Közélet

Rovó László: a következő 100 évet alapozzuk meg az SZTE-n!

Rovó László: a következő 100 évet alapozzuk meg az SZTE-n!

2021. május 6., csütörtök
Rovó László: a következő 100 évet alapozzuk meg az SZTE-n!

Mint arról a SzegedMa korábban már beszámolt, Palkovics László szerint 100 milliárd forintnál is több forrást kap majd az SZTE a modellváltással összefüggésben. Prof. Rovó László, a Szegedi Tudoményegyetem rektora most azt mondta,

akkora források nyílnak meg az egyetem előtt, amelyekre az alapítása óta nem volt példa, és az intézmény következő évtizedeit is bebiztosíthatja.

- Nem túlzás, a következő 100 év tudományos, oktatás-fejlesztési alapjait rakjuk most le Szegeden ezeknek a forrásoknak köszönhetően. Ilyenre Klebelsberg Kuno ideje óta nem volt példa – emelte ki a rektor, aki azt mondta,

az egyetem következő 10 éves periódusára 180 milliárd forintos fejlesztési kerettel számolnak. Ez azt jelenti egyebek mellett, hogy az SZTE nemzetközi szerepe is erősödni fog.

– A miniszterelnök a napokban garantálta egy belső egyeztetésen, hogy azok a fejlesztési elképzelések, amelyeket leadtak az egyetemek, meg tudnak valósulni, a források rendelkezésre fognak állni, és nagyjából abban az ütemezésben, ahogy ezt az intézmények szeretnék – tette hozzá Rovó László. - A legmodernebb oktatási eszközöket szerezzük be, a Science Parkban egy új technológiai kampuszt fogunk létrehozni, ami kapcsolódni fog dél-alföldi régió fejlesztéséhez; az ELI köré új tudományos, kutatási infrastruktúra épül ki, de a Nyugat-Balkánon is tovább akarjuk erősíteni a központi szerepünket – sorolt fel néhány példát, és szerinte az SZTE nemzetközi helye is felértékelődik majd az intézmények közötti rangsorban mindennek köszönhetően.

A város és a régió is nyerni tud a modellváltás miatt

A rektor szerint főleg az „egyetemen kívüli erők” próbálták meg átpolitizálni a modellváltást, pedig az szakmai kérdés, és az egyetem jövőjének, lehetőségeinek ügye, nem a politikáé. A modellváltással pedig olyan esélyek nyílnak meg az SZTE előtt, amelyekkel nyerni tud a város és a régió is. A fejlesztési tervek ugyanis az egyetem minden területét érintik majd, de túl is mutatnak az SZTE falain, mivel helyi vállalkozásokat is igyekeznek partnerként becsatornázni az universitashoz – magyarázta a rektor. Így

nem csak az SZTE, hanem a szegedi és régiós cégek, vállalkozások, szereplők is nyertesei lehetnek az egyetemi átalakulásnak. 

- Én bizalmat kértem a kollégáimtól, az egyetem vezetőitől akkor, amikor a modellváltásra készültünk. Most már nyugodtan mondhatom, és bárki számára látható is, hogy ez a bizalom nem volt alap nélküli – magyarázta, utalva a történelmi nagyságrendű forrásokra és a lehetőségekre, amelyek a szegedi egyetem előtt megnyíltak.

Nem akart kuratóriumi tag lenni

Hangsúlyozta, nem szeretett volna bekerülni az SZTE-t irányító alapítvány kuratóriumába, ezt jelezte is korábban, mert azt más szerepnek tekinti, és nem vágyik újabb pozícióra sem.

- A kurátoroknak – olvasatomban – az a szerepe, hogy az egyetemet erősítsék meg az ország szövetében, és segítsék az egyetem szakmai és stratégiai céljainak elérését, érdekeinek érvényesítését. A rektornak és a kancellárnak más a szerepe és a feladata. Az egyetem sikere ezeknek a szereplőknek az együttműködésén alapszik majd elsősorban – fejtette ki Rovó László, aki úgy látja, a nyilvánosságra került szegedi kurátorok nevei alapján mindez Szeged esetében adott lesz, mindegyikük erősíteni tudja az SZTE-t és az intézmény céljait.

Újra indul: izgalmas időszak jön

Úgy néz ki, a személyét sorozatosan érő, esetenként rendkívül durva, vagy éppen alpári politikai támadások sem vették el a kedvét Rovó Lászlónak, mert most lapunknak hivatalosan is megerősítette, indulni fog a rektorválasztáson. Úgy látja,

most egy nagyon jó csapat irányítja a Szegedi Tudományegyetemet, és különösen izgalmas időszak következik az SZTE életében. A következő 100 év intézmény- és tudományfejlesztését kezdhetik el. A mostani csapat pedig garancia arra, hogy ezt sikerre is vigye

– jelentette ki a rektor.

Hivatalos: Gulyás megy az SZTE-ről

Bármilyen furcsa, a rektor munka- és személyiségi jogok miatt nem beszélhetett a szexista, rasszista és homofób kijelentései miatt bepanaszolt Gulyás Lászlóról. Azt viszont lapunk kérdésére elmondhatta, hogy "egy szegedi professzor ügyében igen alapos, minden körülményt figyelembe vevő vizsgálatot folytattak le, mert az egyetem nem ítélhette meg külső nyomásra, a sajtóhírek és a közhangulat alapján a bejelentéseket".

A rektor kiemelte, ahogy eddig, továbbra is nagyon szigorúan fogják vizsgálni és szükség esetén elítélni azokat a szélsőségeket, amelyek nem férnek össze az Egyetem értékrendjével, önképével. Hozzátette, hogy az érintett kar dékánjával közösen megoldják azt is, hogy az oktató „kiesésével” semmilyen hátrány ne érje a hallgatókat.

A Magyarságkutató is kiteszi

A Népszavának megerősítette Horváth-Lugossy Gábor főigazgató, hogy a Magyarságkutató Intézet is megválik a professzortól.

"A Magyarságkutató Intézet világos értékrendjére való tekintettel mi sem tudunk közösséget vállalni a magát vállalhatatlan megnyilvánulásokra ragadtató egyetemi tanárral, ezért a mai napon kezdeményeztem munkaviszonyának megszüntetését” - közölte a főigazgató, hozzátéve, hogy

„a hazai konzervatív történetírás egyik legjelesebb képviselőjének további kutatómunkájához, amelyet a jövőben már intézetünk kereteink kívül fejt majd ki, sok sikert kívánunk”.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.