Pártok közti egyezkedések és elnöki helyzetértékelés

Cikkünk frissítése óta eltelt 13 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az MSZP tárgyalásokat kezdeményez az SZDSZ és az MDF képviselőivel is Gyurcsány Ferenc utódáról – értesült a zoom.hu. A nyilvánosságra került lehetséges miniszterelnök-jelöltek közül politikai elemzők Surányi György, volt jegybank-elnököt tartják legesélyesebbnek. Sólyom László köztársasági elnök jogilag nem tartja kifogásolhatónak Gyurcsány javaslatát, bár a helyzetet nem szokványosnak nevezte.

Akár már ma sor kerülhet az egyeztetésre a szocialista párt és az MDF között, majd napokon belül az SZDSZ képviselőivel is leül tárgyalni az MSZP delegációja. A kormánypárt választmányi elnöke, Simon Gábor abban bízik, hogy a parlamenti pártok közül legalább e kettővel sikerül megegyezniük a konstruktív bizalmatlansági indítvány támogatásáról. 

Egymástól távol álló ellenzéki vélemények

Az MDF által kezdeményezett, az ellenzéki pártok által lefolytatott egyeztetésen ugyanakkor szinte semmiben nem tudtak közös nevezőre jutni a négy párt képviselői. Dávid Ibolya szerint az ellenzék kezében van a következő miniszterelnök megválasztásának felelőssége, de a másik három párt nem törekszik az egységre és egy közös miniszterelnök-jelölt állítására. A demokrata fórum „az ország érdekében” ugyanakkor hajlandóak tárgyalni a szocialistákkal.
A Fidesz és a KDNP csak az előre hozott választásokat hajlandóak elfogadni, melyben számítanak a szabad demokraták támogatására is, akik egyelőre nem zárkóztak el egyértelműen a parlament feloszlatásától. A legnagyobb ellenzéki párt részéről az MDF által hangsúlyozott ellenzéki többség meglétét nem tartják valósnak.

Az SZDSZ az egyeztetés után az egymástól teljesen eltérő ellenzéki álláspontok összeegyeztethetetlenségével indokolta, hogy tárgyalni kezdenek a szocialistákkal. Az elkövetkező két hétben még adnak esélyt egy válságkezelő kormány létrehozására, és bíznak benne, hogy az MDF megfelelő program esetén hajlandó lesz egy Bokros Lajoson kívüli jelöltet is támogatni.

A köztársasági elnök szerint szokatlan, de nem jogellenes az MSZP indítványa

Mivel a parlamenti többség szavazata szükséges az új miniszterelnök megválasztásához egy jelenleg többségi támogatással nem rendelkező kormányfő helyett, így a szocialista párt javaslata nem ellentétes az Alkotmánnyal – így értékelt Sólyom László köztársasági elnök, aki a kialakult belpolitikai helyzetet szokatlannak, de jogilag nem kifogásolhatónak minősítette.

Részletes információk a zoom.hu -n olvashatók.

Előző sztori

A Jobbik az izraeli földvásárlásról kérdezi Bodót

Következő sztori

Szerda: Veszíts el egy könyvet!