Szerdán kezdődik az iskola, itt van minden, amit tudni érdemes!

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A közoktatási intézményekben szeptember 1-jén, a Szegedi Tudományegyetemen egy hét múlva, szeptember 6-án kezdődik meg az idei tanév. De hogyan változik a menetrend és mi vár ránk a város utcáin szerdától? Összeszedtük.

Visszaáll a jelenléti oktatás a közintézményekben, ennek megfelelően az ekkor szokásos dömpingre is számítania kell a szülőknek országszerte. A kormány szerint járványügyi szempontból a helyzet kedvező, az iskolákban már elkezdődött a 12 éven felüliek oltakozása. Bár az egyetemek továbbra is saját hatáskörben döntenek arról, hogy milyen formában kezdődjön el a szorgalmi időszak, jelen állás szerint az SZTE-n is a jelenléti oktatás fog visszatérni.

Lezárások, ajánlott útvonalak

Az Oskola utcát és környékét június végén kezdték felújítani – igaz, az akkor életbe léptetett forgalmi változásokat két hónaposra ígérték. Az viszont biztos, hogy a munkálatok még bőven tartanak, különösen Belvárosi híd Múzeum és Híd utca felőli kereszteződésénél lehetnek fennakadások, illetve a Stefánián, ahol a Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium és a Kőrösy Közgazdasági Technikum is található.

Akik a Tömörkény István Gimnáziumba igyekeznének szerda reggeltől, azoknak érdemes lehet a Somogyi utca felől megközelíteni azt.

A Vedres és Csanádi utcák kereszteződésénél is akadályokba lehet botlani a gyalogosoknak, erről a mai nap folyamán már írtunk is egy cikket, amit ide kattintva olvashatnak el.

A menetrend is változik

Szeged városán belül az SZKT, illetve a Volánbusz helyi érdekű illetve helyközi járatainak menetrendje is ,,tanév tartalma alattira” változik. A Szegedi Közlekedési Társaság új menetrendje itt tekinthető meg részletesen. Érdemes kiemelni azonban, hogy bizonyos villamosjáratok technikai okok miatt ideiglenesen a menetrendtől eltérően közlekednek. Szintén kiemelendő, hogy bár az SZKT továbbra sem indít kifejezetten éjszakai járatot, az ,,X” jelzésű villamos- és trolijáratok egy része az éjszakai, illetve a kora hajnali órákban közlekedik.

A Volánbusz menetrendje utoljára április 19-én változott, ebben azok számára, akik Szeged környékéről ingáznának a városba tanulmányaik miatt, itt található a tájékoztató. A helyi érdekű járatokra vonatkozóan cikkünk írásakor nem találtunk változásokat. Ennek értelmében tehát továbbra sem közlekednek a 92E, 93E és 94E jelzésű buszok. A 21-es jelzésű járat továbbra is terelőúton közlekedik, a tervek szerint egészen november 15-ig.

Továbbra sem olcsó az iskolakezdés, de sok az állami könnyítés

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) hétfő reggel közölt három infografikát a közelgő tanévkezdés apropóján. Az egyik a tankönyvek, a másik az iskola- és tanszerek, a harmadik pedig az iskolai étkeztetés árainak változására vonatkozik. A tankönyveket ahogy tavaly, úgy idén is ingyen kapják meg a diákok. Nem túlságosan meglepő tehát, hogy itt érhető tetten a legnagyobb áresés: tavaly közel feleannyiba kerültek a tankönyvek, igaz, ettől az évtől kezdve érett be a kormány ígérete a teljesen ingyenes tankönyvekről.

Egyébként 2014 óta folyamatosan csökkent a tankönyvek ára – egyedül a 2019-es évben emelkedett meg kiugróan.

A tan- és írószerekkel egészen más a helyzet, ott folyamatos a drágulás. 2014-től ez is 1-2%-os volt évente, 2019-ben azonban kiugró, 6%-os drágulás volt tetten érhető. Az áremelkedés tendenciája a tan- és írószerek piacán 2006-ban tört meg egyedül.

Az iskolai étkeztetés évek óta nagyon sok család számára ingyenes vagy féláron érhető el – főként a többgyerekes, a mélyszegénységben élő, illetve az egészségkárosult gyermeket nevelő családoknak kedvezve ezzel. Akiknek azonban továbbra is fizetniük kell érte, azok 2012 óta folyamatos áremelkedést tapasztalhatnak. Az idei, illetve a jövő évi tanévre már 100 forinttal kerülhet többe egy iskolai ebéd 9 évvel ezelőtthöz képest.

(via MTI, szkt.hu, volanbusz.hu)

KÉPGALÉRIA
Előző sztori

“Szőke Tisza” – Jubileumi táncverseny a sportcsarnokban

Következő sztori

Dávid Krisztina sportlövő BRONZÉRMET szerzett a tokiói paralimpián!