Közélet

Megcsináltuk Szeged hajléktalantérképét

Megcsináltuk Szeged hajléktalantérképét

2019. március 7., csütörtök
Megcsináltuk Szeged hajléktalantérképét

Mint azt már korábban megírtuk, a jó idő beköszöntöttével ellepték a hajléktalanok Szeged belvárosát. Olvasóink napi rendszerességgel küldenek újabb és újabb üzeneteket, amelyben csalódottságukat fejezik ki emiatt. A városvezetése nem igazán foglalkozik ezzel a problémával, ezért mi megpróbálunk segíteni: térképen bejelöltük, hogy honnan kaptuk az elmúlt napokban a legtöbb bejelentést a hajléktalanok jelenlétéről.

Mars téri gyülekezőpont

Korábbi cikkünkben megírtuk, hogy a Mars téri buszpályaudvaron rendszeresen zaklatják az utasokat a kéregetők: – Minden nap busszal járok be Tiszaszigetről dolgozni. Kezd elegem lenni abból, hogy kivétel nélkül minden egyes reggel kéregetők fogadnak a Mars téri buszpályaudvar peronján. A legtöbbször ugyanaz a férfi várja az alamizsnát, de hetente legalább egyszer feltűnik egy szélhámos pár is, amelynek női tagja már egy éve azt hajtogatja, hogy terhes és ezért kér élelemre valót. Tudtommal Budapesten már kitiltották a koldusokat a pályaudvarokról, ideje lenne Szegeden is bevezetni ezt a rendszert – panaszkodott nekünk egy neve elhallgatását kérő olvasónk. Az olvasói levelek alapján a hajléktalanok itt kezdik a napot és innen indulnak a belváros felé. A cikkünk alatti kommentmezőben egy hozzászóló jelezte, hogy már nem csak a buszpályaudvaron, hanem a piaccsarnokokban is zaklatják a járókelőket.

Passzázs sori pihenőhely

A Nagyáruház környékét évek óta a fedél nélküliek uralják. Itt elsősorban békés hajléktalanokba ütközhetünk: többségük pihenni jár ide, mivel a passzázs sor üveg kupolája fedelet biztosít nekik. Néha napján előfordul, hogy kéregetők is megjelennek itt, de alapvetően ez nem jellemző.

  - Régebben sötétedés után nem mertem végigmenni a Passzázs soron, annyi rosszarcú ember volt ott. Szerencsére az elmúlt években javult a helyzet, de napközben még mindig sok a hajléktalan, igaz, általában aludni szoktak, amikor arra járok, de azért még így is zavaró – írta nekünk e-mailben Rutai Erzsébet.

Dugonics téri vizelde

A Dugonics téren a “kistesco” előtti füves területet gyakran átható húgyszag lengi be, köszönhetően annak, hogy a hajléktalanok a járókelőktől nem zavartatva odavégzik a dolgukat.

- Émelyítő, és gyomorforgató, ami a Dugonics téren van! Szinte minden nap vizeletszagtól bűzlik a Dugonics téri Tesco, ezért már nem is járok oda vásárolni. Évek óta komoly problémát jelent a hajléktalanok állandó jelenléte, nem értem, hogy a város miért nem tesz ez ellen valamit – panaszkodott nekünk az 58 esztendős Zsuzsanna.

Kisajátították az Árvízi emlékművet

Tavaly nyáron megírtuk, hogy

az Árvízi emlékmű alatt hajléktalanok laknak.

Az önkormányzat tehetetlen. „Tisztában vagyok a problémával, de egyelőre nincs tudomásom arról, hogy elindult volna bármilyen folyamat ennek megoldására. Folyamatosan próbálkozunk, de ez egy valóságos szélmalomharc, ugyanis amint kiköltözik az egyik hajléktalan, egyből érkezik egy másik a helyére. Az elmúlt évek során többször is kitakarítottuk az Árvízi emlékmű alját, de a szemét folyamatosan újratermelődik a hajléktalanok tartós jelenléte miatt. Az a baj, hogy az emlékmű a kialakítása miatt kifejezetten alkalmas hely a fedél nélküliek számára, így állandóan visszatérnek.” – nyilatkozta akkor Hekáné Dr. Szondi Ildikó, a Belváros szocialista önkormányzati képviselője.

Kálvária téri napközi

Egyik olvasónk jelezte, hogy a Kálvária tér közepén kialakított, fedett fapadokat rendszeresen a hajléktalanok használják. - Reggelente autóval járok be Domaszékről dolgozni.

Szinte nincs olyan nap, amikor a Kálvária téren, a Katona József utca magasságában ne látnék két-három hajléktalant a fapadoknál. Általában reggelente és késő délután is ők bitorolják a pihenőhelyet

– írta nekünk Facebookon egy neve elhallgatását kérő olvasónk.

Javult a helyzet, de még mindig előbukkannak a Dóm téren

Egészen tavaly nyárig, a jó idő beköszöntöttével a Dóm téri árkádsor alatti padok átmeneti hajléktalanszállókká változtak. A csavargók az alvás mellett rendszeresen kéregettek és ezt legtöbbször erőszakosan tették. A Szeged-Csanádi Egyházmegyéhez tartozó, műemlékvédelem alatt álló területről 2018 júniusában eltűntek a kő ülőkék, illetve az ott maradó padokra kovácsoltvas elválasztó/„karfa” került. Azóta életvitelszerűen már nem tartózkodnak hajléktalanok a téren, viszont, a misék után rendszeresen vegzálják a templomból kilépő civileket.

Megszállták

a Kárász utcát

Mint azt már korábban megírtuk,

a sikertelen budapesti „karrierjét” követően visszatért az ikonikus szegedi koldus.

A magát mozgássérültnek tettető szélhámos az elmúlt hónapokban a Kárász utca járókelőit boldogította. Arról is beszámoltunk, hogy a koldusok a közel múltban randalírozással,

székdobálással

, vagy

éppen virágláda szélére székeléssel

többször is megzavarták Szeged legfőbb sétálóutcájának rendjét.

Legutóbb a Széchenyi tér kellős közepén, fényes nappal vizelt egy fedél nélküli.

Íme a SzegedMa által készített szegedi hajléktalantérkép:

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.