Közélet

Rengeteg pénzt, több mint 100 milliárdot kap a szegedi egyetem!

Rengeteg pénzt, több mint 100 milliárdot kap a szegedi egyetem!

2021. április 20., kedd
Rengeteg pénzt, több mint 100 milliárdot kap a szegedi egyetem!

Az Európai Unió nyújtotta Helyreállítási Alap megadja a lehetőséget arra, hogy a tagállamok a koronavírus okozta járvány következményeit enyhítsék, és újra növekedési pályára állhassanak. Az uniós eszköz főként állami beruházások és reformok felgyorsítását célozza meg. Ehhez igazodva Magyarország elkészítette a Helyreállítási és Alkalmazkodási Tervét (RRF), mely a járvány gazdasági és társadalmi hatásaira reagál, emellett a zöld és digitális átállást segíti elő. A terv 9 komponensből áll,

a program finanszírozásához szükséges becsült forrásigény 5760 milliárd forint, amiből 1500 milliárdot fordítanak a magyar egyetemek fejlesztésére.

A program közlekedésfejlesztési és egészségügy fejlesztési elemeket is markánsan tartalmaz.

Ehhez kapcsolódik még egy 500-600 milliárdos egyetemfejlesztés Budapesten, ahová a világ 34. legerősebb egyeteme, a kínai Fudan települ majd. Olyan városokkal kerül egy platformra ezzel Budapest, mint Sydney, Luxembourg, Frankfurt, Hamburg, vagy Auckland. Ennek részeként egyébként egy komplett diákvárost is felépítenek majd a fővárosban. Így jön ki a 2000 milliárdos oktatásfejlesztés, ami elképesztő szám.

Soha ennyi pénz még nem érkezett az SZTE-hez

Nem túlzás, történelmi szempontból is egyedülálló mennyiségű fejlesztési pénzt kap majd a Szegedi Tudományegyetem is. Hogy pontosan mire és mennyit, az még változhat, de

az már biztos, hogy 100 milliárd forint feletti összeg egészen biztosan érkezik az SZTE-re.

Ezt maga Palkovics László kormánybiztos erősítette meg hétfőn. Mégpedig így:

Rovó Lászlóval is találkozott a kormánybiztos hétfőn; de hogy pontosan miről is egyeztettek és miben állapodtak meg, azt nem tudjuk. Küldtünk kérdéseket az SZTE-nek, amikor érkezik válasz, megírjuk. Arra voltunk kíváncsiak, hogy mikor, hogyan érkezik majd a fejlesztési keret; mire fordítják majd ezt a rettenetesen sok pénzt, és milyen formában.

Hasznos tudás: a világ legjobb egyeteme is Magyarországon

Általánosságokat egyébként már tudni lehet, mégpedig abból a kormányzati anyagból, amit nyilvánosságra is hoztak és véleményezni is lehet. Ez vázolja az egyetemfejlesztéseket is. Ebből az látszik, hogy elsősorban a gazdasági képzéseket erősítené meg a kormány, illetve az orvosképzést és klinikai ellátásokat, valamint a kutatás-fejlesztést és különféle labor-képességeket erősítené.

Ez is erősíti azt a trendet, miszerint a világ legjobb egyetemei működnek együtt a kormánnyal és Magyarországgal. Köztük a megkérdőjelezhetetlenül legjobb, első egyetem: az MIT. Palkovics azt is elárulta, több mint egy éve tart már az együttműködés, az MIT pedig úgy döntött, hogy európai központját Debrecenben építi fel.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.