Újabb kapcsolat rajzolódik ki Pistruiék és a szocialista városvezetés között

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
szeged, a szeviťp iroda- ťs szťkhŠzŠnak avatůja fotů: segesvŠri csaba

Papíron 200 ezerért bérel irodát az IKV-től a Pistrui Lászlóval közvetett kapcsolatban álló BENCZÚR 41 Kft. A cégen keresztül képbe került egy újabb személy, aki hivatalos dokumentumok szerint már korábban is a Szeviép és a szocialista városvezetés körül mozgott.

A BENCZÚR 41 Kft-ről az interneten kevés információt találni. Az Opten cégadatbázis szerint a cég tulajdonosai a PP – Konstrukt Kft., valamint Pistrui László Bence, a Szeviép-per harmadrendű vádlottjának fia.

Viszont a cég kapcsolati hálójából kiderül, hogy korábban a BENCZÚR 41 kapcsolatban állt a P.T.C. Plus Kft-vel tulajdonosként. Utóbbinak tulajdonosi körében már szerepel a jelenleg házi őrizetben lévő, nem jogerősen letöltendő börtönbüntetésre ítélt Pistrui László.

Ebben a házban bérel irodát a Benczúr 41. Fotó: Kovács Ferenc

Mindkét cég kapcsán felmerül azonban egy különös név. Fényes Adél ugyanis cégjegyzésre jogosult személyként szerepel a P.T.C-nél, illetve a BENCZÚR 41-nél is. Fényes az ezredforduló környékén azzal vált ismerté, hogy a Békési Napló című megyei lap 2002-es megszűnésekor ő volt a Körösi Napvilág Kiadói és Nyomdaipari Kft. ügyvezetője. A Körösi Napvilágot még a 90-es években vásárolta fel a Népszabadság Rt. egyik leányvállalata, a kiadó életében pedig fontos szerepet töltött be Pistrui László részvénytársasága, a P.T.C. Investment.

Az akkori beszámolók szerint Fényes Adél a lap megszűnését azzal magyarázta, hogy fizetési nehézségekbe ütközött a cég.

Bod Péter, aki kinevezett ügyvezetőként és főszerkesztőként vett részt a kiadóban, ezzel szemben azt állítja, hogy Pistrui azt közölte vele a lap megszűnése előtt, hogy “olyan gazdagok, hogy az a cégbirodalom, amely mögöttük áll, fél óra alatt megtermeli a Körösi Napvilág Kft. éves árbevételét.”

De Fényes ezután sem tűnt el. 2011 októberében a Genomikai Innovációs Központ ügyvezetőjévé választotta a város vagyongazdálkodási bizottsága – a cégben a városnak 5 százaléknyi részesedése volt. Ebben az időben a bizottság ülésének jegyzőkönyve szerint ráadásul ügyvezetője volt a Szeviép-per másodrendű vádlottjával, Baranyi Sándorral együtt a a felszámolást követően a Szeviép-vagyont kezelő holding, a Szeviép Investment Zrt.-nek. Ezt alátámasztják az Opten cégadatbázis adatai.

A tulajdonosi körben szintén 5-5 százalék tulajdonrésszel szerepelt az MTA, valamint az SZTE is, míg a Szeviép Investment Zrt. a cég 85 százalékát birtokolta, azaz a GIK 95 milliós törzsbetétjéből majdnem 81 millió forintot az építőipari vállalat adott volna a közösbe, de egy fillért sem fizettek ki belőle, ezért a Dél-alföldi Regionális Fejlesztési Zrt. felszámolási eljárást kezdeményezett a részvénytársaság ellen.

A vagyongazdálkodási bizottság 2011. októberi ülésének jegyzőkönyvében azonos adatok szerepelnek.

A GIK olyan szempontból is árnyalja a városvezetés és a Szeviép közti kapcsolatot, hogy 2009-ben Botka László jelenlétében tették le a központ alapkövét. A projektnek egymilliárdos támogatást ítéltek a Gazdaságfejlesztési Operatív Programban, melynek 50 százalékos önrészét a Szeviép vállalta magára.

A GIK központja ráadásul a Római körút 21-re, a felszámolási eljárás alól kimenekített Szeviép-székházba volt bejegyezve. A genomikai központból végül semmi sem valósult meg, jelképesen Genomikai Susnyást adtak át 2010 áprilisában.

„Sajnos, amint láthatjuk, MSZP-s stílusban zajlik a beruházás, a szocialisták és havercégeik vakvágányára került a központ, az egymilliárdos támogatás elúszik. A Biopolisz zászlóshajójának szánt projekt már vízre bocsátásakor elsüllyedt” – jelentette ki Gyimesi László, a Fidesz szegedi alapszervezetének akkori elnöke.

A Híd utcai bérleményre vonatkozóan közérdekű adatigénylést adtunk be, hogy kiderítsük, kifizetik-e a 200 ezres bérleti díjat, információink szerint ugyanis ez kérdéses.

Előző sztori

Eltűnt egy 13 éves csanyteleki kislány

Következő sztori

Emésztőgödörbe esett egy kutya Vásárhelyen