Évi 12 milliós telekadóval sokkolt a szegedi önkormányzat egy családi vállalkozást

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Egy családi vállalkozás került a megsemmisülés szélére azután, hogy az önkormányzat éves szinten 12,5 millió forintos telekadót szabott ki rájuk 2018-tól kezdődően. A vállalkozó és családja elfogadhatatlannak tartja a kialakult helyzetet.

“2004-ben Kft-ből történt kiválással új céget alapítottunk. Így került családunk birtokába egy Újszeged határában korábban rabgazdaságként majd állattartó telepként üzemelő 6,7 hektáros major” – kezdte nyilvános felhívásában a kétségbeesett vállalkozó.

A területet szérűskertként, azaz művelés alól kivont területként tartották nyilván, de egy jelentős részét szántóként használták és a családi vállalkozás is így használta tovább. “Sertéstenyésztést folytatunk a telepen, amihez természetesen a szántót is használatba vettük, sőt tovább bővítettük a szántó és a legelő területét is. Idővel kiderült, hogy az épületek nincsenek feltüntetve a tulajdoni lapon” – idézte fel. Ezután helyszíni szemlét végezte, hosszas eljárás után végül megszületett a hatósági bizonyítvány az ólakról, tárolókról és a lakóépületről.

A bejegyzés szerzője szerint ekkor már két fiuk is ebben lakott. 

Az egész terület maradt egyben, udvarként, mivel semmi nem indokolta a szétdarabolást. 2018-ig ez a terület telekadó mentes volt, mivel épületek vannak rajta”

– számolt be.

A vállalkozó tavaly értesítést kapott az önkormányzattól, hogy 2018-tól a beépített telek is adóköteles. “Mivel hatalmas összegről volt szó, így amellett döntöttünk, hogy meg kell osztani a területet, magánszemélyként meg kell vennünk, és így átminősítve szántó, legelőként kerüljön a nevünkre, mint ahogy kezdettől fogva használtuk. Beadtuk a Földhivatalhoz a megosztási kérelmet, ahhoz azonban az építési osztály nem járult hozzá, mert a jelenlegi övezeti besorolás szerint – amiről nem volt tudomásunk – ezen a területen nem lehet lakóépület, holott az épület mindig az itt dolgozók lakhelye volt” – ismertette a jogi huzavonát, melynek végén érkezett a hideg zuhany.

“Hosszas egyeztetés után sem jutottunk ügyünkben előbbre, így kiszabtak évi 12,5 millió forint telekadót, ami vállalkozásunkat teljesen tönkreteszi”

– írja, majd hozzáteszi, hogy a telekadó önkormányzati jogkörként való kivetésének nem kellően átgondolt alkalmazása juttatta erre a pontra a családi kisvállalkozást. “Számunkra elfogadhatatlan, hogy a telekadó megfizetése a vállalkozásunk, lakhelyünk elvesztésébe kerüljön” – fogalmazott az elkeseredett vállalkozó.

A téma kapcsán elküldtük kérdéseinket az önkormányzatnak. Amint válaszolnak, frissítjük cikkünket.

Előző sztori

Hadi állapotok uralkodnak a Sárgán: megtámadják az autókat

Következő sztori

Notre-Dame: jótékonysági orgonaestet tartanak a szegedi dómban