Videó!

A CNN-ben tette helyre a jogállamisági, háborús és választással kapcsolatos kérdéseket Szijjártó Péter

Cikkünk frissítése óta eltelt 9 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

“Az ország energiaellátása nem filozófiai kérdés”

A CNN riportere azzal a felvetéssel kezdte az interjút, hogy Európa többi része vonakodik attól, vagy ellenzi, hogy orosz gázt és olajat vegyen – rubelért –, miközben a magyar kormány nagyon is hajlandó arra, hogy a Vlagyimir Putyin és a Gazprombank által előírt módon fizessen.

A külgazdasági és külügyminiszer erre azt felelte, hogy az ország energiaellátása nem „filozófiai, kommunikációs, ideológiai vagy politikai ” , hanem egy „fizikai kérdés ”. Az olaj és gáz nagy része Oroszországból érkezik, erre pedig egyelőre nincs alternatíva – jelentette ki.

Most sajnos nincs más lehetőségünk, mint hogy az orosz energiaforrásokra hagyatkozzunk a következő néhány évben. Ezt nem szórakozásból tesszük, ez a kézzelfogható realitás az országunk számára

– szögezte le Szijjártó.

Magyarország kiáll Ukrajna területi integritása mellett

Az amerikai újságíró felvetette, mindezek ellenére úgy tűnik, hogy Magyarország különutas politikát folytat az Európai Unióhoz és a NATO-hoz képest, például a fegyverszállítások kérdésében.

Szijjártó Péter válaszában hangsúlyozta, Magyarország kiáll Ukrajna területi integritása mellett és humanitárius segítséget nyújt a menekülteknek, de a fegyverszállítás más kérdés, és ezt a NATO-n és EU-n belül sem támogatja mindenki. 

Ha fegyvert szállítanak Magyarországon keresztül, akkor azt kockáztatjuk, hogy Magyarország is a konfliktus részesévé válik, és ezt határozottan szeretnénk elkerülni

– szögezte le a külügyminiszer.

“Meg akarják zsarolni Magyarországot “

A CNN riportere a jogállamisági eljárásról is kérdezte Szijjártó Pétert. A külügyminiszter azt mondta: szerinte egyértelmű, hogy az Európai Bizottság meg akarja zsarolni Magyarországot, ezért hazugságokat terjesztenek. Válaszában felhívta a figyelmet arra is, hogy az áprilisi választáson a Fidesz minden eddiginél nagyobb győzelmet aratott, és ez után jelentették be a jogállamisági eljárást.

“Zelenszkij megpróbált beavatkozni a magyar választásokba”

Az interjú végén az újságíró arról kérdezte a külügyminisztert, hogy Orbán Viktor a választások idején miért nevezte ellenfelének Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt, és hogy ez szerinte helyénvaló állítás volt-e a mostani háborús helyzetben. Szijjártó Péter válaszában úgy fogalmazott: ahhoz, hogy ez érthetővé váljon, ismerni kell azt, hogy az ukrán kormányzat „miként próbált beavatkozni a magyar választásokba” és vette fel a kapcsolatot „bizonyos magyar szereplőkkel”.

Megérkezett a beígért gázszállítmány
Mint azt a SzegedMa megírta, Szijjártó Péter szerdán a közösségi oldalán számolt be arról, hogy Zorana Mihajlovic szerb miniszterelnök-helyettessel és Alekszandr Nikolov bolgár energiaügyi miniszterrel egyeztetett, miután a Gazprom bejelentette, hogy nem szállít több gázt Bulgáriába és Lengyelországba. Ez elsőre ijesztőnek hangozhat abból a szempontból, hogy a tranzitföldgázt Magyarország Bulgária iránya felől kapja, azonban a Gazprom döntése azt nem érinti – feltéve, ha Bulgária nem sérti meg a szabályokat. A külügyminiszter kiemelte, délután mindent rendben talált, a napi nagyjából tízmillió köbméter gáz időarányos része megérkezett Magyarországra.

Előző sztori

Nem csak Magyarország fizet rubelben az orosz gázért

Következő sztori

Hogyan válasszak konzolt? Mit tud a kilencedik generáció?