Erős kritikát kapott Botka László a klinikák vezetőjétől is

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Németh László, az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ elnöke a Délmagyarnak nyilatkozott a cukorbetegség és annak kezelése kapcsán. Az elnök azonban kitért a szegedi városvezetésre is, mely újabb erős kritikát kapott: nehéz a párbeszéd, mert nincs szakmai kapcsolat a klinika és a város között – állítja az elnök. Egyre több szegedi meri elmondani a véleményét Botka Lászlóról.

“Csakis vizsgálatokkal és szűrésekkel derülhet fény a kialakulására, ezeket a rizikócsoportba tartozók közül mindenkinél évente legalább egyszer érdemes elvégezni. Számos betegséghez hasonlóan a prevenció itt is elengedhetetlen, ugyanis nyolcvan százalékban mi magunk vagyunk a felelősek testünk egészségéért. A cukorbetegek számának növekedésében szerepe van a cukor fogyasztásának, a szénhidrátok nagy mennyiségű bevitele hangsúlyosabb körülmény a kialakulásban, főleg, ha még hajlama is van a páciensnek a diabéteszre. Egyes statisztikák szerint a jövő nagy kihívása a cukorbetegség gyógyítása lesz” – magyarázta Németh László a lapnak, majd kifejtette, a klinikán minden szempontra odafigyelnek a diabétesz kapcsán, így az étkeztetésre is nagy hangsúlyt fektetnek.

Nem az önkormányzat pénzén fejlesztenek

Ezt követően Németh a klinika fejlesztéseiről beszélt: hamarosan új, speciális traumatológiai ágyakat kap az intézmény, hibrid műtőket alakítanak ki, valamint felidézte a fül-orr-gégészeti és fej-nyaksebészeti klinika bővítését. “Két sikeres pályázatunk eredményeként a gyermekgyógyászati klinika sürgősségi, illetve pszichiátriai szárnyat kap, míg szeptemberre tervezzük a megújult onkológiai tömb ünnepélyes átadását” – részletezte.

“Sok milliárdos beruházások ezek, amik saját erőből és uniós forrásokból valósulnak meg, amiket a jól megírt pályázatok és a lobbierő eredményez.

Németh László utalt arra is, hogy

“ezek mind az egyetem sikerei, nem a városvezetésé, mert nehéz az önkormányzattal való párbeszéd, hiszen semmilyen szakmai kapcsolat nincs a város és a klinikai központ között”

– fejtette ki.

Szegedi vélemények: Városmenedzser kellene, nem baloldali propaganda

Németh László szerint menedzserszemléletre lenne szükség mindkét oldalon, nem elég csak az egyetem részéről. Az önkormányzati egészségügyi feladatok összehangolása a Szegedi Tudományegyetem betegellátó részével olyan megoldásra váró feladat, amely egyre sürgetőbbé válik.

A brutális lejárató hadjáratok ellenére egyre több szegedi civil szakember fogalmaz meg komoly kritikát a városvezetéssel szemben. Legutóbb Rovó László rektor nyilatkozatától kapott dühromot Botka László házimédiája, mikor az egyetem vezetője elmondta: Nemesi Pált, a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnökét ajánlja polgármesternek Botka László helyett.

“Az is fontos dolog és érzékelhető, hogy eddigi lehetőségeinket az elmúlt 10-15 évben nem használtuk ki. Szeged a pozíciójánál, méreténél fogva sokkal többre lenne képes. Nem a jelenlegi városvezetéssel szeretnék konfliktusba kerülni, de ezt nem szabad elhallgatni. Szeged most irányt válthat, és erre a váltásra nagy szükség lenne. A város iránt érzett felelősségből mondom ezt, nem akarom elrejteni a véleményemet” – mondta lapunknak adott interjújában Rovó László.

A rektor kijelentéseire reagáló lejárató cikkek kapcsán Ádám Attila ügyvéd írt nyílt levelet, és magyarázta meg tények alapján, hogy miért és mitől retteg Botka László.

Az év elején pedig Zakar Péter, az SZTE rektorhelyettese illette kritikával a városvezetést. “Szomorúan tapasztaljuk, hogy az önkormányzat évtizedek óta semmibe vesz minket. Még a városi naptárban sem kaptunk helyet. Mindenképp új városvezetésre van szükségünk! Lendületes pályára kell állítani Szegedet. Az államnak, a vallásnak és a városnak egységben kell állnia a sikerhez, de ebből az utóbbi elem hiányzik” – mondta Zakar januárban.

Előző sztori

Szegediekkel a soraiban teljesített kiválóan a kajak-kenu válogatott

Következő sztori

Bővítik az áramhálózatot Szegeden