Közélet

Fél éve csúszik a Liget felújítása, mégis minimális kötbért fizet a kivitelező

Fél éve csúszik a Liget felújítása, mégis minimális kötbért fizet a kivitelező

2019. február 20., szerda
Fél éve csúszik a Liget felújítása, mégis minimális kötbért fizet a kivitelező

Holnap lesz egy éve, hogy elkezdték felújítani a ligetet. A határidőt tavaly szeptember végére tűzték ki, majd később novemberre, majd decemberre ígérték az átadást, azonban még most sem tudni, hogy mikorra lesz kész a beruházás. A kivitelező a beruházásra szánt 1 milliárd forint 14,8 százalékát, azaz 148 millió forintot kénytelen visszafizetni kötbér gyanánt. Ez a féléves csúszás tükrében meglehetősen baráti összegnek tűnik.

Szinte napra pontosan egy évvel ezelőtt, 2018. február 21-én ünnepélyes keretek között adták át a ligetben az építési területet a kivitelezőnek. A munkálatok kezdete előtt Botka László Polgármester 2018. szeptember végére vizionálta a beruházás megvalósulását. – Közel egymilliárd forintból teljes egészében felújítjuk az újszegedi ligetet. A kivitelezésre meghirdetett közbeszerzést két szegedi cég nyerte, akik százötven munkanapos határidőt vállaltak.

Szeptember végére megújul tehát Szeged legnagyobb közparkja

a Zöldváros Programban, amelynek legfontosabb célja a zöldterületek rehabilitációja – jelentette be a munkaterület átadásán Botka László.

Szeptember végén a műszaki átadás helyett már arról beszélt Szentgyörgyi Pál, a város alpolgármestere a közgyűlésben, hogy a munkák felét tudták csak elvégezni a csapadékos tavasz miatt, így a műszaki átadás novemberre csúszik. Novemberben azonban helyette újabb egy hónapos csúszást jelentettek be, valamint a költségek várható negyvenmilliós növekedését, mivel addigra a húszmilliós tartalékkeret is kimerült. December végén kiderült, hogy a 19-re kitűzött műszaki átadás is meghiúsul, mivel a szemle olyan hiányosságokat talált, hogy az átadás-átvétel el sem kezdődhetett. Január elején Nagy Sándor városfejlesztési alpolgármester a Szeged Televíziónak adott interjújában úgy fogalmazott, hogy már csak 1-2 hetes munka van hátra. Kiemelte, hogy az átadási határidőtől számítva - legfeljebb 40 napig - naponta 3,7 millió forint kötbért köteles fizetni a kivitelező. A kötbér érvényesítésére azonban csak a teljes munka lezárulta után kerülhet sor. Egyszerű matematikai műveletekkel kiszámolható, hogy a kivitelező összesen 148 millió forint kötbért köteles kifizetni az önkormányzatnak, ami a beruházásra szánt teljes összeg 14.8 százaléka. Ez ahhoz képest, hogy már most fél évet csúszott a beruházás, meglehetősen csekély összegnek tűnik. Szeretnénk megtudni, hogy a szintén

több hónapos csúszással átadott Tisza Lajos körút

,

a Szilléri sugárúti körforgalom

, valamint

a buszmegálló felújítások esetében

mekkora kötbért fizetett a kivitelező, ezért közérdekű adatigényléssel fordultunk az önkormányzathoz.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.