Közélet

Múltidéző 28. rész: Odessza városrész története

Múltidéző 28. rész: Odessza városrész története

2019. február 19., kedd
Múltidéző 28. rész: Odessza városrész története

Szeged első téglablokkos lakótelepét 1960 és 1964 között építették a Székely sor, a Temesvári körút, a vasúti töltés, az Alsó kikötő sor, valamint a Torontál tér által határolt területen. Nevét Szeged egyik testvérvárosáról, Odesszáról kapta, amellyel a rendszerváltásig szoros együttműködésben volt a város.

Az első szegedi lakótelep

Az első szegedi lakótelep kialakítása Újszegeden kezdődött az egykori Ládagyár helyén téglablokkos épületekkel. 1962-ben kapta az Odessza lakótelep elnevezést hasonlóan más városokhoz, amelyekben ugyancsak az egykor szocialista táboron belüli testvérvárosokról nevezték el az egyes lakótelepeket. A folyamatosan épült Odesszában később szintén panel technikára váltottak. Ma a Torontál tér, Alsó-kikötő sor, vasúti töltés, Temesvári körút és Székely sor határolta területre terjed ki –

derül ki Blazovich László Szeged rövid története című könyvéből.

Újszegeden létesült Szeged első lakótelepe. (Fotó: Fortepan)

Testvérvárosi kapcsolat

A testvérvárosi kapcsolat jegyében

1979. április 29-én egyszerre indult meg a forgalom a szegedi 5-ös

és az odesszai 9-es trolivonalon. Amíg Szegeden egy lakótelep őrzi Odessza nevét, addig a Fekete tenger partján fekvő városban a „Szegedszkaja” névre keresztelt utca állít emléket a két város közti baráti kapcsolatnak.

Tudta-e?

New York orosz bevándorlók lakta negyedét Kis-Odesszának nevezik. Brooklyn ezen városrészben játszódik az 1994-ben bemutatott, James Gray által rendezett Kis Odessza című gengszterfilm - főszerepben Tim Roth-tal -, ami a helyi alvilág működéséről és egyben egy családi tragédiáról szól.

Ünnepélyes átadó

A lakótelep kapujának számító Vedres utcában 1977. október 6-án avatták fel a Szeged-Odessza testvérvárosok emlékkövét a nagy októberi szocialista forradalom 60. és Csongrád megye felszabadulásának 33. évfordulója alkalmából. „

A délutáni órákban került sor Szeged Odessza városrésze történetének jelentős eseményére, a Nagy Októberi Szocialista Forradalom 60. évfordulója tiszteletére emelt emlékkő felavatására. A város üzemeinek, intézményeinek több ezer küldötte jelenlétében Török József, a városi pártbizottság első titkára mondott ünnepi beszédet.

Az MSZMP megyei, városi bizottsága, a Csongrád megyei és Szeged megyei város tanácsa nevében köszöntötte az ünnepségen megjelenteket, az Odessza megyéből és városból érkezett küldöttségek vezetőit, tagjait, a veterán harcosokat, tudósokat, munkásokat, a különböző területek szakembereit, Szemjon Mazarkint, a Szovjetunió budapesti nagykövetségének első titkárát” –

olvasható a Délmagyarország 1977. október 7-ei számában.

Az épülő sportcsarnok, háttérben az Odessza városrész panelépületei. (Fotó: Fortepan)

A városrész jelene

Korábban már többször is beszámoltunk róla

, hogy Odessza városrészben április óta áldatlan állapotok uralkodnak. A felújítási munkálatok következtében a városrész utcái és közterei feldúrva állnak, munkavégzést pedig csak elvétve lehet látni.

Mint arról beszámoltunk

, a közbeszerzés nyertese egy szegedi konzorcium volt, amely 175 napra vállalta a munkát, tehát az átadóra december közepén került volna sor. Ehhez képest február közepén még leginkább egy kalandparkra emlékeztet az újszegedi városrész.

Forrás:

Blazovich László: Szeged rövid története (2007) 195.o.

Tóth Attila: Szeged szobrai és muráliái (1993) 220.o.

Délmagyarország, 1977. 10. 7: Felavatták a barátság emlékkövétDélmagyarország, 2008.10.10: Mit tudnak Szegedről Odesszában?

(Kiemelt kép: Fortepan)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.