hogy előkerültek a sárga festékes vödrök is, azt mutatják, hogy valami készül – írta nekünk állandó közlekedési szakértőnk, Majoros Gabriella gépjárművezető-oktató, akivel végig vettük, kinek és mire kell leginkább figyelnie.

Végre! Sóhajtanak fel a kerékpárosok!

Mint a folyamatos változtatásokból kiderül, Szegeden huszonegy utcában forgalmi rend változás lesz, vagyis a kerékpárosok az egyirányú utcákba szemből is behajthatnak. De csak oda, ahol ezt a táblák és az útburkolati jelek jelzik.

Mostantól tehát senki se közlekedjen megszokásból!

A gyalogosok azért ne, mert ott is érkezhetnek mindkét irányból suhanó kerékpárosok, ahol eddig csak az egyik irányból jöttek.

A kerékpárosok azért ne, mert sok-sok sárga burkolati jel került az aszfaltra azért, hogy ők két keréken beszőhessék a város úthálózatát. A sárga útburkolati jelek kerékpáros nyomvonalak, kerékpár-sávok, átvezetések, az ezekkel kapcsolatos szabályokat érdemes átolvasni a KRESZ-ben.

A kerékpárosok az irányváltoztatásoknál használjanak irányjelzést, nézzenek körül, és ha lehet, ne hallgassanak hangos zenét, hogy hallják a város zaját. A kézben tartott mobiltelefon használat pedig nekik is tilos, mert járművet vezetnek. Nekik kerültek ki újabb 30-as övezet táblák, hogy ők is tudják, ezeken a területeken maximum 30 km/h sebességgel tekerhetnek, és minden kereszteződés egyenrangú, vagyis a jobb kéz felől érkezőknek elsőbbséget kell adni. A gyalogos átkelőhelyeken ne haladjanak el a másik jármű mellett gyorsabban, mert az tilos, és a STOP táblánál nekik is kötelező a megállás! (Akinek elsőbbsége van, azt nem kényszeríthetjük haladási irányának vagy sebességének hirtelen megváltoztatására-tanítja a KRESZ)

Vakarhatják a fejüket az autósok

A gépjárművek kapták a legnehezebb feladatot a változásokkal. Ugyanis megváltoztak a parkolási szabályok, szűkebbek lettek az utcákban a lehetőségek.

Sajnos olyan utcák is vannak, ahol a parkoló járművek és a szemből érkező kerékpárosok miatt lehetetlen a szabályos oldaltávolsággal való autózás,

az ajtónyitásnyi távolság be nem tartása miatt pedig bizony a tanulóvezetők megbuknak.

Több helyen változott a forgalmi rend, lekerültek régi elsőbbségadás táblák, felkerültek 30-as övezet táblák, kiegészítő jelzések, hogy szemből érkezhet kerékpáros. Sőt, van, ahol eddig egyirányú volt a forgalom, most pedig még gépkocsi is jöhet szemből!

Érintett területek:

Lechner tér környéke, Szent István tér környéke, Széchenyi tér és a környező utcák, Takaréktár utca, Dóm mögötti szakasz, Palánk, Stefánia, Gogol utca és a vele párhuzamos utcák, Ady tér környéke.

Az egész belvárost újra kell „tanulni”, mintha egy ismeretlen városban autóznánk!

Ezek a változások mindenkitől fokozottabb odafigyelést, mérsékelt sebességet, toleranciát, néha pedig udvariasságot, előzékenységet és türelmet követelnek.

Előző sztori

Figyel a magyar a pénzére!

Következő sztori

Eldőlt: osztályozóra kényszerül a Szegedi VSE