Közélet

Pistruiék sok milliós tartozást halmoztak fel

Pistruiék sok milliós tartozást halmoztak fel

2019. február 26., kedd
Pistruiék sok milliós tartozást halmoztak fel

Korábbi cikkünkben kiderítettük, hogy újabb kapcsolat látszik kialakulni a SZEVIÉP-milliárdos Pistrui és családja, valamint az önkormányzat között. Most azt is sikerült megtudnunk, hogy Pistruiék cége még a bérleti díjat sem fizette az önkormányzatnak, több mint 2 milliós tartozást halmoztak fel.

2,6 millió forint bérleti díjhátralékothalmozott fel a Pistruiék BENCZÚR 41 Kft.-je a Híd utca 6. szám alatti nem lakás célú ingatlanban – derült ki abból a közérdekű adatigénylésből, melyet

előző cikkünk

megírása után adtunk be. Az IKV érdeklődésünkre azt írta, felmondták a bérleti szerződést a céggel a tartozás miatt. A BENCZÚR 41-ben tulajdoni részt birtokló P.T.C. Plus Kft-ben korábban vezető tisztséget töltött be a

jelenleg házi őrizetben lévő

Pistrui László,

csődbüntettért letöltendő börtönbüntetésre ítélt Szeviép-vezér

, valamint fia, Pistrui László Bence a BENCZÚR 41 tulajdonosa. Úgy tűnik tehát, hogy a Pistrui-családnak a helyiség bérleti díjára nem futotta, csak igen

egzotikus utakra

.

Ebben a házban bérel irodát a Benczúr 41. Fotó: Kovács Ferenc

Havi 205 ezer is sok volt - az IKV elaludt

Az már az előző közérdekű adatigénylésünkben is szerepelt, hogy a BENCZÚR 41-gyel kötött szerződés megszűnt. Ebben viszont azt írta az önkormányzati cég, hogy

február 12-én adták át az ingatlant, azaz pont egy nappal azt megelőzően, hogy érdeklődésünkre válaszoltak volna.

A birtokunkba jutott dokumentumok szerint a cégnek 205 ezer forint bérleti díjat kellett volna fizetnie havonta, tehát nagyjából az éves bérleti díjjal tartozik a cég az IKV-nak. A szerződés szerint a tartozás a polgári törvénykönyvben meghatározott mértékben emelkedett a késedelmi kamattal. Azonban a szerződés értelemszerűen azt is tartalmazza, hogy amennyiben a BENCZÚR 41 nem fizeti a bérleti díjat, a bérbeadó felbonthatja a szerződést a jogszabályok szerint.

A több milliós hátralékot felhalmozó Pistrui céggel azonban csak közel egy év után bontott szerződést az önkormányzati társaság.

Kérdéses, hogy miért várt eddig a városi cég, miért aludtak el? Miért hagyták, hogy Pistruiék vállalkozása 2,6 milliós tartozást halmozzon fel, azaz miért nem léptek előbb? Különösen érdekes kérdés ez a szerződés értelmében, amely tartalmaz erre az esetre vonatkozó passzusokat is.

"A kötelezettség teljesítésére a bérbeadó a bérlőt 15 napos határidő tűzésével előzetesen írásban felszólítani köteles. Amennyiben a bérlő a felszólításban foglaltaknak nem tesz eleget, a bérbeadó az elmulasztott határnapot követő 8 napon belül élhet felmondási jogával. A felmondás az elmulasztott határnapot követő hónap utolsó napjára szólhat"

– írja a megállapodás. Ráadásul a szerződéskötés előtt a BENCZÚR 41-nek 418 ezer forint biztosítékot kellett fizetnie, ami a 30 napot meghaladó bérleti díj hátralék fedezését is szolgálja.

Fényes kapcsolat

A dokumentumban arra is kitérnek, hogy kezességi szerződést kötnek a bérlővel.

A kezességet pedig Fényes Adél, a cég ügyvezetője vállalta magára. Előző cikkünkben írtuk róla, hogy a BENCZÚR 41 ügyvezetője hosszú ideje áll kapcsolatban az elítélt Szeviép-vezérekkel, még az egyik olyan cégnek is az ügyvezetőjéül nevezték ki, amelyiknek résztulajdonosa volt mind az önkormányzat, mind a csődbe ment építőipari vállalat.

Ennek ellenére a szocialista városvezetés rendületlenül tagadja, hogy nincs kapcsolatban a Szeviéppel. Ebben a tagadásban pedig az sem zavarja meg őket,

tényekkel és dokumentumokkal igazolható, hogy aBotka-érában összesen csaknem 16 milliárd forinttal tömték meg Szegeden a Szeviépet.

Arról, hogy Botka László pontosan hogyan is próbál trükközni SZEVIÉP-ügyben,

EBBEN a cikkünkben

írtunk részletesen.

UPDATE:

Pontosított az IKV. Állítják, hogy 584 ezer forintos tartozásnál bontották fel a szerződést. "A jelenlegi 2 612 566 forint összegű hátralék nem a bérlő egy évi bérleti díja, hanem a jogcím nélküli státusza folytán a helyiségrendeletben foglaltak szerint kiszámlázott, a bérleti díj kétszeresének megfelelő összegű használati díjak összege. Az IKV Zrt. a hátralékkezelés során a szükséges intézkedéseket megtette és a hátralék meg nem fizetése és a bérlemény önkéntes visszaadásának elmaradása miatt 2018. november 5-én lepántolta a bérleményt, megakadályozva ezzel a volt bérlőt a bérlemény használatában. A korábbi, 2019. február 13-án kelt közérdekű adatigénylés teljesítése kapcsán adott tájékoztatásban írt dátum nem függ össze a megkereséssel, az a dátum a bérlemény teljes kiürítését, a műszaki visszavétel dátumát jelöli, amelyre vonatkozóan a volt bérlőt hivatalos iratban már január 17-én felszólítottuk, de a volt bérlő a felhívásra nem reagált, így intézkedtünk a visszavétel iránt" – írták.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.