Írjon nekünk
Gazdaságvédelmi akcióterv
Gazdaságvédelmi akcióterv
Gazdaságvédelmi akcióterv
Gazdaságvédelmi akcióterv
Gazdaságvédelmi akcióterv

Közélet

Szeged is jobbra szavazott: így örült a Fidesz és a Jobbik

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/pintermlajos.jpg

Megjelent:

cimlapAkárcsak országos viszonylatban, Szeged városában is toronymagasan a Fidesz kapta a legtöbb szavazatot az EP-választáson. A MSZP messze elmaradva következik a második helyen, a Jobbik pedig itt is harmadik lett – 10 százalék fölötti vokssal. Nem véletlen, hogy hatalmas volt az öröm vasárnap este a két jobboldali erő szegedi főhadiszállásán.

Már az előzetes eredmények bejelentése, azaz 22 óra előtt pukkantak a pezsgők a Victor Hugo utcai Fidesz-irodában. Persze a Fidesz – Magyar Polgári Szövetség Csongrád megyei prominensei (számtalan aktivista és szimpatizáns mellett megjelent a szegedi választókerületi elnökök, Bodó Imre, Nógrádi Zoltán és Kalmár Ferenc, Magyar Anna, a Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke, Kovács Kálmán és Zakar Péter alelnökök, Farkas Sándor, a Fidesz megyei elnöke és több helyi önkormányzati képviselő) nem ittak előre a medve bőrére, hiszen a közvélemény-kutatási adatok alapján egyértelművé vált: a kormánypártok súlyos vereséget szenvedtek az EP-választáson. A Fidesz hosszú idő után Szegeden is megelőzte az MSZP-t: a szavazatok 52,01 százalékát (24 021) gyűjtötte be. Az MSZP-re a szegediek 23,33 százaléka (10 777 fő), a Jobbikra 10,31 százalék (4763 fő) voksolt. Az utóbbi években is a baloldal egyik központjának számító város is „elesett” tehát június 7-én este.

„Megérkezett Szegedre a pécsi gyors”

Érdekesség, hogy a hatalmas győzelem ellenére csak a Magyar Nemzet és a SZEGEDma.hu volt kíváncsi a Fidesz által korábban meghirdetett sajtótájékoztatóra.

szavazaseredmeny26Farkas Sándor megyei elnök történelmi pillanatnak nevezte június 7-ét, hiszen ez a nap bizonyossá tette: a Fidesz – MPSZ képes átvenni a hatalmat Magyarországon. Az emberek bizalma elfogyott a kormánypárok felé, hangot adtak elégedetlenségüknek, ebből pedig értenie kell az MSZP-nek és az SZDSZ-nek. A Jobbik előretörése is intő példa, ez a politika nem tartható tovább. 7-e után ezúttal nem 8-a következik, nem mehet minden így tovább, normális demokráciában a kormány ilyen esetben azonnal lemondana – fogalmazott.

A boldog és fáradt Bodó Imre országgyűlési képviselő arra hívta föl a figyelmet, hogy Szegeden és több más baloldali fellegvárnak számító településen is óriási verést mért a Fidesz az MSZP-re. Deszken két és félszer, Szőregen háromszor annyi szavazatot kapott a szövetség, mint a szocialisták, de a szegedi panelkörzetekben is kétszeres az előnye. A kormány azonnali távozását sürgette, s csatlakozott hozzá képviselőtársa, Nógrádi Zoltán is, aki szerint a nép egyértelműen előrehozott választásokért kiáltott, a kormánypártoknak le kell vonniuk a következtetéseket, ha nem akarnak hiteltelenné válni. Kalmár Ferenc közölte: a 3. szegedi választókerületben is minden szavazókört a Fidesz nyert, így a körzet országgyűlési képviselőjének, Botka László (MSZP) polgármesternek sürgősen át kell gondolnia, mekkora bizalom övezi az ő és a pártja működését, s le kellene szállnia a magas lóról. A megoldást Kalmár, majd az utána szóló Zakar Péter is az előrehozott választásokban látja. A Nemzeti Fórum megyei elnöke azt mondta: június 7-én világossá vált, az európai problémák egyben magyar problémák is, a magyar problémák pedig egyben európai problémák, akármit is állított korábban a kormány. A pécsi gyors megérkezett Szegedre – fejezte be a tájékoztatót Gyimesi László szegedi Fidesz-elnök, aki szerint a város lakói megértették: nincs két Botka László.

„A jobbikosok büszkén fölemelhetik fejüket”

szavazaseredmeny37Egy házzal odébb, a Jobbik Magyarországért Mozgalom Petőfi Sándor sugárúti klubjában 22 óráig csak visszafogottan örültek, az előzetes eredmények nyilvánosságra hozatala után azonban kitörtek az érzelmek: egymás nyakába borultak a jobboldali radikálisok helyi vezetői és hívei. Ilyen átütő sikerre, 3 EP-képviselői mandátumra még ők sem számítottak – vallották be.

A 22.15-re meghirdetett sajtótájékoztatón ennek ellenére csak a Magyar Rádió körzeti stúdiójának tudósítója csatlakozott a SZEGEDma.hu-hoz.

A három szegedi választókerület Jobbik-eredményeiről Rácz Tibor és Ö. Kovács Márton helyi alelnök, illetve Varga Antal elnökségi tag beszélt. Rácz azt mondta: a külső területeken élőket mezőgazdasági programjukkal nyerték meg, a belvárosban a polgári gondolkodásúakat is sikerült megszólítaniuk. Kiemelte, hogy Szegeden is a harmadik erővé vált a Jobbik, mely hétszer annyi szavazatot kapott, mint az SZDSZ. Ö. Kovács szerint június 7-e után senki sem állíthatja tovább, hogy a Jobbikra adott voksok elvesznek, s a párt rejtőzködő szimpatizánsai is büszkén felemelhetik fejüket. Az elmúlt húsz év vágyat ébresztett az emberekben, hogy valaki végre kimondja: Magyarország a magyaroké – fejtette ki. Varga azt emelte ki, hogy a Jobbik hatalmas munkával középpárttá vált, fej-fej mellett halad az MSZP-vel, így jó esélye van, hogy 2010-re akár a második erővé váljon. Még a rókusi panelkörzetben is 10 százalékot szereztek – büszkélkedett.

Történelmet írtunk – kezdte beszédét Tóth Péter, a Jobbik szegedi és megyei elnöke. Egy-két nap örömködés után ismét a kemény munka következik, hiszen céljuk, hogy még több emberrel ismertessék meg programjukat, illetve tovább haladjanak a kormánypárttá válás felé vezető úton, ahol 2,2 százalékról már 15 százalékig sikerült eljutniuk. Tóth is előrehozott választásokat sürgetett, egyben bejelentette: az SZDSZ június 7-én megszűnt létezni, a polgárok kimondták: ez a „törpe rablópárt” többé nem irányíthatja a magyar politikát. Érzése szerint sokan azért szavaztak a Fideszre, mert elegük van az MSZP-ből, de nem látják, hogy ez is polgári liberális párt. Ha ezzel tisztába jönnek, esélyt adhatnak majd azoknak a szorgalmas fiataloknak, akik harmadik erővé tették a Jobbikot országosan és Szegeden is. A Jobbik az Európai Parlamentben hadat üzen a liberalizmusnak – jelentette ki.

Az ünneplés mindkét pártnál az éjszakába nyúlóan folytatódott.

Hírzóna

Online kiállítás nyílt a Nap-Fény Fotókör műveiből

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/pintermlajos.jpg

Megjelent:

Szerző:

Az Épített környezet című tárlatot Miklóssy Mária és Deilinger József fölvételeiből állították össze.

Tovább olvasom

Közélet

Térfigyelő kamerákkal küzdene a szemetelők ellen az ATIVIZIG

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/pintermlajos.jpg

Megjelent:

Az ATIVIZIG munkatársainak jelentős többletfeladatot jelent a rakparton hétről hétre felgyülemlő szemét eltakarítása.

Tovább olvasom

Egészség

Új eszközökkel gazdagodott a makói kórház

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/pintermlajos.jpg

Megjelent:

Szerző:

Betegőrző monitorokkal és infúziós pumpákkal.

Tovább olvasom

Aktuál