Légy pottyant Botka és Schiffer levesébe – megsemmisítette a bíróság Szentistványi István kizárását

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

lmp_sajtta06_gs

Amint jogerőre emelkedik a döntés, visszakaphatja LMP-s párttagságát a szegedi városatya – no de mi lesz akkor Botka László úgynevezett „érveivel” és a pénzügyi bizottsággal?

A Fővárosi Törvényszék múlt pénteken megsemmisítette az LMP testületeinek kizáró határozatát abban a perben, amit Szentistványi István szegedi önkormányzati képviselő és Ladányi László, a Csongrád megyei elnökség egyik korábbi tagja indított a Lehet Más a Politika ellen – árulta el a SZEGEDma.hu érdeklődésére Szentistványi István. Hozzáfűzte: a bírói döntés indoklásában egyebek mellett elhangzott, a párt érintett testületei részéről felmerül a joggal való visszaélés. Az elsőfokú ítélet ellen 15 napon belül fellebbezhet az LMP.

A képviselő egyébiránt arra hivatkozva nem akart bővebben nyilatkozni az ügyben portálunknak, hogy még nem kapták kézhez az írásos határozatot, illetve nem tudják, megfellebbezi-e azt az LMP. Megkérdeztük tőle, amennyiben jogerőssé válik az ítélet, azaz automatikusan visszakapja a párttagságát, elképzelhetőnek tartja-e politikusi jövőjét az LMP-n belül, miután a kizárás fő iniciátora, Schiffer András alapító-társelnök nemrégiben lemondott valamennyi tisztségéről. Ezzel kapcsolatban szűkszavúan annyit mondott, korai lenne konkrétumokat megfogalmaznia, minden azon múlik, hogyan alakulnak a dolgok, milyen folyamatok indulnak el az LMP-n belül a következő időszakban. Szegeden a közgyűlésben egyelőre továbbra is független képviselőként végzi munkáját.

kozgyules_varosi12_gs

A jogvégzett polgármester esete a joggal

Ha már a „joggal való visszaélés” mint olyan került szóba, eme izgalmas jogi kategória kapcsán idézzük fel: nem pusztán egy parlamenti párton belüli konfrontációnak lehetünk tanúi, a történet egyik csúnya szála bizony a szegedi városházát fonja körül. Emlékezetes, a csongrádi megyeszékhelyen és országosan is komoly visszatetszést és felháborodást váltott ki (még a baloldali szimpatizánsok körében is), hogy Botka László MSZP-s polgármester erre az ügyre kente a pénzügyi és vagyongazdálkodási bizottság leginkább ellenzéki külsős tagja, a városvezetés ötlettelen, felelőtlen, Szeged számára sok esetben káros tevékenységét rendszeresen kemény kritikával illető Tanács Eszter visszahívását. Botka a májusi közgyűlésen arra hivatkozva kezdeményezte, majd verte keresztül Tanács Eszter kiakolbólítását, hogy őt az LMP-s színekben képviselővé választott Szentistványi István javasolta külső szakértői tagnak, aki – erről Schiffer András és Szél Bernadett társelnök levélben értesítette a városvezetést – elveszítette párttagságát. Az meg nem szokás – jegyezte meg a polgármester -, hogy „független, jelölő-szervezeti háttérrel nem rendelkező” politikus ajánlgasson bizottsági tagokat. Mindebből komoly botrány kerekedett!

A SZEGEDma.hu mutatott rá elsőként, valójában más lehet a háttérben (mégpedig Tanács Eszter politikusi és édesapja újságírói tevékenysége), azaz ebben a sztoriban „nem a lóláb lóg ki, hanem maga a ló”. A helyi ellenzék egyöntetűen pitiáner személyes(kedő) és politikai bosszúval vádolta a városvezetőt, civilek demonstráltak a közgyűlésen „Eszterért és a demokráciáért”, tükröt tartva a Botka-rezsim diktatórikus vonásainak, a DK kivonta magát a polgármester vezette koalíció egységes szavazásából, Nógrádi Tibor, a Fidesz-L.É.T. frakció vezetője pedig lemondott pénzügyi bizottsági tagságáról, és közölte, a nagyobbik kormánypárt nem is ad újabb tagot, nem asszisztál ehhez a botkai kutyakomédiához.

A friss fejlemények tükrében külön érdekesség, hogy Szentistványi István ezen a bizonyos májusi közgyűlésen (és azt megelőzően is) többször egyértelművé tette Botka Lászlónak, a pártból való kizárása nem jogerős, hiszen megtámadta a bíróságon, a jogvégzett szocialista polgármester azonban ezeket az érveket egész egyszerűen elengedte a füle mellett, nem is reagált rájuk! Teljesen egyértelműnek tűnik, ha csak ez állt volna Tanács Eszter visszahívása mögött, akkor nem kellett volna ennyire siettetnie a dolgot. Most viszont már nemcsak az a kérdés, hogyan reagál a múlt pénteki ítéletre az LMP országos vezetése, hanem az is, hogy amennyiben jogerőre emelkedik a kizárás megsemmisítése, és Szentistványi István visszakapja LMP-s párttagságát, akkor Botka László vajon újra javaslatot tesz-e a pénzügyi bizottság személyi összetételének módosítására… Amellett, hogy nem akarunk gyermekien naivnak tűnni, kíváncsian várjuk az ügy folytatását!

Különvéleményt fogalmaztak meg a nyomkövető ügyében

Ha véletlenül valaki lemaradt a jelen peres eljárás előzményeiről, többször megírtuk: az LMP tavaly szeptemberben közzétett 24 pontos menekültcsomagjának egy passzusát kifogásolta a párt Csongrád megyei területi szervezete, nevezetesen nem értettek egyet azzal, hogy nyomkövetővel lássák el a migránsokat. Az LMP megyei szervezetének elnökségi ülésén döntöttek arról, hogy különvéleményt fogalmaznak meg, amit a párt alapszabálya lehetővé tesz. Az országos pártvezetés nem vette jó néven a kritikát, a közlemény szerzőit és közzétevőit, Ladányi Lászlót, Berta Árpádot, Buchholcz Norbertet és Szentistványi Istvánt felfüggesztették, és előbb tavaly novemberben fegyelmi eljárással zárták ki őket a pártból, majd mikor fellebbeztek, az LMP etikai bizottsága idén március elején megerősítette a kizárást. „A döntést az LMP részéről nem tartjuk korrektnek és méltányosnak, az indoklást sem tudjuk elfogadni, így bírósághoz fordulunk” – szögezte le Szentistványi István a témában tartott márciusi sajtótájékoztatón, ahol az is elhangzott, a történtek miatt a megyei szervezet kilenc legaktívabb tagja azonnal hátat fordított az LMP-nek…

Előző sztori

Euro 2016: az E csoport másodikjaként Belgium vár a magyarokra a nyolcaddöntőben

Default thumbnail
Következő sztori

Szent Iván-éji programokkal készülnek hétvégén Algyőn

Legutóbbi hasonló cikkek