/

Ismét átvállalja a tankönyvek finanszírozását a családoktól az állam

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Ma kezdik meg a tankönyvek kiszállítását az iskolákba – a kormány a kiadványok ingyenességével 13 milliárd forintnyi kiadást vesz le a magyar családok válláról az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára nyilatkozata szerint, aki Üllőn, a Könyvtárellátó Nonprofit Kft. (Kello) raktárában tartott sajtótájékoztatót.

Több milliárdos átvállalt költség a családok javára

Az állam tavaly óta átvállalja valamennyi nappali tagozatos diák tankönyvének az árát az elsőtől a tizenkettedik évfolyamig. Ez a költségvetésben több mint 13 milliárd forintos tételt jelent. Mindez a családoktól átvállalt költség, amely így természetbeni juttatás – tette hozzá Rétvári Bence.

Az államtitkár megköszönte a Kello segítségét a járvány elleni védekezésben, hangsúlyozva, a szervezet közreműködésére is szükség volt ahhoz, hogy időben eljussanak a lázmérők, fertőtlenítőszerek és más szükséges felszerelések az iskolákba.

Üllő, 2021. augusztus 2. Rétvári Bence, az Emberi Erõforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára (b) beszél, mellette Tõczik Zsolt, a Könyvtárellátó Nonprofit Kft. (Kello) ügyvezetõ igazgatója. Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Nagy biztonságot jelentett, hogy van egy állami ellátó hálózat, amely szükség esetén nemcsak a tankönyvek kiszállítását intézi, hanem segít a járvány elleni védekezésben is.

– mondta Rétvári Bence. Tőczik Zsolt, a Kello ügyvezetője arról beszélt, hogy naponta megközelítőleg 500 iskola jut hozzá a tankönyvekhez, amelyeket augusztus 31-ig szállítanak ki az iskolákba. Hozzátette, hogy a 13,3 millió tankönyv 84 százaléka állami kiadvány.

A könyvek csomagolásához és a szállítások előkészítéséhez – a Kello munkatársain kívül – 500 diákmunkás közreműködésére volt szükség – fűzte hozzá.

Üllő, 2021. augusztus 2. Diákmunkások tankönyveket készítenek elõ szállításra Üllõn, a Könyvtárellátó Nonprofit Kft. (Kello) raktárában. Fotó: MTI/Máthé Zoltán

via MTI, kiemelt kép: MTI

Előző sztori

Pár nap és kitör a 90’-es évek őrülete Szegeden

Következő sztori

Lőrincz Tamás éremért birkózik kedden Tokióban