Egyetem

Német konzorciummal kötött megállapodást az ELI

Német konzorciummal kötött megállapodást az ELI

2015. május 12., kedd
Német konzorciummal kötött megállapodást az ELI
IMG_2142_s

A németországi Active Fiber Systems GmbH vezette konzorciummal kötött megállapodást az ELI-ALPS.

Az ELI lézeres kutatóközpont megvalósítása (ELI-ALPS) nagyprojekt 1. fázis keretében ünnepélyes projektindító eseményt tartott az ELI-HU Nonprofit Kft. Budapesten. Az ELI-HU Nonprofit Kft. az ELI-ALPS HR 1 lézerrendszer első fázisának megtervezésére, fejlesztésére és megépítésére vonatkozóan az Active Fiber Systems GmbH (Jéna, Németország) vezette konzorciummal kötött megállapodást. A szerződés és egyben a lézerberendezés értéke 895 millió forint Az ELI-ALPS kutatóközpont első fázisát 36,998 milliárd forint támogatási összegből valósítják meg, melynek 85%-át az Európai Unió Európai Regionális Fejlesztési Alap biztosítja. Ünnepélyes projektindító eseményt tartott a szegedi lézeres kutatóközpont létrehozásáért felelős ELI-HU Nonprofit Kft. és az Active Fiber Systems GmbH vezette konzorcium közötti együttműködés létrejötte alkalmából Budapesten. Az eseményen

Lehrner Lóránt

, az ELI-HU Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója és

Bettina Limpert

, az Active Fiber Systems GmbH ügyvezető igazgatója ünnepélyes keretek között aláírták a projektindító dokumentumot. A szerződés értéke összesen 895 millió forint. Az ELI–ALPS kutatóközpontban az attofizikai kutatásokhoz tervezett négy lézerrendszer közül a HR lézer egyediségét, a magas ismétlési frekvenciaszám és nagy átlagteljesítmény jelenti. A lézerberendezés első fázisának, az ELI-ALPS HR 1 lézer tervezésében és megépítésében a nyertes konzorcium szakemberei, valamint az ELI-HU Nonprofit Kft kutatói és mérnökei működnek majd együtt a lézerrendszer szállításában, tervezésében, és megvalósításában, valamint a próbaüzem és az üzembe helyezés munkálatainál. A rendezvényen Lehrner Lóránt, az ELI-HU Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója elmondta: „A ma használatos optikai szálak teszik lehetővé a nagy sebességű hír- és adatforgalmat, többek közt a szélessávú internetet is. A jövőre működésbe lépő, kivételesnek számító ELI-ALPS HR1 szállézer és az azzal végrehajtandó kutatások új kaput nyitnak majd meg Magyarországnak a nemzetközi kutatás-fejlesztés színterén.”

Osvay Károly

, az ELI-HU Nonprofit Kft. kutatási technológiai igazgatója kifejtette: „A jénai Active Fiber Systems GmbH által szállított lézerberendezés az ELI-családon belül az első olyan lézer lesz, ami szállézer technológiát használ majd nagy intenzitású, nagy ismétlési frekvenciájú impulzusok keltésére. A lézerrendszer második fejlesztési fázisát 2016-ban indítjuk majd. A másodpercenként százezer impulzust előállító innovatív rendszer üzembe helyezése új korszakot nyithat az attofizika, az ultragyors és időbontott tudományok területén, kiváló lehetőségeket nyújtva a nemzetközi kutatói közösség számára.”

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.