Gazdaság

Varga Mihály nagyon nem ért egyet Botka Lászlóval

Varga Mihály nagyon nem ért egyet Botka Lászlóval

2019. február 1., péntek
Varga Mihály nagyon nem ért egyet Botka Lászlóval

Míg ugyanis Szeged polgármestere szerint szinte mázli, hogy itt nincs komoly, nagy foglalkoztató; addig a pénzügyminiszter szerint azoknak a magyar városoknak, amelyek az elmúlt évtizedben sikeres pályát futottak be, a kezdőlökést valamilyen ipari fejlesztés adta.

Botka László szerint előny, hogy Szegeden nincs nagy ipar, sőt: gyakorlatilag nagy mázlinak tartja ezt; addig a pénzügyminiszter szerint ez az gondolat eléggé sántít.

Varga Mihály a Szeged2030 program keretében tartott találkozón példaként Győrt és Kecskemétet említve azt mondta,

egy nagyobb ipari beruházás a munkahelyteremtésen túl sokat tud hozzátenni egy település fejlesztéséhez.

A politikus úgy fogalmazott, ezért ütötte meg a fülét Botka László (MSZP) polgármester közelmúltban tett kijelentése, miszerint "Szegednek az a szerencséje, hogy nincs nagy ipara". A konzervatív politikai közösség és a szegedi városvezetés között család- és társadalompolitikai kérdésekben jelentős különbség van - jelezte Varga Mihály. A miniszter közölte: egyes települések esetében kérdéses, hogy a kormány és az önkormányzatok között a Modern városok program keretében kötött megállapodás mennyire nyugodott a helyi gazdasági, társadalmi szereplők konszenzusán. A fejlesztési elképzelések "nincsenek kőbe vésve", ezért a kormány nyitott arra, hogy ha új szempontok merülnek föl, újrakezdje az egyeztetést - tette hozzá. Varga Mihály leszögezte, a politika keveset tud hozzátenni a gazdasági tendenciákhoz, ugyanakkor jelentősen képes rontani egy gazdaság lehetőségeit. - 2002-ben az euróbevezetés várományosai voltunk, 2008-ban elsőként - még Görögországot is megelőzve - kértünk nemzetközi segítséget - emlékeztetett. 2010-ben a kormány az EU és az IMF megszorító javaslatai helyett saját programot kezdett megvalósítani. Sikerült bebizonyítani, hogy az IMF-től eltérő pályán is lehet sikeres egy ország - hangsúlyozta a politikus, aki az egyik legkomolyabb eredmények azt nevezte, hogy a közbizalom tartós maradt a gazdaságpolitika mögött.

A legjobb gazdaságpolitika sem ér egy fabatkát sem, ha a makroszámok jók, de az emberek nem élnek jobban

- jelentette ki Varga Mihály. A 2010-es 3,7 millióval szemben ma 4,5 millió embernek van munkája. 3,6 százalékos a munkanélküliség, és szeretnénk elérni a cseh szintet, az 1,9 százalékot - tudatta a miniszter. A foglalkoztatási ráta 69,5 százalék. Ennek növelésére a női foglalkoztatás ösztönzésével, a nyugdíjasok munkaerőpiacravisszavezetésével, a fiatalok számára szervezett célzott képzésekkel és a célzott ipartelepítéssel, gazdaságfejlesztéssel lát lehetőséget a politikus.

Szeged2030: a szegedi fejlesztési program

Kővári Árpád, a Fidesz által az önkormányzati választásra készített Szeged 2030 program koordinátora közölte: a kezdeményezéshez negyven anyag érkezett, ezeket egy szerkesztőbizottság önti egységes formába.Ezt témakörönként szekciókon belül egyeztetik, majd vitanapon, illetve az önkormányzati képviselőjelöltek által mutatják be a szegedieknek. A programon belül az egyik kulcs Szegedgazdaságának fejlesztése, annak érdekében, hogy a város a jelenlegi "szinte vegetációs állapotból" kitörjön - hangsúlyozta Kővári Árpád. A programról egyébként

további részleteket árult el lapunknak

Bartók Csaba is, a szegedi fidesz elnöke.

(MTI)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.