Közélet

Botka újságja ingyenes turnéra indult

Botka újságja ingyenes turnéra indult

2019. július 2., kedd
Botka újságja ingyenes turnéra indult

Ingyenes turnéra indult a közpénzből fenntartott szeged.hu, hogy videósorozatban igazolják Botka László 10 ezer forintos támogatását. A kecskeméti videójukkal nagy öngólt lőttek, hiszen többen is kritikát fogalmaztak meg a május elsején beígért, erősen kampányszagú juttatással kapcsolatban.

Botka László május elsején

iszonyatosan berúgta a kampánymotort

, és a majálison jelentette be, hogy az idei évtől 11 ezer általános iskolás szegedi gyerek családja kap gyermekenként 10 ezer forint beiskolázási támogatást, amely alanyi jogon jár, de kérelmezni kell, illetve 34 ezer szegedi nyugdíjas részesül időskorú támogatásban, amelyet kérelem nélkül folyósítanak majd az Idősek világnapján. A szegedi Fidesz a javaslat benyújtásakor

módosítóindítványt terjesztett elő

, amelyben javasolták, hogy a 10 ezer forint helyett 13.500 forint juttatásban részesüljenek az idősek és a tanévet kezdő gyermekek családjai. A párt megjelölte a pluszjuttatás forrását is, szerintük, ha elvonnák a szeged.hu és a Szegedi Tükör című szocialista propagandakiadványok támogatását, biztosítható lenne az összeg. Szentistványi István független képviselő is módosítót nyújtott be, amelyben arra tett indítványt, hogy ne alanyi jogon járjon a támogatás, hanem rászorultsági alapon, hogy valóban azokhoz jusson el a pénz, akik rászorulnak. A szocialista többségű önkormányzat azonban mindkét előterjesztést

lesöpörte az asztalról

. A közpénzből fenntartott szeged.hu most városjáró turnéba kezdett, eddig Pécsett, Kecskeméten és Makón

forgattak videót

. Azt kérdezték az utca emberétől, hogy szerintük jó dolog-e a szegedi önkormányzat 10 ezer forintos támogatásáról szóló határozata. Gyakorlatilag minden városban azt próbálták meg kihúzni a helyiekből, hogy milyen jó, ha kapunk 10 ezer forintot.

Nos, lássuk be töredelmesen, hogy erre az állításra kevesen mondanának nemet, ugyanis ki az, aki elutasítaná, ha csak úgy hozzádobnának 10 ezer forintot? Vélhetően senki. Ezért is mert a szeged.hu erre a nagyszabású turnésorozatra vállalkozni, mert szinte biztosra vehető volt, hogy senki sem fogja azt felelni nekik, hogy rossz a döntés, és ne támogassák az embereket.

A kecskemétiek azonban nem teljes mértékben értettek egyet az idei évtől folyósítandó juttatással. Ez a hölgy például azt mondta, hogy szerinte nem minden nyugdíjasnak kellene folyósítani az összeget:

Hasonló állásponton van ez a hölgy is, aki szerint a magas nyugdíjjal rendelkezőknek nem kellene folyósítani, csak azoknak, akik valóban rászorulnak:

Ez a férfi összefüggésbe hozta a támogatást a kampánnyal:

Egy másik megszólaló arra hívta fel a figyelmet, hogy veszélyes dolog ez a támogatás, mert ha egyszer abbahagyják, akkor sok csalódott emberrel kell majd szembenézni:

A szeged.hu videójából úgy tűnik, mintha csak Szegeden valósulnának meg különböző támogatási programok, más városokban nem. A kecskeméti önkormányzat megkeresésünkre közölte, széles a kecskemétieket érintő, a jogszabályi kötelezettségen túl nyújtott támogatások, támogatási programok, egyéb kedvezmények palettája. Nézzük sorban ezeket!

  • az önkormányzati bölcsődékben nincs gondozási díj, csak az étkezésért kell fizetni annak, aki jogszabály alapján nem részesül mentességben (csak érdekesség, hogy Szegeden - legalábbis Szeged honlapján lévő rendeletben ez szerepel - az étkezési díjon felül 200 Ft/nap gondozási díjat is kell fizetni)
  • kedvezményes telekvásárlási programot indítottak, ellentétben Szegeddel, ahol rendkívül magas telekadóval sarcolják a vállalkozásokat
  • 9 millió forinttal támogatják a Családi Életre Nevelés Programot
  • a Városi Szociális Közalapítvány támogatást nyújt a szociálisan rászoruló, valamint a jogszabályon alapuló támogatásokból kimaradó, rendkívüli élethelyzetben levők részére, továbbá iskolakezdési támogatást nyújt rászoruló családok részére és nagyobb összegű támogatásban részesíti a rászoruló, de jó tanulmányi eredménnyel rendelkező gyermekeket; karácsonykor csomagot biztosít a leginkább rászoruló idősek és családok részére (éves szinten összesen 35 millió forint)
  • nagy összegű támogatást nyújt az önkormányzat a Neumann János Egyetem részére, amely a kecskeméti karokon tanulókat tanulmányi eredményüktől és szociális helyzetüktől függően külön ösztöndíj támogatásban részesíti (éves szinten összesen 38 millió forint)
  • a Bursa Hungarica felsőoktatási ösztöndíjrendszerhez minden évben csatlakozik az önkormányzat (éves szinten összesen 5 millió forint)
  • támogatják a duális képzést és a felsőoktatási szakmai gyakorlatot az önkormányzat saját intézményeiben
  • babaköszöntő csomagot biztosítanak minden újszülött részére 2019. július 1-től (éves szinten várhatóan 15 millió forint, de természetesen attól függ, hogy hány baba születik)
  • éves szinten 30 millió forintból elindították egyedüliként az országban a CédrusNet Programot, amely az idősödő társadalom problémáinak kezelésére próbál meg segítséget nyújtani (szupernagyi és időslátogató képzések megvalósítása, szenior tudásbank létrehozása)
  • nem kötelező szociális ellátásokat is biztosít az önkormányzat Kecskeméten, ilyen például a támogató szolgálat és a jelzőrendszeres házi segítségnyújtás

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.