Írjon nekünk

Közélet

Múltidéző 23. rész: Átalakulás előtt a nagy múltú Széchenyi tér

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/nikolenyigaborviktor.jpg

Megjelent:

A Széchenyi az egyik legrégebbi tér a városban, 1800 körül már piacként jelölték a térképek, mai formáját pedig a nagy árvíz utáni évtizedekben nyerte el. A város központjául szolgáló téren többször is átsöpört már a történelem vihara, azonban az árvíz óta mindig meg tudta őrizte eredeti arculatát. Reméljük így lesz ez a közeljövőben esedékes nagy felújítást követően is.

Minden bizonnyal Szeged egyik legrégebbi tere a Széchenyi ugyanis már az 1800-as évek elején megjelent térképeken piacként jelölik a területet. A 19. században sokat változott a tér, a mai formája az 1879-es nagy árvíz után alakult ki. Többek között városképi jelentőségű városháza épülete négy évvel a nagy árvíz után, 1883-ban nyerte el mai arculatát, amikor Lechner Ödön és Pártos Gyula tervei alapján eklektikus-neobarokk stílusban átalakították. A város átépítése előtt összeért a mai Klauzál térrel valamint a Victor Hugo utca egy része is hozzá tartozott.

A Széchenyi tér az 1879-es nagy árvíz idején. ( Fotó: Móra Ferenc Múzeum Archív)

A történelem vihara

1849. augusztus 5-én Haynau, osztrák császári tábornok a szegedi városháza régi tornyából szemlélte a szőregi csata eseményeit, és egy magyar ágyúlövedék kis híján eltalálta. Ez a torony falába fúródott ágyúgolyó sokáig a szabadságharc egyik szegedi emléke volt.

Az első világháborút követően, 1918. decemberétől egészen 1920. márciusáig francia megszálló csapatok uralták Szegedet. A francia hadvezetésnek köszönhetően a tanácsköztársaság helyi erői nem tudták átvenni a hatalmat, így Kun Béláék „dicsőséges” százharminchárom napjából Szeged mindössze öt valósult meg. A nyugati csapatok jelenléte nem csak a vörös terrortól, hanem a román és a szerb megszállástól is megóvta a várost – igaz, Újszegedet hosszú ideig a szerb haderő tartotta katonai ellenőrzés alatt.

Francia katonák masíroznak a Széchenyi téren. (Fotó: honvedelem.hu)

1956-os forradalom Szegeden gyakorlatilag a Széchenyi téren ért véget, amikor november 6-án, délután 3 óra körül több szovjet harckocsi behatolt a Belvárosba, körülfogta a városháza épületét, a Szegedi Forradalmi Nemzeti Bizottságot feloszlatták, tagjait letartóztattak, majd a Szovjetunióba deportáltak.

Szovjet tankok a városháza előtt 1956. november 6-án. (Fotó: Sulinet)

A tér jelene

Magyarország talán egyik legszebb parkosított terét, többek között a különböző fajtájú fák, a virágok, a szökőkutak, a szobrok, és impozáns épületek teszik igazán varázslatossá. A Széchenyi tér és az abból kiinduló Kárász utca évről-évre különböző vásároknak, fesztiváloknak és egyéb mulatságoknak ad otthont. Mindemellett a téren helyezkednek el a város legfontosabb középületei: itt található a főposta, a városháza, valamint a bíróság is.

Megújul a Széchenyi tér

Elsőként a Délmagyar számolt be arról, hogy a teret teljes mértékben, faltól falig fel fogják újítani. A kivitelező „térszerkezetileg békebeli, eszmeiségében kortárs” teret szeretne létrehozni.
– Az motivált bennünket, ami a nagy árvíz utáni újjáépítőket is, hogy a helyi történeti értékeket megtartva a mai, kortárs elvárásoknak megfelelő, használható teret hozzunk létre – mondta Vakula Réka tájépítész és Fontos Rómeó építész a lapnak.

A Fontos Mérnök Stúdió látványterve a Széchenyi térről.

Mélygarázst építenének

A cikkben megemlítik, hogy az első ütemben még megmaradnak a parkolók a városháza tengelyében, ugyanakkor számolnak egy mélygarázzsal is. A Kiss Ernő utcában fog eltűnni az autó, az államkincstár és a városháza közötti szakaszon a Zsótér ház előtti burkolt terület alatti építmény egyszintes lesz, a parktükrök alá nem megy be a mélygarázs.

Tetszik önnek a Széchenyi tér látványterve?

  • Igen (45%)
  • Nem (55%)
Betöltés ... Betöltés ...

Felhasznált irodalom:
https://hu.wikipedia.org/wiki/Sz%C3%A9chenyi_t%C3%A9r_(Szeged)
https://hu.wikipedia.org/wiki/V%C3%A1rosh%C3%A1za_(Szeged)
https://mult-kor.hu/20101010_szeged_a_franciak_kezeben

(Kiemelt kép: Móra Ferenc Múzeum Archívum)

Kommentek

Közélet

Csongrád megyében is keres nevelőszülőket az SOS Gyermekfalvak

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/nikolenyigaborviktor.jpg

Megjelent:

Szerző:

Hogyan lehet szeretni másnak a gyerekét? Milyenek a nevelőszülők mindennapjai? Hogyan lehet segíteni a szülők nélkül élő gyerekeknek? Az orosházi SOS Gyermekfalu Program nyílt napján gyakorló nevelőszülőkkel és szakemberekkel beszélgethetnek az érdeklődők. Az SOS Csongrád megyében élők jelentkezését is várja, akik szívesen gondoskodnának nevelőszülőként szülők nélkül élő gyerekekről. Kommentek

Tovább olvasom

Közélet

Felejtse el, amit eddig tudott a szegedi utakról – így változott a forgalmi rend

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/nikolenyigaborviktor.jpg

Megjelent:

A nagyszabású útfelújításoknak köszönhetően komoly forgalmi rendváltozások történtek Szegeden.

Tovább olvasom

Hírzóna

Koszorút helyeztek el a tatárszentgyörgyi áldozatok sírjánál az Emmi munkatársai

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/nikolenyigaborviktor.jpg

Megjelent:

Szerző:

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának munkatársai koszorút helyeztek el a Tatárszentgyörgyön tíz évvel ezelőtt meggyilkolt áldozatok sírjánál. A tárca szombati közleményében emlékeztetett arra, hogy 2008 és 2009 között kilenc településen történt rasszista indítékból elkövetett támadás romák ellen, a gyilkosságsorozatban hat ember vesztette életét. Kommentek

Tovább olvasom

Aktuál