Nem karaktergyilkosság ez, vagy lejárató kampány, hanem tények

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A szegedi, baloldali önkormányzat tévéjében megint megpróbálták megmagyarázni, hogy a Botka Lászlót és közvetlen munkatársait ért kritikák és büntetőügyek csak a lejáratás kategóriájába esnek. De ezúttal belefutottak azért markáns tényekbe is, amit nem igen tudtak elkerülni. 

A szegedi önkormányzat médiafelületei hetek óta védekező állásban vannak, időt és energiát nem kímélve mentegetik és magyarázzák Botka László utóbbi hetekben nyilvánosságra került zűrös ügyeit, illetve azt a büntetőügyet, amiben a polgármester közvetlen kollégáit első fokon felfüggesztett börtönre ítélte a bíróság hűtlen kezelés (azaz 41 millió forintos kár) miatt.

Erről a mentegetésről írtunk már többször is, annál is inkább, mivel mindezt a szegediek pénzéből teszik a baloldali propaganadisták. Most azonban szintet léptek, nem is kicsit.

Márok Tamás műsorvezető a Szabad száj című műsorban némi sajátosan egyoldalú felvezetés és Simonkázás után, rátért a konkrét ügyekre is – a szokásosan félremagyarázott narratíva mentén természetesen. Mígnem belefutott a tényekbe:

És előbukkant egy érdekes részlet is Botka László feleségéről:

A műsorvezető meg is próbált közbevágni, hogy nem annyira a konkrét ügyek érdeklik, de hát miért is érdekelnék a városi televíziót a konkrét és tényszerű ügyek, ugyebár.

Hasonlóképen nem sikerült az elterelés a SZEVIÉP ügyet érintő témánál sem, pedig ott még Lázár János felé is szívesebben kanyarodott volna Márok, de hiába:

Természetesen a Lázár János felé kanyarított témában sem a lényeget sikerült megfognia városi televíziónak, vagyis azt, hogy a kormány miképpen és hogyan akarja Szegedet erős centrummá tenni, hanem azt kérdezgették ehelyett, hogy miért fogalmaz meg az ex-miniszter véleményt Botka Lászlóról.

Aki nem szeretné megnézni ezeket a pár perces kis videókat, azoknak összefoglaljuk a lényeget.

Nem lehet ott karaktergyilkosságról és lejáratásról beszélni, ahol tények vannak

A műsorban Tóth Sándor, a Civil Háló aktivistája, Kosztolányi József, az SZTE Bolyai Intézetének egyetemi docense és Németh Ferenc, a Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Kamara alelnöke, illetve a városi közgyűlés jogi, ügyrendi és közbiztonsági bizottságának külsős tagja, vitatkozott egymással tulajdonképpen három az egy ellen arányban (de ha a műsorvezetőt nem számítjuk ide, akkor is kettő az egy ellen voltak).

Tóth és Kosztolányi semmilyen új, vagy egyedi véleményt nem fogalmaztak meg a műsorban, az ő elhangzott érveiket korábban már mind elmondta Botka László azokban a helyi ügyekben, amelyek teret kaptak néhány perc erejéig ebben a műsorban. Németh azonban okozott némi meglepetést a műsorvezetőnek és a vitapartnereinek is. Hiszen, mint rámutatott, nem lehet ott karaktergyilkosságról és lejáratásról beszélni, ahol tények vannak. Márpedig a szegedi sajtó egy része tényekkel foglalkozott és mutatott be akkor, amikor Botka embereinek – egyelőre nem jogerős – elítéléséről és az ügy részleteiről beszámolt, mint ahogy a SZEVIÉP ügy esetében is tény, hogy a cég ezer szállal kötődött a szegedi városvezetéshez.

A SZEVIÉP ügyben egyébként kedden elsőfokú ítélet várható, amiről mindenképpen beszámolunk majd, hiszen 500 károsult kisvállalkozó és családjaik élete ment tönkre, valamint 6,5 milliárdos kár keletkezett a cég működése során. A SZEVIÉP ügy szálai Botka Lászlóig és Újhelyi Istvánig érhetnek, ha igaz az, amit a károsultak jogi képviselője – a vádiratra és egy ügyvédi irodára hivatkozva – állított.

Előző sztori

Az ügyész ingyenes parkolóbérletéről Botka is tudott

Következő sztori

Harcos döntetlennel folytatta a BL-t a Pick Szeged