A megyei iparkamara sem ért egyet Botka Lászlóval teljesen

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Botka László polgármester szerint szinte mázli az, hogy nem települ ipari nagyvállalkozás Szegedre. Nem csak a szegediek között volt megosztó ez a kijelentés, de olyan szakemberek sem értenek ezzel maradéktalanul egyet, akik napi szinten a szegedi gazdasági helyzettel foglalkoznak.

Alaposan felkavarta az indulatokat Botka Lászlónak az a minapi gondolata, miszerint szerinte szinte mázli, hogy Szegeden nincs komoly, jelentős nagy ipari vállalat. A polgármester évértékelőjén próbálta bizonygatni, hogy miért nem baj az, hogy Szegeden nincsenek nagy foglalkoztató multik, nincs nagy, jelentős ipar.

A polgármester véleményével sokan nem értettek egyet, például a pénzügyminiszter sem, de nyilván a szegedi Fidesz is más véleményen volt. Lapunk megkeresett néhány igen komoly gazdasági szakembert, mert kíváncsiak voltunk az ő véleményükre is.

Nemesi Pál, a Ferroép Zrt. vezérigazgatója, valamint a szegedi Kereskedelmi és Iparkamara vezetője szerint a nagyvállalkozások nélkül ellehetetlenülnek a kis és középvállalkozások is.

„A nagy vállalatok tudják biztosítani például a stabil piaci részvételt, de a termelés versenyképes, hatékony biztosítása elképzelhetetlen kis- és középvállalatok nélkül.”

– tájékoztatott.

A korábbi felmérések szerint Szegeden egyébként több olyan vállalkozás van, amely a helyi adóterhek miatt azt tervezi, áttelepül máshová. A telekadó mértéke ugyanis olyan nagy, hogy egy vállalkozó tízévente lényegében újravásárolja a telkét.

Csökkenő szegedi esélyek

Kecskeméten a Mercedes gyár ad ipari fellendülést, Békéscsabán 17 milliárdos autóipari fejlesztés indul, a BMW pedig Debrecent választotta, miközben Szeged nem lehet túl büszke az iparűzési adóbevételeire.

„A helyi iparfejlesztés növekedési üteme elmarad az országos átlagtól, így jelen esetben akár megyei szinten is  csökkennek az esélyeink a fejlett gazdaságú megyékhez való felzárkózásra” 

– magyarázta Nemesi Pál.

Nem véletlen, hogy a Szegeden élőknek is feltűnik, hogy évek óta nem történt nagyobb, ipari beruházás a városban, és tulajdonképpen az egyetem a legnagyobb foglalkoztató, majd az önkormányzat és csatolt rendszerei (példéul cégei).

A nagy és jelentős ipar hiányának következményeit azonban a hétköznapi emberek is megérzik, mint ahogy az előnyeit és érezhetnék annak, ha Szegeden komoly (nagy) ipar lenne.

A városi nagy ipar magasabb béreket jelent, és biztonságot a családoknak

– Egy fejlődő gazdasági környezetben stabilan, versenyt felvenni képes gazdasági régióban érezhetik biztonságban magukat a munkavállalók, családok. Jelen pillanatban is a nagy vállalati kör biztosítja az export bevételek több mint három negyedét, a foglalkoztatás több mint felét ez adja. Természetesen ezzel együtt

a növekvő bérek mellett bővül a fogyasztás, és javulnak életkörülmények, látunk jövőképet, biztonságot, ahol szívesen élünk.”

– jellemzi a nagyvállalkozások hiányát Nemesi Pál.

Komoly változás kellene Szegeden

Az elkövetkezendő 5-10 évben komoly változásokra lenne szükség Szegeden ahhoz, hogy valamiféle gazdasági fellendülés történjen. Szegednek alapvetően jó adottságai vannak, amiket vétek lenne nem kihasználni – mondja a kamarai elnök.

Nemesi Pál a lehetséges kitörési pontoknak tartja a tudásipart, az IT technológiát, a feldolgozóipart, az  élelmiszeripart, az egészségipart, a zöldgazdaságot valamint a turizmust.

Előző sztori

Az egyetem szerint hülyeségeket állít a notórius feljelentő

Következő sztori

Az eső elkerüli Szegedet pénteken, de sok lesz a felhő