Közélet

Már padot is foglalnak a Kárász utcán a hajléktalanok

Már padot is foglalnak a Kárász utcán a hajléktalanok

2019. március 20., szerda
Már padot is foglalnak a Kárász utcán a hajléktalanok

Ismét kellemetlen élményekről számoltak be olvasóink a belvárosi hajléktalanhelyzet miatt. Egyikük, egy egyetemista lány nem ülhetett le, mert egy férfi kisajátított egy egész padot a belvárosi sétálóutcán, helyét pedig a közelben elszórt szeméttel jelölte meg. A helyzet már vélhetően a Mekiben is változást kényszerített ki – meglepődhet, aki a gyorsétterembe lép.

Szinte nem múlik el nap, hogy ne kapnánk olyan levelet a szegedi hajléktalanokról. Hol a város közterén az

arra sétálók szeme láttára dolgát végző

fedél nélküliről kapunk hírt, hol pedig a

belvárosi szórakozóhelyet összepiszkító

, vagy a

turkálóban ruhákat válogatókról írnak nekünk

. Az önök segítségével elkészíthettük a

Szeged hajléktalan térképét

is, ami félő hogy bővülni fog a közeljövővőben.

Padfoglaló a Kárász utcán

"Sokáig fújtam a Szegedmára, mert állandóan a hajléktalanokról írtak, viszont be kell látnom, hogy tévedtem. Nem ők írnak a hajléktalanokról, hanem a hajléktalanok adnak témát az újságnak" – kezdi Katalin a levelét. A négy éve Szegeden tanuló és itt élő lány leírja, hogy sokáig hitte, hogy segíteni kell a szegényebb sorsú utcára került embereken, de amikor másodszor látta, hogy a Kárász utcán adott 500 forint a Széchenyi téren borrá változott, akkor elgondolkodott.

"Kedd este pedig már én is azt mondtam, hogy ezt azért így ne!"- folytatta levelét az egyetemista. "Kora este még egy állandóan a Kárászon kolduló hajléktalan ült egy padon, egy órával később egy óriási szemétkupac és a tábla maradt. Nekiálltam a nagyját elpakolni, mire a "disznóól gazdája" közölte, hogy ne piszkáljam a szemetét és amúgy egy b...s k...a vagyok. Továbbmentem, de éjfélkor még mindig ott volt a tábla és a szemét java." Katalin szerint a tábla azért volt ott, mert a hajléktalan ezzel tulajdonképpen egy területet foglal magának a frekventált utcán. Mint írja, neki ezzel nem lenne komoly problémája, de egyrészt undorítóan piszkos és büdös az ember, másrészt egy szemétdombot hagy maga után.

A Mekiben csak pénzért lehet pisilni

"Látta a vécés, hogy ott vagyok, össze is néztünk, mielőtt kidobtam az üres kávés poharam, de így is le akart rántani 150 forinttal, miközben a kávém volt 300 körül" – háborgott egyik olvasónk, aki “pofátlan lehúzásnak” tartja az esetet. "Eddig nem ez volt a szokás a Mekiben, nem értem, miért nem becsülik meg jobban azokat, akik legalább vásárolnak ott" – folytatta. Mivel olvasónk is többször látta, hogy a hajléktalanok bejártak dolgukat végezni és olykor tisztálkodni, ezért azt feltételezi, hogy emiatt lépett a gyorsétterem is ezért kér pénzt a mosdó használatáért. Az eset és a fizetőssé vált mosdó kapcsán kérdéseinket elküldtük az étteremláncnak, amint válaszolnak, frissítjük cikkünket.

Városvezetői struccpolitika

Már lassan unásig írjuk a hajléktalanokról írt cikkeink alján (is), hogy várjuk az önkormányzat válaszait. Ami viszont nagyobb gond talán, hogy ha már nem válaszolnak, legalább cselekednének. Azonban úgy tűnik, hogy a torony alatt nem igazán vesznek arról tudomást, hogy ez a mindennapos probléma egyre jobban zavarja a szegedieket és az idelátogatókat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.