Hírzóna

Karácsonyi népszokások, hiedelmek

Karácsonyi népszokások, hiedelmek

Karácsony böjtjének utolsó napja, Ádám és Éva nevenapja december 24. minisorozat a népszokásokról, hidelmekről.

Kohári Nándor
1 órája
Karácsonyi népszokások, hiedelmek

Karácsony böjtjének utolsó napja, Ádám és Éva nevenapja december 24. Az egykori Szegeden és a környező falvakban ezen jeles naphoz kötődő számos népszokást és hiedelmet jegyezhettek fel néprajzkutatóink.

A karácsonyi asztal az ünnep középpontjában volt már a múltban is
A karácsonyi asztal az ünnep középpontjában volt már a múltban is

Fontos előkészületek a bőségért és egészségért

Ilyenkor egész nap folyt a már adventi böjt végét jelző előkészület: sütés-főzés, a karácsonyi asztal és ajándékok rendezése. Úgy tartották, hogy újszülött gyereket e napig mindenképp meg kell keresztelni. Az asztal alá sok helyütt kosárban búzát, kukoricát, szalmát, takarmányt és sót tettek. 

Volt ahol lószerszám, a gazda kalapja, sapkája, jegykendő, nagykés mosogatóruha is került melléje. Mindezek a következő esztendőben fájós testrészek, beteg jószágok gyógyításra is szolgálhattak, például fejfájás esetén ezen kalapot volt érdemes felvenni. 

A hiedelem szerint karácsony éjszakáján angyalok pihennek a szalmán, sőt Jézuska szamara is odatelepszik és eszik a takarmányból. Ámde elővigyázatosnak kell lenni, ha netán a kosár felborul, akkor oda a jövő évi jó termés és szerencse. 

A gyógyító erejű párna

Tápén régen szokás volt a karácsonyi párna hiedelme. Karácsony estéjén varrott párnácskába szalmát és tollat tettek, majd a kis Jézus jászolára helyezték. Majd a párnát eltéve, ennek gyógyító erőt tulajdonítva évközben szúró fájdalomtól kínlódó beteg hasára, oldalára kötötték.

A karácsonyfa lassan két évszázada az ünnep dísze Szeged környékén is
A karácsonyfa lassan két évszázada az ünnep dísze Szeged környékén is 

A karácsonyfa

Szegeden 1860 táján bukkan fel először a karácsonyfaállítás szokása. A német hatásra meghonosodó, általánossá váló szokáshoz kötődött, hogy kezdetben egy ágát az ünnepek alatt kivitték a hozzátartozók sírjára. A karácsonyfát vízkeresztig hagyták a szobában, majd kivitték az ólba, hogy a disznóknak ne legyen bajuk. Sövényházán, a mai Ópusztaszeren az istálló gerendájára kötötték föl, hasonlóan jószágóvó céllal.

A karácsonyi vacsora

A sötétedés bekövetkezte és a csillagok feljövetele után lehetett nekiülni a karácsonyi vacsorának. Hogy ezt gonosz szellemek meg ne zavarhassák, Balástyán az 1900-as évek elejéig a gazda a ház udvarában puskalövéssel riasztotta el az ártó lelkeket. 

Szokás volt, hogy valamennyi fogást felkészítették az asztalra, mert ha a vacsora közben a gazdasszony feláll, a tápaiak szerint nem fog a tojásokból a csirke kikelni. Másutt ettől komolyabb következményektől tartottak: aki a karácsonyi vacsora közben föláll, az a jövő esztendőben a másvilágra távozik. Az ételhulladékokat, melyet karácsonyi morzsának neveztek, eltették és orvosságként használták. 

Volt ahol ezt beteg gyerek fürdővízébe tették, hogy meggyógyuljon, másutt az ünnepek után a szőlőre vagy gyümölcsfák tövébe szórták ki a jó termésért. 

Méz, alma, dió

Karácsonykor természetesen került az asztalra méz, alma, dió. A szép piros, egészséges almát ivópohárba, köcsögbe, sőt néhol a tették, és erről ivott, főzött, mosakodott a család újévig. 

Mindez az egészségmegőrzés céljából történt, majd az almát a család közösen fogyasztotta el, néhol a jószágnak is adva belőle.

A karácsonyi asztalt megjárt méz a későbbiekben az oldalnyilallás, fogfájás. kelések elleni hatásos orvosság. A dióbél nemcsak járványok idejében volt hasznos, karácsonykor beteg gyermekeknek adták, míg a megpörkölt dióhéjat olyan ház udvarába szórták, ahol a gyerek egészséges és ez így is maradjon.

Vágólapra másolva!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.