Politika

Szegedi választási eredmények: Botka László marad a polgármester (ÉLŐ)

Szegedi választási eredmények: Botka László marad a polgármester (ÉLŐ)

2019. október 13., vasárnap
Szegedi választási eredmények: Botka László marad a polgármester (ÉLŐ)

Többen mentek el szavazni Szegeden, mint eddig bármikor az önkormányzati választásokon. Kérdés, hogy a rekordrészvétel Nemesi Pálnak vagy Botka Lászlónak kedvezett. Ha kíváncsi arra, hogy mi történt Szegeden a választás napján, akkor kattintson ide.

23:04 Botkát nem érte meglepetés

A polgármester vasárnap este az Ifjúsági Házban elmondta, győzelemre számított, a kampányidőszak pedig olyan volt, mint amilyenre várt. Botka László az ellenzéki pártok által indított képviselőjelöltek gyűrűjében mondott értékelő beszédet.

23:01 Bartók Csaba szerint az országosan kialakult helyzet komoly hatással volt a szegedi választásra is

Bartók Csaba is gratulált a győzteseknek, és azt mondta, kívánja, hogy úgy vezessék ezt a várost, hogy minden szegedi jól érezze magát benne. A szegedi Fidesz elnöke megköszönte Nemesi Pálnak a kampány során tanúsított kitartását, munkát, energiát, hozzáállást, türelmet, biztatást, de köszönetet mondott az aktivistáknak is, akik a szegedi jobboldalt támogatták. "Szerencsére elmondhatom, hogy gyarapodunk, sokan vagyunk, újabb és újabb ezrekkel gyarapodtunk" - nyilatkozta. "Egy olyan kampányt sikerült csinálnunk, amelyet a jobboldal, a Fidesz talán sosem Szegeden. Szeretnénk, ha ez a munka tovább folytatódna, és meggyőződésünk az, hogy az az irány, amit mi képviselünk, az a szegediek érdeke, a szegedi fiatalok, a szegedi dolgozók, a szegedi nyugdíjasok érdeke. Véleményünk szerint jó program mögé álltunk be, jó programot kínáltunk a szegedieknek" - fogalmazott Bartók Csaba. A választás eredményéről a szegedi Fidesz elnöke szerint most nem kell sokat beszélni, mert azt mindenki ismeri. A miértet és a hogyant az elkövetkező napokban fogják majd elemezni. "Meggyőződésem, hogy a mai eredmény talán holnap már nem ismétlődne meg, és arról is meg vagyok győződve, hogy az országosan kialakult helyzet komoly hatással volt a szegedi választásra is" - mondta.

23:00 Nemesi Pál felajánlotta programját Botka Lászlónak

"A választás a demokrácia ünnepe. Azt gondolom, ma egy ünnepnap volt Szegeden" - így kezdte sajtótájékoztatóját Nemesi Pál, aki gratulált Botka Lászlónak választás megnyeréséért. A független polgármesterjelölt leszögezte, nem politikai alapon állították össze a szakmai programot, amely Szegedet egy más fejlődési pályára állíthatná. Nemesi Pál közölte, komolyan gondolták terveiket, köztük például az iparfejlesztést. "Azt gondolom, ez a jövőkép megvalósítható, ezt a jövőképet meg kell valósítani a szegediekkel együtt" - mondta. "Azon leszünk a jövőben, hogy a mi programunkból is minél több elem megvalósuljon, bekerüljön polgármester úr programjába, és dolgozzunk együtt Szeged jövőjéért, egy dinamikusan fejlődő Szegedért. Én ezt természetesen felajánlom, és elfogadom, hogy a polgármester úr vezeti a következő ciklusban a várost a, és természetesen amennyiben igényt tart a munkánkra, én támogatom" - zárta gondolatait Nemesi Pál.

22:51 Nemesi Pál és Bartók Csaba sajtótájékoztatója

https://www.facebook.com/szegedma/videos/2147315308907294/  

21:44 Nemesi Pál gratulált Botka Lászlónak
21:37 Botka László készülhet az ötödik ciklusára

Botka László 60,53 % Nemesi Pál 36,44 % Szabó Bálint 1,74 % Lauer István 1,29% Az egyéni képviselőjelöltek többségét is az Összefogás Szegedért Egyesület visz. Közel 50 % százalék a feldolgozottság.

21:26 Nagy Sándor már győztest hirdetett

A jelenlegi szegedi alpolgármester, Nagy Sándor az első részeredmények után az Indexnek magabiztosan úgy nyilatkozott, meg fogják nyerni a polgármesteri posztot és a legtöbb képviselői posztot is.

21:14 Nem csökken a különbség

Botka László 60,36 % Nemesi Pál 36,50 % Szabó Bálin 1,82 % Lauer István 1,33 % A feldolgozottság aránya valamivel kevesebb mint 35 % A képviselőjelelöteknél, (ahonnan már érkezett adat) 14 Összefogás Szegedért Egyesület jelölt vezet 2 helyen a Fidesz-KDNP jelöltje áll az élen.

21:01 Botka László vezet- a szavazatok kevesebb mint negyedét dolgozták fel

Valamivel kevesebb mint 24 százalékos a feldolgozottság, Botka László 60, 15 százalékkal vezet, Nemesi Pál 36,15 százalékon áll.

.

20:32 A hangulat jó, de feszült Nemesi Pál eredményváróján

"Mögöttünk van két és félhónap munka, és már csak percek vannak hátra, hogy megtudjuk a munkánk eredményét. Tiszta szívvel, nyugodt lelkiismerettel állhatunk az eredmények előtt, mert amit elterveztünk, azt sikerült megvalósítanunk" - értékelte az elmúlt időszakot Bartók Csaba. "Jó a hangulat, kedélyes, de ugyanakkor feszült" - ezt Bartók Csaba, a szegedi Fidesz elnöke nyilatkozta a párt eredményváróján, ahol várhatóan 21 óra 30 perctől Nemesi Pál független polgármesterjelölt tart majd sajtótájékoztatót. A magas részvétellel kapcsolatban azt mondta, "mi úgy érzékeltük, hogy ez számunkra lehet kedvező. De majd a végeredmény megmutatja, hogy korábbi számításaink, korábbi méréseink beigazolódtak-e". Nemesi Pál is megérkezett a helyszínre.

20:22 Botka nyitott jobban

Botka László 60,96 százalékkal nyitott, Nemesi Pál 36,28 százalékkal kezdett. Szabó Bálint és Lauer István alig hagyta el az egy százalékot.

A feldolgozottság aránya sincs még 1 százalékon.

20:10 Alkohol emeli a hangulatot

Az Összefogás Szegedért Egyesület eredményváróján, az IH-ban megnézték a

magyar válogatott meccsét az azeriek

ellen, majd jött a hurka, kolbász és némi alkohol. Az Index tudósítója szerint ettől emelkdetté vált a hangulat.

20:03 Nemesi Pál fél 10 körül tart sajtótájékoztatót

Nemesi Pál eredményvárója a belvárosban, a Npfény Műteremben van. Információink szerint a független polgármesterjelölt fél 10 körül tart sajtótájékoztatót.

19:45 Nem tudni mikor érkezik Botka

Az Index újságírója "szerencsésebb" volt, őt meghívták az eredményváróra. Azt írja, hogy nem tudni mikor fut be Botka László, egyelőre csak a sajtósával beszélt, aki azt mondta, hogy nehéz megmondani mi lesz a végeredmény, de bizakodnak. Az is kiderült, hogy pogácsa a menü.

19:23 66 005 szavazó Szegeden

Az utolsó, 18 óra 30 perckor kiadott adat szerint Szegeden 49,38 százaléka ment el szavazni a választásra jogosult Szegedieknek, ez 66 005 főt jelent. Ez új rekord a szegedi önkormányzati választásokon. Szeged az országos átlag fölött van, ahol a mutató 47,20 százalékon állt fél 7-kor.

19:18 Megtudtuk hol vár az eredményekre az Összefogás Szegedért Egyesület

Az IH-ban lesz az eredményváró. Hiába kérdeztük napok óta őket, titkolóztak. Kozma József képviselő úr viszont "elvezetett" bennünket a "titkos" objektumba.

19:15 Ez történik most

A szavazás befejezését követően a szavazatszámláló bizottságok hozzálátnak a voksok szétválogatásához, összeszámlálásához. A szavazatszámláló bizottságoknak először több adminisztratív feladatot el kell végezniük, mielőtt az urnákat felbonthatnák: összecsomagolják az elrontott és fel nem használt szavazólapokat, és jegyzőkönyvben rögzítik a szavazáson megjelentek számát. Csak ezek után bonthatják fel az urnákat. A szavazatszámláló bizottság a szavazatokat minden esetben legalább kétszer számlálja meg.

19:05 Befejeződött a szavazás

Ezekben a percekben kezdik el számolni a szavazatokat. Ebben a cikkünkben követjük nyomon a szegedi eredményeket. A nap szegedi történéseit

itt olvashatja vissza

, az országos hírfolyamunkat

itt találja.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.