Politika

Kövesse élőben az év első szegedi közgyűlését!

Kövesse élőben az év első szegedi közgyűlését!

2021. június 25., péntek
Kövesse élőben az év első szegedi közgyűlését!

Botka megnyit

A közgyűlés egyetlen tagját sem veszítette el a Covid-járván alatt - nyitotta meg Botka a közgyűlés. A júniusi közgyűlések szokásait megtartva Pedagógus Életmű Díjakat adnak át.

Verssel köszöntötték a pedagógusokat, három tanár kapott Pedagógus Életmű Díjat

Jobbágy Károly: Az elhagyott repülőtér c. versével fejezi ki háláját a közgyűlés a pedagógusok felé az Életmű Díjak átadása előtt. A díjazottak Huszkáné Pék Erzsébet, a Szegedi Megyei Jogú Város Önkormányzata Óvodák Igazgatóságának nyugalmazott igazgatója; Flachné Vidéki Katalin, a Tabán Általános Iskola és AMI nyugalmazott intézményvezetője, valamint Siposné Gyuris Valéria, a Vasvári Pál Gazdasági és Informatikai Technikum nyugalmazott igazgatója.

Rövid szünet után jonnek a napirend előttiek

Tápai Péter szólal fel napirend előtt. Szerinte a következő 3-4 pontban a baloldal jól bevált mondatai fognak a szegediek számára elhangozni, miközben ,,az elítéltek száma nő." Szerinte Gyurcsány akár a folyosókon is lehetne.

Ménesi Imre folytatja

Idén is lesz nyári étkeztetés a rászolulóknak, és beiskolázási támogatást is kapnak, ha szeptember 15-ig igénylik - mondta Ménes.

Mihálik Edvin köszöni a munkát Szécsényi Rózsának

Kicsinyes bosszút állt az Orbán-kormány az ellenzéki városokon - mondta. Szerinte a szegedi ellenzék által hangoztatott kormányzati pénzek nem érkeztek meg, és reményei szerint 2022-ben olyan kormány kerül hatalomra, ami nem az önkormányzatok ellen, hanem azok mellett van.

Haág Zalán reagál az elhangzottakra

Soha ennyi ingyenes étkeztetést nem kaptak a családok, mint az Orbán-kormány idején, az Önkormányzat nyári étkeztetési lehetősége a kormánynak köszönhető - reagált Haág Ménes felszólalására. Azt is megemlítette, hogy a Városvezetés megemelte a teraszdíjakat, amiket a Kormány eltörölt.

Rátérnek a napirendi pontokra

Német Ferenc képviselő szóban akart napirendi javaslatot tenni Joób Márton visszahívására, Botka elvette tőle a szót.

Szabó Bálint a gazdasági alpolgármesterről szóló megszavazást és a parkolási üggyel kapcsolatos napirendi pontot le akarta vetetni a napirendi pontról, de a közgyűlés tárgyalni akarja.

Botka leszögezte, hogy a közgyűlés összehívását jogszabályok tiltották. 39 rendelet és 789 határozat született ezalatt az időszak alatt.

Joób Márton beszámol arról, hogy a NAV eljárást indított reklámcégei ellen. Fél évig volt fegyházban, 5 hónapja van háziőrizetben, ügyészi engedéllyel van itt. Nyomozati szakban van az eljárása, ezért nem kíván az ügyről többet nyilatkozni, kéri, hog az ártatlanság vélelmét tartsák meg vele kapcsolatban is. Fontos számára a város, ezért jött el a közgyűlésre.

Botka kifejezte együttérzését, Tápai szerint azonban ez a napirend méltóságát sérti. Bár együttéreznek vele és családjával, nem szabad eltekinteni attól, hogy tettét Joób beismerte.

9:50 - Szabó Bálint ráfordul a Cserkó ügyére

Szabó szerint nincs még egy olyan polgármester, aki a járványhelyzetet kihasználva családok százait tette tönkre - mondta. Szerinte Botka kettős kommunikációt folytatott: miközben kötelezővé tette a maszkhasználatot, addig Botka "maszk nélkül turnézott." Haág Zalán számonkérte, hogy az önkormányzati sajtóban megjelent egy állítás, miszerint szombati vásárok lesznek a Cserepes sor helyén, Botka szerint azonban sosem jelent meg ilyen állítás.

9:55 -A városi ösztöndíjakról szóló rendeletmódosításról szóló vita következik

Az előterjesztés szerint az ösztöndíjakat 10 000 Ft-ról 20 000 Ft-ra emelnék. Kozma József szól hozzá. Szerinte Tápai nem javasolta, hogy szociális alapon történjen az ösztöndíjazás, Tápai ezt azonban cáfolta, csupán azt kérte, hogy a tanulók egyenlőségének jegyében a tanulmányokat is vegyék figyelembe, továbbá a minimálbérhez viszonyítaná az ösztöndíj mértékét. Szabó Bálint utolsó felszólalóként a balliberális oldalhoz szól. Szerinte a középiskolások szociális alapú megkülönböztetése kettős mércére utal, Tápai javaslata ezt korrigálhatná. Szabó nem mondhatta végig.

10:07 - második napirendi pont, a településfejlesztési döntésekről szóló viták következnek

Szabó Bálint azt kérdezi Botkától, melyik oligarchájához akarja átjátszani a SZEOL-pályát. Szerinte ezt jól mutatja, hogy a pályát speciális körben kiírt pályázat keretében akarja átadni az oligarchának a jelenleg még önkormányzati telket. Botka nevet.

10:12 - az Önkormányzati költségvetés-módosításról folytatódnak a felszólalások

Szécsényi Rózsa ismerteti a gazdasági helyzetet. Szerinte azért tologatják a hitelmoratóriumot Orbánék, mert az IMF hitel felvétele óta nem volt ekkora az államadósság. Azt is hozzátette, hogy a kormányzat nem ad elég pénzt a városnak. Felszólalása végén megemlítette, hogy az ellenzéki városok nem kapnak támogatást. Tápai szólal fel utána, elismerve Szécsényi munkáját és hozzátéve, hogy a baloldali koalíció 2010 előtti államadósság szintjére készül rontani az ország helyzetét.

10:23 - Joób Márton gratulál a tokiói olimpiára kijutott szegedieknek

Arra kéri a városvezetést, biztosítsanak sportolóinknak támogatást.

10:26 - Bartók Csaba reagál Szécsényi interpellációjára

Arra emlékezteti Szécsényit, a korábbi, baloldali kormány idején az egekben volt a jegybank alapkamat és az infláció, elvették a 13. havi nyugdíjat.

10:33 - Chovanecz Kata kér szót

Több havi tiszteletdíját ajánlott fel a lakosoknak, szerinte a szegedi ellenzék aktívan tevékenykedett, számonkérve a városvezetéstől, hogy ők mit tettek. Közben Nagy Sándor átvette az ülés vezetését.

10:38 - Haág Zalán szerint nem igaz, hogy forrásokat von el a kormány

Az egészségügyre, a kultúrára és a szociális szférára is több pénzt fordít idén a kormány. Az egészségügyre az eddigiekhez képest 77%-kal több forrás jutott.

10:42 - Tápai érdeklődéssel várja a helyi propaganda fejleményeit

A költségvetésben megjelenik a választási kampányra kiadott pénzt, továbbá az önkormányzati médiában foglalkoztatott pesti foglalkoztatottakkal kapcsolatosan is kíváncsi lenne fejleményekre.

10:45 - 10 millió forint támogatás jut a sportegyesületeknek, ezt Mémesi Imre ismertette

A cél az eredményes felkészülés a jövőbeli tornákra. A Naturtex-Szedeák nemrégiben bronzérmes lett. 50 milliót kapnak a sportinfrastruktúrák, és közel 7 és fél milliót az olimpikonok.

10:47 - Mihállfy Béla elmondása szerint a képviselői keretének hetven százalékát városi intézményeknek ajánlotta. A harminc százalékát kulturális intézményeknek lehet ajánlani.

10:53 - Német Ferenc is szót ejtett a sporttámogatásokról. A Közgyűlés őrjöngött, mivel a képviselő ismertetése szerint a 10 millió forintos támogatási összegre a kormányzat 100 milliárdot ruházott be a szegedi sportinfrastruktúra fejlesztésébe, ugyanis a baloldal ezt nem valósította meg. megépült a Sportuszoda, a Sportcsarnok épül, elkészült a Matyér, és megcsinálták a futballstaditont az ifjúsági központtal.

10:59 - Szécsényi Rózsa a bértámogatásokról beszél

A Vadaspark, az IH és az SZKT kapott 36 milliós bértámogatásokat, ezeket a dolgozók kapták meg. A szúnyoggyérítéssel kapcsolatban azért lépett külön a városvezetés, mert nagyon sok lakossági panasz érkezett a helyzetre. A bértárgyalások folyamatban vannak az SZKT szakszervezetével.

11:03 - Bartók Csaba gratulált a MOL-Pick Szeged negyedik bajnoki címének. A fejlesztések az ő árnyékukban is történnek, mondta.

11:05 - Kothencz János a közterületi fejlesztések hiányosságairól beszél.

11:11 - Szabó Bálint ügyrendi kérdést tesz fel

Ha a polgármester a teremben tartózkodik, miért nem ő vezeti ülést? - kérdezte a független képviselő.

11:12 - Mihálik Edvin megköszönte az IH-nak, hogy velük együtt elkészülhetett a Lapos Beach

Nem győzte eléggé kifejezni, mennyire büszke, hogy elkészült, és hogy betartotta választási ígéretét. Szabó Bálint bíztatja Mihálikot, hogy tegyen ugyanígy a FOKÁ-ért is.

11:16 - Szabó visszatér a Cserkó témájához

Letegezte az egy óra után az ülésre visszatérő Botkát, aki ezt kikérte magának. Egy korábbi rendeletre hivatkozva mutatott rá, miért kellett bezárnia a Piacnak, és hogy miért Botka tehet erről.

11:18 - Haág Zalán szerint a Szegedi Fidesz korábban kérvényezte mind a négy szabadstrand újranyitását

Akkor elmondása szerint a városvezetés azt állította, hogy nem zártak be, ám kiderült, hogy ez mégsem igaz. Haág szerint márpedig kulturális igény lenne a Laposon túl az összes szabadstrand fejlesztésére. Számos környékbeli város pályázott is az erre vonatkozó pályázatra. A fideszes képviselő is arra lenne kíváncsi, mikor nyit ki a szombatonkénti vásár a Cserepes soron, miután a Szegedi Városkép és Piac Kft.-hez került a piac, amivel Botka szerint kvázi megoldódott a helyzet.

11:23 - Tápai Péter beszél, szerinte nem ér ennyit költeni a Szeged Televízióra

Haág szavait kiegészítve tisztességtelennek tartja, hogy budapesti elemzőkkel, újságírókkal és humoristákkal gyártanak tartalmat az önkormányzati médiában, a szegediek pénzén.

11:25 - Choravecz Kata a bérlakásdíjakról és a vízdíjről beszél. A vízdíj tapasztalatai szerint a felére csökkent, korábban sokkal többet kellett fizetnie a szegedieknek. A bérlakásokban kicserélt nyílászárók minőségét sem tartja megfelelőnek. Az önkormányzat korábban többször magasabb szintű jogszabályokba ütköző rendeleteket alkot. Ezért magasabb vízdíjat szedtek be, de most az új szabályozásnak köszönhetően a komfortos és a komfort nélküli lakásokban a felére csökkent a vízdíj. A szociális bérlakásokra is jogellenesen terheltek óvadékot.

11:29 - Német Ferenc nem érti, hogy a Partfürdő oldalán lévő strand állapota miért olyan elhanyagolt. Márpedig működhetnek ott is szabadstrand, mert ha a Laposnál jó a vízminőség, ott is jónak kell lennie. Rávílágít, hogy sorra távoznak a cégek vezetői, pedig Botka László nagyon körültekintő és alapos pályáztatás után választotta meg őket.

11:34 - Binszki József a Sárgán látna szívesen szabadstrandot.

11:37 - Szabó Bálint kiemeli, hogy az Ifjúsági Ház 120 milliós veszteséget realizál, ehhez képest a Cserkót felszámolják. Egyenes választ akart kérni Botkától, hogy lesz-e piac vagy sem, de ismét elvették tőle a szót.

11:39 - Choravecz Kata szerint fokozottabban kellene ellenőrizni az IKV Zrt. pályázati kiírásait.

11:41 - Az ötödik napirendi pont következik, A Szegedi Rendezvény- és Médiaközpont Kft. ügyvezető igazgatójának lemondása, pályázat kiírása az ügyvezető igazgatói tisztség betöltésére

Bár hivatalosan nem volna szükség igazgatói pályázat kiírására, a városvezetés megteszi. 2021. december 31-ig Szűcsné Kolonics Erikát nevezik ki ideiglenes igazgatónak az előterjesztés szerint.

11:44 - Szabó Bálint ismét szót kér

Szóvá teszi, hogy Jávorszky Iván igazgatósága alatt jachtkikötő épült, mellékhelyiség nélkül, illetve az elmúlt években a Szegedi Rendezvény- És Médiaközpont Kft. nagyban aszisztált a balliberális propagandamédia kiépítésében. Reméli, az új igazgató ebben nem lesz partner.

11:47 - Hatos napirendi ponttal kapcsolatosan nincs észrevétel, ugrás a hetesre (Ingatlanok közgyűlési döntést igénylő kérdései)

Tápai nem tartja tisztességesnek, hogy eladjanak piaci áron olyan bérlakásokat, amelyekben laknak. Botkát ezt megnyugtatja, már csak annak tekintetében is, hogy a Kormány asztalán volt nemrég egy törvény, ami ezt kötelezte volna.

11:53 - A nyolcas napirendi pont következik a pályázatok közgyűlési döntést igénylő kérdéseiről, Tápai beszél

Szerinte tudomásul kellene venni, hogy az autómentes belváros ,,előbb-utóbb meg fog halni", mert a világ motorizációra épül. Szabó Bálint a hulladéklerakó pályázattal kapcsolatos módosításokkal kapcsolatosan megemlíti, hogy a szelektíven gyűjtött szemetet a sándorfalvi telepen összeöntik.

11:59 - a 13-as pontról, a parkolási botrányban felmerült hátralék elengedéséről folyik most vita, Tápai indítványát Botka elfogadja

Tápai a tegnapi sajtótájékoztatóján is elmondottakat ismerteti. Név szerinti szavazást fog kérni az üggyel kapcsolatban. Elképesztőnek tartja azt a gyakorlatot, hogy oda nem illő napirendi pontként fogják fel az ügyet, továbbá az is méltatlan szerinte, hogy Botka jogászként a bírói ítéletet kritizálja. A kárt a jogerős ítélet szerint márpedig be kell hajtani. ,,Tegyék lehetővé, hogy ez a pénz a városhoz visszakerüljön." - mondta Tápai. Botka hárít, szerinte született közgyűlési határozat, és szavazni fognak róla.

12:07 - Német Ferenc szerint a bírósági ítélet azt a tényt állapította meg, hogy munkakörben elkövetett bűncselekmény történt. A bíróság megállapítása tartalmazza, hogy kik és mit követtek el, a Közgyűlés ezt nem vitathatja. Azt kéri a városvezetéstől, hogy ne kenjék a felelősséget azokra, akik nem szerepelnek a bírósági ítéletben. Az államháztartási törvény sem teszi lehetővé, hogy képviselők közvagyonnál büntetőügyben eltekintsenek a kártérítési felelősségtől. Szeretné, ha mindenki végiggondolná a büntetőjogi felelősségét, mielőtt szavaz erről a határozatról.

12:09 - Haág Zalán szerint a megállapított, megtérítendő valós kárról hozott ítélet már nem az elévülési szakaszban született meg, vagyis a kár behajtását követelni kell. Botka szóvá teszi, hogy ebben a 40 milliós kárban Haág Zalán képviselő parkolóbérlete is benne van. Haág szerint az igazi probléma az, hogy képviselők családtagjai, hatósági személyek átláthatatlan módon kaptak bérletet.

12:13 - Bartók Csaba azt javasolja: hozzák nyilvánosságra azt a listát, ami alapján elítélték őket.

12:16 - Szabó Bálint szerint az a felháborító, hogy Botka megpróbálja az ügy felelősségét a képviselők között szétteríteni. Nem az esküdtszék előtt védi az igazát, hanem a közgyűlés elé hozzá. Szabó azt kéri, ne a Közgyűlés, hanem Botka egyszemélyben döntött arról, hogy lemond-e erről a pénzről. A hűtlen kezelés után hanyag kezelést ne kövessünk el, mondja Szabó.

12:20 - Botka és Szabó között éles vita alakult ki Szabó elrablása kapcsán.

12:22 - Nagy Sándor alpolgármester szerint a városi költségvetés szintjén a bérlet megvásárlása ,,az egyik oldalon mínusz, a másikon plusz". Nagy Sándor szerint az elévülésre vonatkozóan nincs semmi ellenindítvány beadva az ellenzék részéről. Megkérdőjelezi a választási kampányra tekintettel Tápai szavahihetőségét és a korábbi évek tapasztalatait, hogy kampányidőszakban büntetőjoggal fenyegetőznek.

12:26 - Ismét Tápai beszél. Nem érti a városvezetés érvelését, mivel van egy bírósági ítélet, ami jogerős, nem lehet a jogerős ítélettel ellentétesen határozni. A napirenden lévő rendelet ennek tekintetében pedig nem vállalható fel. Azt kéri, hozzanak olyan döntést, amivel a városvezetés a hanyag kezelés gyanújától elállhat.

12:29 - Haág Zalán is a bírósági ítélet megkerülhetetlenségét hangsúlyozza.

12:32 - Tegyük az előterjesztés részévé az ítéletet - kezdte beszédét Szabó Bálint, de megvonták tőle a szót.

12:35 - Haág Zalán ismerteti, hogy Szegedi Vízmű Zrt. 700 szervezet számára szabott ki csapadékelvezetési díjakat, nem csupán önkormányzati, hanem többek között egyházi körökben is. Azt kérdezi, milyen formában kívánja támogatni a pandémia idején az egyházi szervezeteket a városvezetés. Botka szerint egyéni eljárással.

12:36 - Tápai szerint tudatosan bűnelkövetésre kényszeríti a városvezetés Szegedet Mózes Ervin, Kalmár Gábor és Sólymos László védelmében. Felteszi a kérdést Botkának, hogy felvilágosította-e kollégáit arról, hogy az államháztartással szembemegy ez a szavazás.

12:39 - Az új gazdasági alpolgármester kijelöléséretett javaslatok következnek, Dr. Kovács Tamás Párbeszédes képviselő váltja Szécsényi Rózsát a javaslat szerint, Szécsényi Tápé képviselője marad. A Szegedi Fidesz és Szabó Bálint méltányolja a leköszönő Szécsényi munkáját, hogy együttműködő volt a képviselőkkel.

12:48 - Tápai örülne, ha kevesebb támogatást kapna az önkormányzati hírportál, ha már a fontos kérdéseket nem írják le. Botka úgy reagált, szívesen látja a Szegedi Fideszt és annak sajtósait.

12:50 - Dr. Binszki József ismerteti a szavazás menetét.

12:51 - Zárt ülést követően szavaztak a képviselők, hamarosan ismertetik a szavazás eredményét.

13:17 - Megszavazták Kovács Tamást gazdasági alpolgármesternek 19 igen, 8 nem szavazat és 1 tartózkodás ellenében

13:21 - Megszavazták a városfejlesztési előterjesztéseket, a gazdasági és költségvetési módosításokat. Az IH igazgatói pályázatát és ideiglenes igazgatóját is megszavazták.

13:28 - Név szerinti szavazással elfogadták a parkolási botrány okozta anyagi kár elengedését.

Véget ért a közgyűlés.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.