Kultúra

Megelevenedik Tokió a Belvárosi Moziban

Megelevenedik Tokió a Belvárosi Moziban

2023. október 17., kedd
Megelevenedik Tokió a Belvárosi Moziban

Az Exhibition on Screen művészeti sorozat új részében Japán kultúrája és azon belül is elsősorban Tokió kerül a középpontba. A Tokió művészete címet viselő dokumentumfilmet, amit David Bickerstaff rendezett angol nyelven és magyar felirattal október 22-én tekinthetik meg a látogatók a Belvárosi Moziban.

Az oxfordi Ashmolean múzeumnak az időszakos tárlata adta azt az ötletet, hogy a Tokió művészete című Exhibition on Screen epizódban mutassuk be a 400 éves Tokió hihetetlenül gazdag kultúráját

-fogalmazott David Bickerstaff rendező.

Hokuszai és Hiroshige finom fametszeteitől kezdve egészen a pop art stílusú plakátokon, a kortárs fotóművészeten, a mangán, és a filmművészeten át a napjainkban, az utcán készülő műalkotásokig. A dokumentumfilmen keresztül, valamint a kiállításnak köszönhetően a nézők is Tokióba repülhetnek, ahol felfedezhetik a város pezsgő művészeti életét. A megkapóan illusztrált, és gazdagon adatolt mozgókép egy olyan metropoliszról készült, ami 400 éves történelme során folyamatosan pusztult-újjáépült. Tehát ezáltal hosszú idő alatt vált a Föld egyik legélettelibb, legizgalmasabb városává.

– Tapasztalatom azt mondatja velem, hogy Japán mást gondol a művészetről, és másként értelmezi azt, mint mi, jellemzően Nyugat-Európában. A művészi érzék és a művészet iránt való igény az élet megannyi apró mozzanatában nyilvánul meg. Például, ahogy ételeiket készítik, ahogy kertjüket alakítják, ahogy öltözködnek... Jóval szélesebb körben értelmezik, mindenre kiterjesztik a „művészet” fogalmát

-nyilatkozta a David Bickerstaff.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.