Politika

Rekord mennyiségű szavazó Szegeden: Mi lesz itt ma este?

Rekord mennyiségű szavazó Szegeden: Mi lesz itt ma este?

2019. október 13., vasárnap
Rekord mennyiségű szavazó Szegeden: Mi lesz itt ma este?

Reggel 6-tól este 19 óráig, vagyis a szavazás végéig tudósítunk Szegedről. Semmiről nem marad le, ha választási hírfolyamunkat követi: kollégáink mindenhol ott vannak, mindent látnak és hallanak. 19 órától megnyitunk egy másik hírfolyamot, ahol velünk együtt várhatják az eredményeket. Ha az is érdekli, hogy ezekben a pillanatokban mi történik az országban, akkor KATTINTSON IDE.

18:07: Mi lesz itt ma este??? Szavazzon!

17:48: Azt már most megkockáztathatjuk, hogy ennyien még nem szavaztak Szegeden önkormányzati választáson, mint most Ám a végleges számokra még várni kell, valamivel 19 óra utánig. Addig azonban még 18:30-as részvételi adatok is érkeznek.

17:34: Megvannak az új részvételi adatok Szegeden: továbbra is rekord

A szegediek 44,31%-a ment el szavazni 17 óráig. Ezzel már megdőlt a 2002-es végszám, mert akkor csak a szegediek 41,99%-a szavazott este 19 óráig. Most tehát már 59233 szegedi adta le a voksát és még nincs vége. Ugyanezek a számok korábban (akkor még 17:30-as adatok voltak) így néztek ki Szegeden: 2014-ben41% 2010-ben39,64% 2006-ban40,81% 2002-ben egyébként az egész választáson a szegedi szavazók mindössze41,99%-a jelent meg este 19 óráig.
Az országos átlag most is a szegedi alatt van: 42,69%.

17:27: Már csak 93 percig lehet szavazni! Hajrá, Szeged.

17:18: Pár perc és jönnek az újabb adatok Tartsanak ki!

16:43: Minden szegedire szükség van! - Nemesi Pál közleménye Befutott egy közlemény Nemesi Páltól. Mutatjuk: "Minden szegedire szükség van! Minden szegedire szükség van! Fogjuk kézen a barátainkat, a szomszédainkat, a rokonainkat és vigyük el őket szavazni! Nincsnek kéznél? Hívjuk fel őket! Én mindig is hittem az őszinte szavak erejében. Éppen ezért ma délután én is telefont ragadtam, hogy megerősítsem a szegedieket: éljünk alkotmányos jogainkkal, és menjünk el szavazni!

Történelmi fordulópont előtt állunk, ha okosan döntünk, Szeged gazdasági fejlődése azonnal repülőrajtot vehet: magasabb fizetések, jobb egészségügy, harmadik híd, és bevándorlómentes, biztonságos városban élhetünk.

Két dologra kérem Önt: az egyik, hogy menjen el szavazni. A másik, hogy ezt követően szánjon rá 10 percet a délutánjából és hívja körbe a 10 legközelebbi ismerősét. 10 ember, 10 hívás, 10 perc alatt. Ennyi idő alatt még egy vasárnap délutáni kutyasétáltatás vagy egy gyors autómosás sincs meg, most viszont sorsdöntő lehet.

Minden felmérés, minden adat azt mutatja, hogy ebben a percben fej-fej mellett versenyzünk Botka Lászlóval.

Köszönöm, ha gyermekeink, unokáink jövőjére szavaz, egy erősebb, büszkébb Szegedre és külön köszönöm, ha szán a nemes célra 10 további percet!"

16:25: Minden a legnagyobb rendben van: szépen halad a voksolás Szegeden A Választási Iroda a szegedma.hu megkeresésére megerősítette, hogy eddig rendben zajlott a voksolás minden szavazókörben, rendkívüli esemény nem történt.

15:59: Míg máshol meleg ételt is kapnak a szavazatszámlálók, addig Szegeden csak 5 db. szenyót Míg országszerte több helyen is meleg ételt (például grillcsirkét és cordon bleu-t) biztosítanak a szavazatszámláló bizottságok tagjainak, addig Szegeden csak hideg élelmiszercsomagot kaptak az érintettek. Ők azok, akik hajnali 5-től vannak talpon késő éjszakáig! A szegedi csomagban öt darab vajas, paprikás/szalámis szendvics, egy darab Balaton és egy darab Sport szelet, valamint három liter ásványvíz és instant tea van - tudtuk meg a helyi választási bizottságtól.

15:49: Nemesi Pál beült telefonálni - Mindenkit szavazásra buzdít

15:40: Nem csökkent a szegediek lelkesedése: még mindig többen szavaznak Szegeden, mint az országos átlag

Megjöttek a friss részvételi adatok Szegedről. Maradt a trend, nem lankadt a lelkesedés. Míg az országos átlag jelenleg 34,69%, addig Szegeden a szavazók 36,30%-a ment el voksolni 15 óráig. Vagyis 48527 szegedi. Ugyanez az adat korábban így nézett ki: 2014-ben31,22% 2010-ben30,65% 2006-ban31,25%

15:20: Elkezdett aggódni Botka László házilapja: attól félnek, hogy "elsüllyed a város". Ezt az aranyos kis propaganda cikkecskét a 13 órás adatok után posztolták ki. A szerző - bizonyos Bod Péter, azért aggódik, nehogy elsüllyedjen Szeged. Érdekes módon a dolgozata utolsó mondata tökéletesen leírja a problémát is, ami a várossal van: "Ha Szeged sziget tudott maradni a magyar politikát az utóbbi tíz évben megnyomorító Fidesz-időkben, nem süllyedhet el akkor, amikor változnak az idők." Szóval éppen az a gond Szegeddel, hogy Botka László egy szigetet csinált belőle, miközben a többi magyar város elhúzott Szeged mellett.

14:40: Nagy erőkkel mozgósít Botka László, a magas részvétel ugyanis Nemesinek kedvezhet Botka László délután, röviddel a 13 órás részvételi adatok megjelenését követően mozgósítást indított közösségi oldalán, napközben ötször posztolt. Délutáni bejegyzése nem véletlen: a számok szerint rekordszámú ember járult az urnákhoz, kutatások alapján pedig a nagy részvételi arány kihívójának, Nemesi Pál független polgármesterjelöltnek kedvezhet. Nemesi Pál is igen aktív ma, mostanáig négyszer posztolt, és szintén szavazásra buzdít. Ez is érthető, mert akkor van igazán esélye, ha sokkal többen mennek el szavazni Szegeden, mint általában, mert kutatások szerint Botka László szavazóbázisa nem tud növekedni. Lauer István semmilyen érdemi aktivitást nem mutatott eddig a Facebookon, és Szabó Bálint sem.

13:42 - Sokkal többen szavaznak Szegeden, mint az országban: rekordot döntöttek a szegediek

Újabb friss adatok érkeztek a részvételről Szegeden is. 13 óráig immár lényegesen többen mentek el szavazni, mint eddig bármikor. A szegediek 28,49%-a adta le a voksát 13 óráig, ami abszolút rekord. A korábbi választások során ez így nézett ki: 2014 -25,25% 2010 -24,18% 2006 -25,29% Eddig tehát 38076 szegedi szavazott már, ami rengeteg. Az országos átlag 26,60%-on áll.
Úgy néz ki egyelőre, hogy győzhet Nemesi Pál, és véget érhet a Botka korszak, ha kitart a szavazási kedv később is.

13:28 - Trükkös tollak a szavazófülkékben? - A helyi választási bizottság megnémult Egy olvasónk juttatta el hozzánk az alábbi üzenetet: "A szavazófülkébe kettő db. toll volt az írólapon, egyik rögzítve volt egy fonallal a másik ott volt az asztalon, kék ceruza formájú. Kérdésem melyik van a szavazó lapok kitöltéséhez? Én úgy gondoltam, hogy amelyik rögzítve van azzal érvényes a szavazat. Miért van ott a másik íróeszköz és azzal kitöltött szavazat érvényes lesz-e? Vagy eltűnik a tinta miután bedobom a ládába a lapot? Gutenberg u 11. sz. alatt voltam szavazni a 111. számú szavazókörben..." Reggel óta folyamatosan keressük a helyi választási bizottságot, de Antal Tamás elnök nem hajlandó reagálni még az írásos megkeresésre sem. Mi azt javasoljuk, hogy aki biztosra akar menni, az vigyen saját tollat.

12:37 - "Ha van Botka, van vodka" - Mozgó urnát kért a közismert hajléktalan, de nem kapott Mivel már jó ideje a városkép szerves részét képezik a hajléktalanok Szegeden, úgy döntöttünk a választás jeles napján, hogy megkérdezzük azt a fedél nélkülit, akit már-már egy egész város ismer. Írtunk róla ugyanis már párszor, olvasói jelzések alapján. Maa szerkesztőségünkkel szembeni padon szundikált, pedig nem ez a törzshelye. Ezért megkérdeztük, mi járatban. Azt mondta, szavazni indult, de nem jött össze. A 73 éves rokkant nyugdíjas elmondta, érdekli őt a választás, még mozgó urnát is kért, de nem kapott. Saját szavazóköre Felsővároson van, de betegsége miatt odáig nem tud elmenni, ezért pihent le a Szentháromság utcai padon. Hangsúlyozta, számára nagyon szimpatikus Botka László, mert tudja, hogy jól bánnak a hajléktalanokkal Szegeden. "Ha van Botka, akkor van vodka" - mondta nevetve.

12:13 - "Ha sokan szavaznak, győzhet Nemesi Pál" - szólt a szakértő, de azért várjuk ki a végét13 óra körül jön majd a következő izgalmas adat.Ha addig is kitart a szavazási kedv, és akkor is verjük az országos átlagot, vagy a korábbi évek szegedi eredményeit, akkor abból már lehet következtetni néhány dologra. Mint azt megírtuk, a szakértők szerint, ha többen mennek el szavazni Szegeden, mint általában, akkor győzhet Nemesi Pál. Bár, ahogy mondani szokták, választást kell nyerni, nem közvéleménykutatást.

11:39 - Egyiptomból (!!!) buzdítja a szegedi szavazókat a Tisza Koalíció képviselőjelöltje Hogy szavazzanak rá.
Én adnék neki egy esélyt, hátha még többet tud majd utazni. Frissítés: Majláthné nincs Egyiptomban A képviselőjelölt azt írta nekünk, hogy nincs Egyiptomban, a posztját ezek szerint félreértettük. "A lányom egyiptológus, ezért vélhető, hogy jártunk Egyiptomban. A kép üzenete: a múltra ( történelmi távlatokból nézve ) lehet csak jövőt építeni!"

11:38 - Hoppá: Országos átlag fölött a szegedi voksolási kedv

Most először többen mentek el szavazni, mint az országos átlag. Szegeden 11 óráig 25257 szegedi szavazott, ami 18,90%-ra volt elég. A 11 órás adat így nézett ki korábban: 2014 - 16,50% 2010 -16,31% 2006 -18,53%
Az oszágos átlag ezúttal CSAK 18,25%.
11:08 - Olvasónk szerint busszal viszik szavazni az embereket és SMS-ben mozgósítanak Botka László mellett "Tömegesen buszoztatják az embereket a Sziki felől az egyik szavazókörbe" - kaptuk a hírt egyik olvasónktól, aki más érdekességről is beszámolt. Erről itt:
10:25 - Kádár Jánoshoz hasonlítják Nemesi Pált szórólapokon Egy "Szegedi konzultáció" című A4-es méretű szórólapot hoztak be szerkesztőségünkbe néhány perce. A papíron Gömbös Gyulával és Kádár Jánossal hozzák összefüggésbe Nemesi Pált, Szeged független polgármesterjelöltjét. Azt egyelőre nem tudni, hogy "Szegedi konzultáció" hány emberhez jutott el, és milyen módon, kik terjesztik. Ha Ön is kapott ilyen papírt a postaládájába, vagy bárhol máshol látott ilyet, fotózza le és küldje el nekünk.
Ez nagyjából hasonló "színvonalú kampányfogás", mint EZ A VERSIKE,amit Botka Lászlónak címeztek.
10:00 - Botka László is leszavazott Vélhetően önmagára (is). A sajtónak azt mondta, optimista.
09:53 - Letiltotta 72 órára a Facebook Korponyai Ernő fideszes képviselőjelöltet Ezen felháborodott a fiatal jelölt, mert erre szerinte semmilyen ésszerű magyarázat nincs, semmi negatív tartalmat nem osztott meg a saját oldalán és pontos indoklást sem kapott a tiltásról.
09:41 - Bartók Csaba, a szegedi Fidesz elnöke is voksolt
A szegedi Fidesz elnöke azt mondta, a múlton már nem lehet változtatni, de a jövőn igen. „Amikor Tóth Bertalan MSZP elnök itt járt Szegeden azt mondta, hogy változás kell. Ebben osztozom a gondolataival. Azt üzennem a szegedieknek, hogy változásra van szükség, mert a múlton nem tudunk változtatni, abból csak tanulni lehet. Viszont a jövőt megtudjuk változtatni." - fogalmazott Bartók. Hozzátette, nagyon bízik Nemesi Pál tudásában, emberségében és tekintélyében.

09:35 - 8901 ember, vagyis a szegediek 6,66%-a szavazott már (9 órás részvételi adatok Szegeden)

Megjöttek a friss részvételi adatok Szegedről. Eszerint a szegediek 6,66%-a szavazott reggel 9 óráig. Ez korábban így nézett ki a városban: 2014-ben6,8%2010 -ben 6,05%2006-ban 7,70%
Az országos részvételi arány 7,2% egyébként, Csongrád 8,45%.
08:54 - Facebookon is lehet jelezni, ha valaki szavazott A legnagyobb közösségi oldalon a hírfolyam tetején jön szembe egy panel, amiben/amivel jelezni lehet, ha valaki szavazott. Ez újdonság, korábban ilyen nem volt. Rövid üzenetet is lehet hozzá írni.

08:02 - 7 órás részvételi adat Szegeden: többen szavaznak, mint korábban

Megérkeztek a 7 órás részvételi adatok. Eszerint most többen szavaztak Szegeden, mint 2014-ben vagy 2010-ben. Ma reggel 7-ig ugyanis a szegediek 0,90%-a ment el voksolni. Ez a szám2014-ben 0,75%, míg 2010-ben 0,73% volt a városban.
Az országban egyébként 7 óráig a választópolgárok 1,12 százaléka ment el szavazni. Vagyis Szeged átlag alatt van, épp mint a fizetésekben.
07:49 - Képes segédlet arról, hogyan kell helyesen szavazni
07:43 - Nemesi Pál már túl van rajta
A felkelő nappal érkezett meg felesége kíséretében reggel 7-kor az újszegedi Gregor József Általános Iskolába Nemesi Pál, Szeged független, a Fidesz-KDNP által támogatott polgármesterjelöltje.
"Minden szegedire szükség van" - nyilatkozta Nemesi, aki szerint minél magasabb a részvétel, annál nagyobb az esély arra, hogy Szegeden új időszámítás kezdődhessen. "Arra buzdítok mindenkit, hogy menjünk el szavazni, a tét hatalmas, nagyobb, mint valaha: gyermekeink, unokáink jövője. Jó időben vagyunk jó helyen, ha okosan döntünk ma, pár éven belül Szeged lehet a legerősebb magyar vidéki nagyváros, magas fizetésekkel és életszínvonallal" - mondta.
07:23 - LAKCÍMKÁRTYA nélkül nem lehet szavazni Többen is csalódottan indultak haza, mert nem volt náluk lakcímkártya. Enélkül nem lehet szavazni. Szóval, aki voksolni akar, az ne hagyja otthon.
07:21 - Szinte nyári meleg lesz ma, 25 fok is lehet Szegeden Napsütésben jó szavazni!
07:07 - Mi van, ha elrontottam, és rossz helyre ikszeltem? Nincs gáz, de akkor ezt jelezni kell a szavazóbiztosoknak, akik új lapot fognak adni.
06:16 - HELP: Hol szavazzak????? Aki nem tudja, hova kell mennie szavazni, az KATTINTSON IDE és máris tudni fogja. (Feltéve, ha működik a választás.hu-nak ez a szolgáltatása. Mi próbáltuk, nem sikerült...)
06:04 - Mennyien mentek el szavazni eddig Szegeden? Jó kérdés; de mégis csak 4 perc telt el... 7 óra környékén jönnek majd az első részvételi adatok. 2014-ben a szegediek 0,75%-a szavazott reggel 7 óráig; míg 2010-ben ugyanez a szám 0,73% volt a városban. Tehát hamarosan jön majd egy adat, de az igazán izgalmas a 9 órai részvételi mutató lesz, abból már lehet következtetni erre-arra.
06:03 - Nincs kampánycsend, de itt ne agitáljon senki, mert tilos:
  • a szavazóhelyiségben,
  • a szavazóhelyiséget magában foglaló épületben,
  • és annak 150 méteres körzetében közterületen.
Fájdalom, de a szavazás napján választási gyűlést sem lehet tartani. Fontos tudni, van KISKAPU! Ha ugyanis választási plakátokat, molinót pattintottak a szavazóhelyiségek közelébe korábban, tehát még vasárnap előtt; az maradhat! Ilyenekből pedig RENGETEG van. Szabad és lehet viszont:
  • szavazásra buzdítani szinte minden eszközön (telefon, sms, Facebook, füstjelek, stb.)
06:02 - Alapok Szegeden 133.669 választásra jogosult van most, ők 108 szavazókörben tudnak voksolni városszerte. Egy polgármester győzhet csak; 20 egyéni képviselő és 8 képviselő kerülhet be a közgyűlésbe kompenzációs listáról.

06:00 - START - elindult a választás

Kellemes napra virradtunk, egészen szép idő lesz ma. Meglátjuk, mekkora lesz a választási kedv Szegeden. A leglelkesebb szavazók már az utcán vannak, hamarosan mutatjuk az első szavazókat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.