Botkáék 466 millióért adnák el a Cserepes sort, a helyi ellenzék szerint újabb mutyizás történik!

Cikkünk frissítése óta eltelt 12 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A pénteki közgyűlés előterjesztései között megjelent, hogy a Városvezetés a Cserepes sori piacot és annak térségét értékesíteni kívánja. Az előterjesztés szerint – melyet a minap a Jogi, Ügyrendi és Közbiztonsági Bizottság is megszavazott – 466 millióért adnák el az üzletrészt.

Tovább folytatódik a Cserepes sori piac kálváriája: a kivéreztetett, az év elején bezárt piacot, nem sokkal a bezárást követően újra lebetonozták. Ezután pedig a Cserepes sor közelében az Antiszegregációs Tervre hivatkozva egy újabb ingatlant vásároltak fel Botkáék.

A helyzetet tekintve idő kérdése volt, hogy mikor fogja árverésre bocsátani a városvezetés a január óta üresen álló piacot. Ez pedig ezúttal hivatalosan is megtörtént.

Az üzemeltető marad, az önkormányzati rész megy

A júniusi közgyűlésen megválasztott új gazdasági alpolgármester, Dr. Kovács Tamás 7. számú előterjesztésében a Cserepes sor bezárását ugyanazzal indokolta, mint a városvezetés korábban is: kevés volt a piac bevétele, a parkolási díjak is kiestek néhány hónapig a járvány miatt. Érdekesség azonban, hogy kiegészítésként már kevésbé a járványhelyzetre hivatkoznak, sokkal inkább arra, hogy a vásárlók és a bérlők száma ,,a szupermarketek és az olcsó ruhaboltok megjelenése miatt” már a járvány előtt is visszaesett. A pandémia pedig ,,tovább rontott a helyzeten”. Azonban ahogy a helyi ellenzék korábban többször is kifejtette, valójában a bérlők kerültek lehetetlenül nehéz helyzetbe.

A mostani előterjesztés szerint mivel a piac nem termel bevételt, kiadást viszont továbbra is (pl. ügyvezető megbízási díja), ezért ,,indokolt az önkormányzati üzletrész értékesítése.”

Ennek az összege a társaság cégértékének 91,36%-a, ami a társaság állandó könyvvizsgálójának 11 nappal ezelőtti becslése szerint 309 millió forintra tehető. Az eladó ingatlan pedig a Cserkóhoz tartozó parkoló, ami az előterjesztés szerint közművesítetlen. Aki ezt az ingatlant, és ezzel együtt az önkormányzat üzletrészét megvásárolja, az a Cserepes Sori Piac Kft. tagjává is válik. A társaság pedig további három ingatlannal rendelkeznek továbbra is.

Az értékbecslés szerint az eladásra szánt ingatlan 156 milliót ér. A városvezetés üzletrészével együtt ez összesen 466 millió.

A Szegedi Fidesz szerint a Cserkó is a mutyizás áldozatává vált

Az előterjesztést a minap a Jogi, Ügyrendi és Közbiztonsági Bizottság is elfogadta, vagyis a pénteki közgyűlésen szavazásra bocsájtják. Német Ferenc, a Bizottság fideszes tagja lapunknak azt válaszolta: a városvezetés csak akkor akarna megszabadulni a Cserkótól, ha az elértéktelenedett volna. Erről azonban szerinte szó sincs, valójában ,,el akarják mutyizni” a területet.

,,Egy politikai komisszár tette veszteségessé a Cserepes sort, miközben a Mars tér nyitva lehetett.” – mondta.

Kiemelte, hogy ez a helyzet is jól rámutat a városvezetés már korábban bejáratott ,,telekbiznisz” gyakorlatára, mely szerint leértékeli a saját ingatlanjait és megpróbálja értékesíteni őket.

Elmondása szerint lényegében ugyanaz történik, mint az Aquapolis fedett uszodájának esetében: felvette az uniós támogatást a kivitelezéshez, a támogatásra nyert pénz eltűnt, végül pedig a kormányzat fejezte be az uszodát. Márpedig korábban a Cserepes sori piacra is vett fel uniós támogatást a városvezetés.

Nem ez az egyetlen érdekes előterjesztése a városvezetésnek: Az IKV Zrt. esetében szociális bérlakások bérleteztésével kapcsolatosan is rendeletmódosítás van tervben. Információink szerint azonban a Közfoglalkoztatási és Szociális Bizottság nem tárgyal az előterjesztésről.

Előző sztori

Már egy szegedi általános iskolában is visszatér a maszkviselés!

Következő sztori

Elő a nagykabátot: borongós, hideg idő csap le ránk