Írjon nekünk

Közélet

Erős kritikát kapott Botka László a klinikák vezetőjétől is

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Németh László, az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ elnöke a Délmagyarnak nyilatkozott a cukorbetegség és annak kezelése kapcsán. Az elnök azonban kitért a szegedi városvezetésre is, mely újabb erős kritikát kapott: nehéz a párbeszéd, mert nincs szakmai kapcsolat a klinika és a város között – állítja az elnök. Egyre több szegedi meri elmondani a véleményét Botka Lászlóról.

“Csakis vizsgálatokkal és szűrésekkel derülhet fény a kialakulására, ezeket a rizikócsoportba tartozók közül mindenkinél évente legalább egyszer érdemes elvégezni. Számos betegséghez hasonlóan a prevenció itt is elengedhetetlen, ugyanis nyolcvan százalékban mi magunk vagyunk a felelősek testünk egészségéért. A cukorbetegek számának növekedésében szerepe van a cukor fogyasztásának, a szénhidrátok nagy mennyiségű bevitele hangsúlyosabb körülmény a kialakulásban, főleg, ha még hajlama is van a páciensnek a diabéteszre. Egyes statisztikák szerint a jövő nagy kihívása a cukorbetegség gyógyítása lesz” – magyarázta Németh László a lapnak, majd kifejtette, a klinikán minden szempontra odafigyelnek a diabétesz kapcsán, így az étkeztetésre is nagy hangsúlyt fektetnek.

Nem az önkormányzat pénzén fejlesztenek

Ezt követően Németh a klinika fejlesztéseiről beszélt: hamarosan új, speciális traumatológiai ágyakat kap az intézmény, hibrid műtőket alakítanak ki, valamint felidézte a fül-orr-gégészeti és fej-nyaksebészeti klinika bővítését. “Két sikeres pályázatunk eredményeként a gyermekgyógyászati klinika sürgősségi, illetve pszichiátriai szárnyat kap, míg szeptemberre tervezzük a megújult onkológiai tömb ünnepélyes átadását” – részletezte.

“Sok milliárdos beruházások ezek, amik saját erőből és uniós forrásokból valósulnak meg, amiket a jól megírt pályázatok és a lobbierő eredményez.

Németh László utalt arra is, hogy

“ezek mind az egyetem sikerei, nem a városvezetésé, mert nehéz az önkormányzattal való párbeszéd, hiszen semmilyen szakmai kapcsolat nincs a város és a klinikai központ között”

– fejtette ki.

Szegedi vélemények: Városmenedzser kellene, nem baloldali propaganda

Németh László szerint menedzserszemléletre lenne szükség mindkét oldalon, nem elég csak az egyetem részéről. Az önkormányzati egészségügyi feladatok összehangolása a Szegedi Tudományegyetem betegellátó részével olyan megoldásra váró feladat, amely egyre sürgetőbbé válik.

A brutális lejárató hadjáratok ellenére egyre több szegedi civil szakember fogalmaz meg komoly kritikát a városvezetéssel szemben. Legutóbb Rovó László rektor nyilatkozatától kapott dühromot Botka László házimédiája, mikor az egyetem vezetője elmondta: Nemesi Pált, a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnökét ajánlja polgármesternek Botka László helyett.

“Az is fontos dolog és érzékelhető, hogy eddigi lehetőségeinket az elmúlt 10-15 évben nem használtuk ki. Szeged a pozíciójánál, méreténél fogva sokkal többre lenne képes. Nem a jelenlegi városvezetéssel szeretnék konfliktusba kerülni, de ezt nem szabad elhallgatni. Szeged most irányt válthat, és erre a váltásra nagy szükség lenne. A város iránt érzett felelősségből mondom ezt, nem akarom elrejteni a véleményemet” – mondta lapunknak adott interjújában Rovó László.

A rektor kijelentéseire reagáló lejárató cikkek kapcsán Ádám Attila ügyvéd írt nyílt levelet, és magyarázta meg tények alapján, hogy miért és mitől retteg Botka László.

Az év elején pedig Zakar Péter, az SZTE rektorhelyettese illette kritikával a városvezetést. “Szomorúan tapasztaljuk, hogy az önkormányzat évtizedek óta semmibe vesz minket. Még a városi naptárban sem kaptunk helyet. Mindenképp új városvezetésre van szükségünk! Lendületes pályára kell állítani Szegedet. Az államnak, a vallásnak és a városnak egységben kell állnia a sikerhez, de ebből az utóbbi elem hiányzik” – mondta Zakar januárban.

Közélet

Hamarosan jöhet Szeged első Poket könyvautomatája

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

A próbaverzió már használható a Somogyi-könyvtárnál.

Tovább olvasom

Közélet

Orbán Viktor levelet írt a fideszes önkormányzati képviselőknek

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Azt ígérte, az országépítő munkát kormányzati szinten is folytatni fogják.

Tovább olvasom

Közélet

Az ’56-os forradalom évfordulóját ünnepli Csongrád megye

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Dr. Juhász Tünde kormánymegbízott mond ünnepi beszédet Szegeden

Tovább olvasom

Aktuál