Politika

Botka és Ujhelyi áll a SZEVIÉP fővádlottak mögött - állítja az ügyészség

Botka és Ujhelyi áll a SZEVIÉP fővádlottak mögött - állítja az ügyészség

2018. november 7., szerda
Botka és Ujhelyi áll a SZEVIÉP fővádlottak mögött - állítja az ügyészség
A szegedma elnevezésű internetes sajtótermék 2018. november 7-i és a Déli Szó elnevezésű időszaki lap 2018. november 9-i számában közreadott azon valótlan tényhíresztelésével, mely szerint a SZEVIÉP Zrt. vagyonából kikerült pénzek jelentős része a felperesnél(Botka Lászlónál) landolt, megsértette a felperes jóhírnévhez fűződő személyiségi jogát.A felperestől elnézést kérünk a valótlan tényhíresztelés miatt!

 

És ez a büntetőügy vádiratában is részletesen szerepel. Egy 400 milliós tétel Ujhelyi István sofőrjéhez vándorolt - állítja Szabó Bálint, a károsultak jogi képviselője.

- Az alvállalkozóktól ellopott pénzeket kitalicskázták a SZEVIÉP cégcsoportból Ujhelyi István sofőrjének cégéhez, és ez csak a 15 vádpont egyike - magyarázta az EchoTV műsorában 03:19-től a károsultak jogi képviselője. Szabó Bálint azt is állítja, és szerinte ezt a vádirat és az ügyész is megerősíti, hogy Botka László és Ujhelyi István áll az ügy fővádlottjai mögött, a jogász szerint a pénzek egy jelentős része is a baloldali politikusoknál landolt.

"Nincs még egy város Magyarországon, ahol meg merték volna azt csinálni, (mint Szegeden), hogy több milliárd forint értékben egyszerűen ellopják az ott dolgozó alvállalkozók pénzét, és szocialista haveroknak osztják azt ki "

- mondta a műsorban Szabó (05:17-től a videón). - A kisvállalkozók folyamatosan kopogtattak Botka László ajtaján, hogy 'Polgármester úr! Baj van, mert a beruházásokon nem fizetik ki a pénzünket', aközben a szegedi önkormányzat és az akkor szocialista kormányzat még több milliárd forint értékben adta tovább a munkákat a SZEVIÉP Zrt-nek, és a pénzeket direktben a cégnek folyósította, ezzel pedig ellehetetlenítette a kisvállalkozók kifizetését - magyarázta a jogász (06.20-tól a videón), aki szerint akkor

"Botka László azt mondta a károsultaknak, hogy 'eltévesztették a házszámot' és máshová menjenek az igazukért

- a szegedi Járásbíróságra. Igen ám, de Szabó szerint "sok jel utal arra" (a videón 02:38-tól), hogy a Járásbíróság nem független Botka Lászlótól, de szerencsére most úgy tűnik számára a vádiratból, hogy "mégis csak van igazságszolgáltatás Szegeden". Hogy nem teljesen alaptalan Szabó kijelentése, azt igazolhatja, hogy

hivatali visszaélés miatt eljrás folyik a szegedi Járásbírósággal, illetve a bírónővel szemben, ugyanis Szabó Bálint szerint nem kevesebbről van szó, mint, hogy egy "politikai befolyás alatt álló bíróság az, amelyik most csütörtökön ítéletet fog hozni".

(A videón 08:32-től.) Az ügyben egyébként 6,5 milliárdos kárigényt jelentett be 500 kisvállalkozó, amiből eddig az Orbán-kormány (illetve az állam) már 2,3 milliárdot ki is fizetett a károsultaknak a SZEVIÉP helyett. Ezzel 20 ezer munkahelyet tudott megmenteni a mostani kormány - magyarázta a jogász. https://www.youtube.com/watch?v=pWV-C6Lzn3w

Bankként működött a cég

Az ügyészség szerint a SZEVIÉP tulajdonképpen bankként működött. 2009-ben már irreális mértékű kölcsönöket nyújtott a Szeviép tulajdonában lévő gazdasági társaságoknak, “egyfajta pénzügyi intézményként működve”, ezeknek az elbírálásáról azonban a három fővádlott döntött - közölte az ügyész, aki szerint

"Szereptévesztésben voltak, hiszen a Szeviép nem volt bank, nem adhatott volna ki milliárdos nagyságrendű kölcsönöket. Akkor sem hagytak fel ezzel a gyakorlattal, amikor látszódott, hogy saját likviditási problémákat is okozott ez a gyakorlat. A vádlottak előre látták a kölcsönadások következményét és abba belenyugodtak”

– fogalmazott Laczi Beáta, aki a kiszabható börtönbüntetés ötéves középértékének kiszabását indítványozta. Ezt Gémes Péter, az egyik károsult, a HÓDinvest-FAKTOR vezérigazgatója is alátámasztotta a Promanad.hu-nak adott interjújában, melyet

itt

szemléztünk. Csütörtökön ítélet születhet az ügyben, és amennyiben 5 évnél magasabb börtönbüntetést szabnak ki a vádlottakra, bilincsben fogják elhagyni a tárgyalót és mennek a Csillagba - magyarázta Szabó Bálint a műsorban.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.