Szijjártó: megérkezett az ígért gázmennyiség Magyarországra

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A külgazdasági és külügyminiszter Bulgáriával és Szerbiával egyeztetett a magyarországi gázszállításról.

Szijjártó a közösségi oldalán számolt be arról, hogy Zorana Mihajlovic szerb miniszterelnök-helyettessel és Alekszandr Nikolov bolgár energiaügyi miniszterrel egyeztetett, miután a Gazprom bejelentette, hogy nem szállít több gázt Bulgáriába és Lengyelországba. Ez elsőre ijesztőnek hangozhat abból a szempontból, hogy a tranzitföldgázt Magyarország Bulgária iránya felől kapja, azonban a Gazprom döntése azt nem érinti – feltéve, ha Bulgária nem sérti meg a szabályokat.

A miniszter elmondása szerint délután ellenőrizte a helyzetet. Akkor minden rendben volt, a napi nagyjából tíz millió köbméter gáz időarányos része megérkezett Magyarországra.

Ugyanakkor kiemelte a miniszter azt is, hogy fokozottan ellenőrzik a helyzetet, ,,kapcsolatban vagyunk a bolgár és a szerb, valamint az orosz kollégákkal is.”

Hozzátette, Alekszandr Nikolov bolgár energiaügyi miniszter is megerősítette, hogy tiszteletben fogják tartani a tranzitra vonatkozó szerződéseiket, ami azt jelenti, hogy a nagyjából napi 10 millió köbméter gáz változatlanul és megegyezés szerint érkezik hazánkba.

Előző sztori

Elképesztő küzdelem után mentettek meg egy szegedi nőt

Következő sztori

Az elmúlt egy évben nyolcezer új mezőgazdasági projekt kapott támogatást