Közélet

Milyen legyen az új Széchenyi tér? - Szavazás

Milyen legyen az új Széchenyi tér? - Szavazás

2019. január 14., hétfő
Milyen legyen az új Széchenyi tér? - Szavazás

A többségnek nem tetszenek a Széchenyi tér felújításáról készített látványtervek, azonban most itt a lehetőség, hogy kifejtsék véleményüket arról, hogy milyennek szeretnék látni Szeged szívét. A Széchenyi tér 100 százalékig hazai forrásból, a Modern Városok Program keretein belül újul meg.

Mint az ismeretes, a

Múltidéző sorozatunk legutóbbi részében

a Széchenyi tér történetét elevenítettük fel. A cikkünk végén szavazás formájában megkérdeztük olvasóinkat, hogy tetszik-e nekik a felújítás előtt álló tér új látványterve. A

szavazásban résztvevők 55 százaléka nemmel voksolt.

Meglepő, hogy ahhoz képest, hogy kiegyenlített volt a szavazás, a kommentmezőben egyöntetűen támadják a látványterveket. A legtöbb hozzászóló rettentően elkeseredett, amiért megváltozik a belváros szívének arculata. „Mint már megírtam, ez egy szocreál borzalom, amely nem a szépséget és a rendezettséget szolgálja, hanem ízléstelen, mindent megváltoztatni akaró ámde hozzá nem értő hatalmi vágyak kielégítését. Ilyen ne legyen!” – fejtette ki nem tetszését egy hozzászóló.

Emellett akad olyan kommentelő, aki abban bízik, hogy amellett, hogy a felújítási terv kudarcba fullad, a városvezetés is hamarosan szedheti majd a sátorfáját.

Sőt, van, aki azt sérelmezi, hogy ezt a pénzt miért nem egy értelmesebb és komolyabb felújításra költik.

Íme a legnépszerűbb hozzászólások:

Milyen volt a Széchenyi tér?

Ha már a kivitelező „térszerkezetileg békebeli, eszmeiségében kortárs” teret szeretne létrehozni, vessünk egy pillantást az 1910-es évek Széchenyi terére:

A kép tanúsága szerint többnyire a gyalogosok használták a városháza előtti utcát, azt, ahol napjainkban az autósok parkolnak. (Fotó: Délmagyar)

Az 1930-as években a Széchenyi tér adott otthont a heti főpiacnak:

Fotó: Fortepan

1942-ben már gyönyörű virágok ékesítették a városháza előtti teret:

Fotó: Fortepan

Volt olyan időszak,

amikor a Széchényi téren, a nagy posta előtt volt a központi villamosmegállóhely:

(Fotó: Szeged Régen Facebook-oldal)

Milyen lesz a Széchenyi tér?

A múltidézést követően vessünk egy pillantást a kivitelező,Fontos Mérnök Stúdió által békebelinek mondott látványtervekre:

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.