Odessza városrészben a helyzet változatlan!

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Stílusosan, 2018. április 4-én tudatta városunk lakóival Botka László szocialista polgármester, hogy eljött a várva várt pillanat az Odessza városrész lakóinak, teljesen megújulnak a kerület közterületei, valamint a város egy külön keretet hoz létre a körzet járdáinak és úthálózatának felújítására. A közbeszerzés nyertese egy szegedi konzorcium volt, amely 175 napra vállalta a munkát, tehát az átadóra december közepén került volna sor. A munkák csúsznak, az utcák rendezetlenek, sárosak, a lakók pedig egyre türelmetlenebbek.

Tavasszal menetrend szerint elkezdődött a munka, pár hét alatt feltörték mindenhol a régi burkolatot, eltüntették a Csanádi utcai kispiac asztalait, a zöldséges bódét, feltörték a Stop, azaz a Vakegér büfé előtti járdát, lezárták az utat a Vörösmarty iskola – volt Odessza II. – bejáratánál, elbontották a Tisza-parti iskola előtti játszóteret, körbe barikádozták a kaput, majd beköszöntött a nyár és lelassultak a munkák.

A kommunikáció szerint a rendkívül csapadékos tavasz lehetetlenné tette a folytatást, olyannyira, hogy például a Tisza-parti előtt egész nyáron nem lehetett munkást látni, egy sárga gép árválkodott csupán a területen, jelezve, itt történnie kellene valaminek. Aztán elérkezett a tanév kezdete és mint ezt egy olvasónk jelezte,

„augusztus utolsó napjaiban megjelentek a dolgozók és feltörték, majd lezárták még azt a kis „egérutat” is, amin eddig közlekedni lehetett. Ennek következtében az unokámat csak a Tisza part felől, vagy a Vedres utcai hosszú négy emeletes mögötti parkolón keresztül, autók között lavírozva tudjuk eljuttatni az iskolába.”

A munka ősszel is nagyon lassan haladt, egy járókelő elmondása szerint olyan érzésük volt, hogy a vállalkozónak nincs elég embere, ezért egyik helyről a másikra csoportosítja át a dolgozókat, ha már valahol nagy a morgolódás.

Aztán eljött a december, de az a fránya időjárás megint keresztül húzhatta a vállalkozó szándékait, váratlanul télen, fagy és csapadék nehezítette a sorsukat, így az ünnepélyes átadás nagy csendben elmaradt, oda lett a karácsonyi ajándék.

A Vörösmarty előtt sem változott a helyzet. Reggel nyolc előtt és délután négy körül kaotikus jelenetek szemtanúi lehetünk. A szülők nagy lendülettel behajtanak az utcába, kirakják a gyerekeket a sárban, a több hónapja raklapokon ott sorakozó építőanyag között, majd dudálva, integetve, szitkozódva megpróbálnak kitolatni az onnan.

A Csanádi utcai kispiacon sem térhetett még vissza az élet a megszokott kerékvágásba. Egy több évtizede a itt élő nyugdíjas hölgy szerint:

„nagyon hiányzik a zöldséges, mivel így minden apró hozzávalóért be kell menni a boltba, ráadásul nem túl esztétikus és meglehetősen sáros az egész környék.”

A tér azonban még mindig körbe van kerítve és hetek óta nem is láttak ott senkit, ami nem csoda, hiszen a hó és a fagy nem igazán alkalmas az építőipari munkákra, bár a szomszédos szolgáltató soron dolgoznak néhányan.
Egy nyugdíjas, egykori építőipari dolgozó szerint aki ilyenkor fog bele a munkába, annak számítani kell a következményekre is.

“Vagy nem tudja tartani az ütemtervet, mert nem lehet dolgozni, vagy bármilyen körülmények között megcsinálja a munkát, ami aztán rossz minőségű lesz, nem győzik majd kijavítani a következő években. A Tisza-parti előtt például most rakják le a térburkolatot. Én a saját udvaromban biztos nem tenném!”

Elküldtük kérdéseinket az önkormányzathoz, szerettük volna megtudni, mi a késedelem oka,
nyújtottak-e be kötbér igényt és mikor lehet számítani az átadásra, eddig azonban nem érkezett
válasz.

Előző sztori

Öt szegedi érintett az Év sportolója szavazáson

Következő sztori

Továbbra is teljes látogatási tilalom van a csongrádi kórházakban