Gazdaság

A megyei iparkamara sem ért egyet Botka Lászlóval teljesen

A megyei iparkamara sem ért egyet Botka Lászlóval teljesen

2019. február 7., csütörtök
A megyei iparkamara sem ért egyet Botka Lászlóval teljesen
Botka László polgármester szerint szinte mázli az, hogy nem települ ipari nagyvállalkozás Szegedre. Nem csak a szegediek között volt megosztó ez a kijelentés, de olyan szakemberek sem értenek ezzel maradéktalanul egyet, akik napi szinten a szegedi gazdasági helyzettel foglalkoznak.

Alaposan felkavarta az indulatokat Botka Lászlónak az a minapi gondolata, miszerint szerinte szinte mázli, hogy Szegeden nincs komoly, jelentős nagy ipari vállalat. A polgármester évértékelőjén próbálta bizonygatni, hogymiért nem baj az, hogy Szegeden nincsenek nagy foglalkoztató multik, nincs nagy, jelentős ipar. A polgármester véleményével sokan nem értettek egyet,

például a pénzügyminiszter sem

, de nyilván a szegedi Fidesz is más véleményen volt. Lapunk megkeresett néhány igen komoly gazdasági szakembert, mert kíváncsiak voltunk az ő véleményükre is. Nemesi Pál, a Ferroép Zrt. vezérigazgatója, valamint a szegedi Kereskedelmi és Iparkamara vezetője szerint a nagyvállalkozások nélkül ellehetetlenülnek a kis és középvállalkozások is.

„A nagy vállalatok tudják biztosítani például a stabil piaci részvételt, de a termelés versenyképes, hatékony biztosítása elképzelhetetlen kis- és középvállalatok nélkül.”

– tájékoztatott. A korábbi felmérések szerint Szegeden egyébként több olyan vállalkozás van, amely a helyi adóterhek miatt azt tervezi, áttelepül máshová. A telekadó mértéke ugyanis olyan nagy, hogy egy vállalkozó tízévente lényegében újravásárolja a telkét.

Csökkenő szegedi esélyek

Kecskeméten a Mercedes gyár

ad ipari fellendülést,

Békéscsabán 17 milliárdos autóipari fejlesztés

indul,a BMW pedig Debrecent választotta,miközben

Szeged nem lehet túl büszke az iparűzési adóbevételeire

.

„A helyi iparfejlesztés növekedési üteme elmarad az országos átlagtól, így jelen esetben akár megyei szinten is csökkennek az esélyeink a fejlett gazdaságú megyékhez való felzárkózásra”

- magyarázta Nemesi Pál. Nem véletlen, hogy a Szegeden élőknek is feltűnik, hogy évek óta nem történt nagyobb, ipari beruházás a városban, és tulajdonképpen az egyetem a legnagyobb foglalkoztató, majd az önkormányzat és csatolt rendszerei (példéul cégei). A nagy és jelentős ipar hiányának következményeit azonban a hétköznapi emberek is megérzik, mint ahogy az előnyeit és érezhetnék annak, ha Szegeden komoly (nagy) ipar lenne.

A városi nagy ipar magasabb béreket jelent, és biztonságot a családoknak

- Egy fejlődő gazdasági környezetben stabilan, versenyt felvenni képes gazdasági régióban érezhetik biztonságban magukat a munkavállalók, családok. Jelen pillanatban is a nagy vállalati kör biztosítja az export bevételek több mint három negyedét, a foglalkoztatás több mint felét ez adja. Természetesen ezzel együtt

a növekvő bérek mellett bővül a fogyasztás, és javulnak életkörülmények, látunk jövőképet, biztonságot, ahol szívesen élünk."

– jellemzi a nagyvállalkozások hiányát Nemesi Pál.

Komoly változás kellene Szegeden

Az elkövetkezendő 5-10 évben komoly változásokra lenne szükség Szegeden ahhoz, hogy valamiféle gazdasági fellendülés történjen. Szegednek alapvetően jó adottságai vannak,amiket vétek lenne nem kihasználni - mondja a kamarai elnök. Nemesi Pál a lehetséges kitörési pontoknak tartja a tudásipart, az IT technológiát, a feldolgozóipart, az élelmiszeripart, az egészségipart, a zöldgazdaságot valamint a turizmust.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.