Már padot is foglalnak a Kárász utcán a hajléktalanok

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Ismét kellemetlen élményekről számoltak be olvasóink a belvárosi hajléktalanhelyzet miatt. Egyikük, egy egyetemista lány nem ülhetett le, mert egy férfi kisajátított egy egész padot a belvárosi sétálóutcán, helyét pedig a közelben elszórt szeméttel jelölte meg. A helyzet már vélhetően a Mekiben is változást kényszerített ki – meglepődhet, aki a gyorsétterembe lép.

Szinte nem múlik el nap, hogy ne kapnánk olyan levelet a szegedi hajléktalanokról. Hol a város közterén az arra sétálók szeme láttára dolgát végző fedél nélküliről kapunk hírt, hol pedig a belvárosi szórakozóhelyet összepiszkító, vagy a turkálóban ruhákat válogatókról írnak nekünk. Az önök segítségével elkészíthettük a Szeged hajléktalan térképét is, ami félő hogy bővülni fog a közeljövővőben.

Padfoglaló a Kárász utcán

“Sokáig fújtam a Szegedmára, mert állandóan a hajléktalanokról írtak, viszont be kell látnom, hogy tévedtem. Nem ők írnak a hajléktalanokról, hanem a hajléktalanok adnak témát az újságnak” – kezdi Katalin a levelét. A négy éve Szegeden tanuló és itt élő lány leírja, hogy sokáig hitte, hogy segíteni kell a szegényebb sorsú utcára került embereken, de amikor másodszor látta, hogy a Kárász utcán adott 500 forint a Széchenyi téren borrá változott, akkor elgondolkodott.

“Kedd este pedig már én is azt mondtam, hogy ezt azért így ne!”- folytatta levelét az egyetemista. “Kora este még egy állandóan a Kárászon kolduló hajléktalan ült egy padon, egy órával később egy óriási szemétkupac és a tábla maradt. Nekiálltam a nagyját elpakolni, mire a “disznóól gazdája” közölte, hogy ne piszkáljam a szemetét és amúgy egy b…s k…a vagyok. Továbbmentem, de éjfélkor még mindig ott volt a tábla és a szemét java.”

Katalin szerint a tábla azért volt ott, mert a hajléktalan ezzel tulajdonképpen egy területet foglal magának a frekventált utcán. Mint írja, neki ezzel nem lenne komoly problémája, de egyrészt undorítóan piszkos és büdös az ember, másrészt egy szemétdombot hagy maga után.

A Mekiben csak pénzért lehet pisilni

“Látta a vécés, hogy ott vagyok, össze is néztünk, mielőtt kidobtam az üres kávés poharam, de így is le akart rántani 150 forinttal, miközben a kávém volt 300 körül” – háborgott egyik olvasónk, aki “pofátlan lehúzásnak” tartja az esetet. “Eddig nem ez volt a szokás a Mekiben, nem értem, miért nem becsülik meg jobban azokat, akik legalább vásárolnak ott” – folytatta. Mivel olvasónk is többször látta, hogy a hajléktalanok bejártak dolgukat végezni és olykor tisztálkodni, ezért azt feltételezi, hogy emiatt lépett a gyorsétterem is ezért kér pénzt a mosdó használatáért.

Az eset és a fizetőssé vált mosdó kapcsán kérdéseinket elküldtük az étteremláncnak, amint válaszolnak, frissítjük cikkünket.

Városvezetői struccpolitika

Már lassan unásig írjuk a hajléktalanokról írt cikkeink alján (is), hogy várjuk az önkormányzat válaszait. Ami viszont nagyobb gond talán, hogy ha már nem válaszolnak, legalább cselekednének. Azonban úgy tűnik, hogy a torony alatt nem igazán vesznek arról tudomást, hogy ez a mindennapos probléma egyre jobban zavarja a szegedieket és az idelátogatókat.

Előző sztori

Több ezren vesznek részt Szegeden a Teszedd! akcióban

Következő sztori

Félpanzió és VIP-interjúk: ezért lesz jó önkéntesnek lenni a kajak-kenu vb-n