Közélet

„Sumákba” szervezett politikai akció bújhat meg a Rovó-ügy mögött

„Sumákba” szervezett politikai akció bújhat meg a Rovó-ügy mögött

2020. május 12., kedd
„Sumákba” szervezett politikai akció bújhat meg a Rovó-ügy mögött

A Magyar Orvosi Kamarának most valóban etikai vizsgálatot kellene indítania, de saját magával szemben. Nagyon úgy néz ki ugyanis, hogy a szervezet egy politikai lejárató akciót csomagolt „szakmai köntösbe”, és még törvényt is sértett.

Előzmények röviden

Mint

azt a SzegedMa elsőként megírta

, nagy hévvel támadt neki Rovó Lászlónak az orvosi kamara helyi és országos szervezete, miután kiderült, hogy a rektor megfertőződött az új koronavírussal, és megvádolták, hogy karantén helyett műteni indult.

(Nem is kellett karanténba vonulnia, és azt sem tudta, hogy beteg - a szerk.)

A sajtóban alaposan beharangozott etikai vizsgálatból végül mindeddig semmi nem lett –

üzent is azonnal Botka László újságja az illetékeseknek

. Azóta sem válaszolta meg az orvosi kamara az ezzel kapcsolatban küldött kérdéseinket, mint ahogy azt sem, mi alapján vádolták meg nyilvánosan a rektort

valótlan információkkal

. Bár korábbi cikkünkben röviden már érintettük, hogy többek szerint

nem állhat távol a politikai akciózás az orvosi kamarától

, sok jel mutat arra, hogy Szegeden is politikai okai lehettek a rektor elleni támadásoknak, épp csak azokat szakmai köntösbe próbálták csomagolni. Most néhány konkrét és kézzelfogható kapcsolódási pontot is bemutatunk az orvosi kamara szegedi potentátjai és a politika között.

Momentumos kapcsolat

Ha valaki követte a Rovó-ügyet, akkor feltűnhetett neki, hogy Botka László „újságjának” közreműködése mellett egy politikus különösen is exponálta magát a témában, mégpedig a városban szinte láthatatlan és súlytalan új tanácsos: Mihálik Edvin.

A fiatal momentumos politikus elképesztő lendülettel ontotta és ontja magából most is a kontentet Rovó Lászlóval kapcsolatban, már-már kiérdemelve ezzel a „kényszeres” jelzőt. Mihálik egy-egy megnyilvánulásából azonban kivillantak „

belső információk

” is. Ilyen volt például az a levél, ami nála landolt, és amelyet ki is posztolt az oldalára azzal a szöveggel, hogy

„Dr. Horváth Szatmár a Magyar Orvosi Kamara területileg illetékes etikai bizottságának elnökét ezen levél tanulsága szerint kiebrudalták az SZTE ÁOK egyik bizottságából.”

A fiatal politikus szerint ez azért történhetett meg, mert Horváth Szatmár elindította Rovó ellen az etikai vizsgálatot. Azóta kiderült: semmiféle vizsgálatot nem indított el senki Rovó ellen. Felmerülhet a kérdés, hogy egy teljesen súlytalan, semmiféle erővel és befolyással nem rendelkező, feltörekvő megélhetési politikust ki és miért informál? Két verzió lehetséges. Az első szerint Miháliknál befolyásosabb emberek tolták maguk elé a fiatal momentumost valamiért. Második: Miháliknak vannak haverjai az SZTE-n, akik hozzáférnek belső anyagokhoz is. Ez utóbbi tűnt valószínűbbnek számunkra, ezért ennek kezdtünk el alaposabban utánanézni.

Itt orvos, ott politikus

Több nevet is találtunk. Kiderítettük például, hogy a Magyar Orvosi Kamara Szeged Választókerület elnöke egy bizonyos dr. Takács Róbert. Ő a kamarai tisztsége (és az SZTE I. sz. Belgyógyászati

Klinikai állása

) mellett a Momentum szegedi elnökségi tagja is. Szerencsére ezt a tényt Mihálik nemrég maga posztolta ki a közösségi oldalára:

Takács Róbert „főnöke” pedig éppen Mihálik Edvin a párton belül, hiszen a fiatal politikus a Momentum elnöke Szegeden.

Törvényt sért a momentumos

A törvény szerint pártpolitikai tisztséget betöltő személy nem lehet egyben kamarai tisztségviselő is. Ezt a törvényi összeférhetetlenséget a MOK alapszabálya is rögzíti. Akkor viszont Takács törvényt sértett. Ám nem csak ő. Minden bizonnyal tudnia kell erről a törvényről Takács kollégáinak is: Dr. Kanka Andornak, aki

a MOK megyei elnöke

, valamint Dr. Álmos Péter

országos alelnöknek

is, és persze Dr. Horváth Szatmár megyei etikai bizottsági elnöknek is. Ők ugyanis

mindannyian kollégák a szegedi pszichiátriai klinikán

. Kérdés, hogy ezek után indít-e a kamara összeférhetetlenségi és etikai eljárást Dr. Takács Róbert kamarai választókerületi elnök, egyben a Momentum helyi elnökségi tagja ellen? És indít-e etikai eljárást Dr. Kanka Andor megyei elnök és Dr. Álmos Péter országos alelnök ellen is, akik bár tudhatták, hogy politikai tisztségviselő van a szegedi kamarai vezetők között, nem szóltak senkinek?

(Folytatjuk!)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.