Ez a hír is érdekelheti
Egy szó, erős üzenet: Varga Judit reagált Magyar Péterre


Magyarországon rengeteg étel vész kárba. A karácsony utáni időszakban pedig kiemelkedő az ételpazarlás.

Az ünnepek elmúltával sok magyar háztartásban ismerős a helyzet: a hűtő zsúfolásig tele maradt rántott hússal, töltött káposztával, sült húsokkal és halászlével. A bőség ilyenkor természetesnek tűnik, ám a számok kijózanítóak. Magyarországon évente fejenként átlagosan 65 kilogramm élelmiszerhulladék keletkezik, amelynek csaknem fele megelőzhető lenne. Karácsonykor különösen hajlamosak vagyunk túlkészíteni, hiszen az ünnepi asztalon „jobb, ha több van, mint kevesebb”. A gond csak az, hogy a maradék gyakran végül a kukában landol.

Az ételpazarlás megelőzése nem az ünnepi hangulat elrontásáról szól, hanem az előrelátásról. Ha már a bevásárlás előtt átgondoljuk, pontosan hány főre főzünk, és mi lapul a fagyasztó mélyén, jelentősen csökkenthetjük a felesleget. A korábban lefagyasztott húsok beépítése az ünnepi menübe nemcsak praktikus, hanem gazdaságos megoldás is. Így nemcsak helyet teremtünk az új fogásoknak, de kevesebb alapanyag vész kárba.
A megmaradt rántott és sült húsok új életre kelhetnek hideg fogásként. Egy szelet rántott csirke szendvicsben vagy akár házi hamburgerben is megállja a helyét, míg a sült pulyka vagy csülök vékonyra szeletelve kiváló alapja lehet salátáknak, hidegtálaknak. Ha a hús kissé kiszáradt, egy rövid sütőben történő átmelegítés, némi zsiradékkal meglocsolva újra élvezhetővé teszi.
A karácsonyi töltött káposzta talán az egyik legjobban újragondolható maradék. A töltelék tésztába csomagolva egészen új étellé alakulhat, míg a megmaradt káposztát sütőben összesütve, kissé átalakítva ismét ünnepi fogásként tálalhatjuk. A lényeg az, hogy ne ugyanazt az ízt erőltessük újra és újra, hanem merjünk variálni.
A halászlé sem feltétlenül csak egyszeri élmény. Újramelegítve, majd lehűtve kocsonyás étellé válhat, vagy egy enyhén sűrített változatban más köret mellett is megállja a helyét. A gondos szálkázás ilyenkor különösen fontos, hiszen az élmény csak így marad maradéktalan.
Kevesen gondolnak rá, de a megmaradt ünnepi ételek másoknak is segítséget jelenthetnek. Hazánkban egyre több közösségi és jótékonysági kezdeményezés fogad friss ételfelajánlásokat, legyen szó személyes ismeretségről vagy online felületekről. Egy-egy adag étel nemcsak környezetvédelmi, hanem közösségi értéket is hordoz.
A megmaradt ételek sorsa nagyban múlik a megfelelő tároláson. A hűtőben és a fagyasztóban elhelyezett, felcímkézett adagok hetekkel később is biztonságosan fogyaszthatók. Egy dátummal ellátott doboz sok bosszúságtól és felesleges kidobástól kímél meg.
Az ünnepi maradékok tudatos kezelésével nemcsak pénzt spórolhatunk, hanem csökkenthetjük az ételpazarlást is. Egy kis odafigyeléssel a karácsony ízei a két ünnep között és az új év első heteiben is örömet szerezhetnek – felesleges pazarlás nélkül.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.