Közélet

Botkáék 466 millióért adnák el a Cserepes sort, a helyi ellenzék szerint újabb mutyizás történik!

Botkáék 466 millióért adnák el a Cserepes sort, a helyi ellenzék szerint újabb mutyizás történik!

2021. október 5., kedd
Botkáék 466 millióért adnák el a Cserepes sort, a helyi ellenzék szerint újabb mutyizás történik!

A pénteki közgyűlés előterjesztései között megjelent, hogy a Városvezetés a Cserepes sori piacot és annak térségét értékesíteni kívánja. Az előterjesztés szerint - melyet a minap a Jogi, Ügyrendi és Közbiztonsági Bizottság is megszavazott - 466 millióért adnák el az üzletrészt.

Tovább folytatódik a Cserepes sori piac kálváriája: a kivéreztetett, az év elején bezárt piacot, nem sokkal a bezárást követően újra lebetonozták. Ezután pedig a Cserepes sor közelében az Antiszegregációs Tervre hivatkozva egy újabb ingatlant vásároltak fel Botkáék.

A helyzetet tekintve idő kérdése volt, hogy mikor fogja árverésre bocsátani a városvezetés a január óta üresen álló piacot. Ez pedig ezúttal hivatalosan is megtörtént.

Az üzemeltető marad, az önkormányzati rész megy

A júniusi közgyűlésen megválasztott új gazdasági alpolgármester, Dr. Kovács Tamás 7. számú előterjesztésében a Cserepes sor bezárását ugyanazzal indokolta, mint a városvezetés korábban is: kevés volt a piac bevétele, a parkolási díjak is kiestek néhány hónapig a járvány miatt. Érdekesség azonban, hogy kiegészítésként már kevésbé a járványhelyzetre hivatkoznak, sokkal inkább arra, hogy a vásárlók és a bérlők száma ,,a szupermarketek és az olcsó ruhaboltok megjelenése miatt" már a járvány előtt is visszaesett. A pandémia pedig ,,tovább rontott a helyzeten". Azonban ahogy a helyi ellenzék korábban többször is kifejtette, valójában a bérlők kerültek lehetetlenül nehéz helyzetbe.

A mostani előterjesztés szerint mivel a piac nem termel bevételt, kiadást viszont továbbra is (pl. ügyvezető megbízási díja), ezért ,,indokolt az önkormányzati üzletrész értékesítése."

Ennek az összege a társaság cégértékének 91,36%-a, ami a társaság állandó könyvvizsgálójának 11 nappal ezelőtti becslése szerint 309 millió forintra tehető. Az eladó ingatlan pedig a Cserkóhoz tartozó parkoló, ami az előterjesztés szerint közművesítetlen. Aki ezt az ingatlant, és ezzel együtt az önkormányzat üzletrészét megvásárolja, az a Cserepes Sori Piac Kft. tagjává is válik. A társaság pedig további három ingatlannal rendelkeznek továbbra is.

Az értékbecslés szerint az eladásra szánt ingatlan 156 milliót ér. A városvezetés üzletrészével együtt ez összesen 466 millió.

A Szegedi Fidesz szerint a Cserkó is a mutyizás áldozatává vált

Az előterjesztést a minap a Jogi, Ügyrendi és Közbiztonsági Bizottság is elfogadta, vagyis a pénteki közgyűlésen szavazásra bocsájtják. Német Ferenc, a Bizottság fideszes tagja lapunknak azt válaszolta: a városvezetés csak akkor akarna megszabadulni a Cserkótól, ha az elértéktelenedett volna. Erről azonban szerinte szó sincs, valójában ,,el akarják mutyizni" a területet.

,,Egy politikai komisszár tette veszteségessé a Cserepes sort, miközben a Mars tér nyitva lehetett." - mondta.

Kiemelte, hogy ez a helyzet is jól rámutat a városvezetés már korábban bejáratott ,,telekbiznisz" gyakorlatára, mely szerint leértékeli a saját ingatlanjait és megpróbálja értékesíteni őket.

Elmondása szerint lényegében ugyanaz történik, mint az Aquapolis fedett uszodájának esetében: felvette az uniós támogatást a kivitelezéshez, a támogatásra nyert pénz eltűnt, végül pedig a kormányzat fejezte be az uszodát. Márpedig korábban a Cserepes sori piacra is vett fel uniós támogatást a városvezetés.

Nem ez az egyetlen érdekes előterjesztése a városvezetésnek: Az IKV Zrt. esetében szociális bérlakások bérleteztésével kapcsolatosan is rendeletmódosítás van tervben. Információink szerint azonban a Közfoglalkoztatási és Szociális Bizottság nem tárgyal az előterjesztésről.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.