Fukusima tanulsága: felelőtlenség volt felépíteni egyes atomerőműveket Japánban

2017. július 13., csütörtök · Egy hozzászólás

popovics_peter005kf

A fukusimai atomkatasztrófáról memoárt író Popovics Péter közgazdász-környezetmérnök és munkájának fordítója, Kuragane Kei bölcsész, az SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző Kar oktatója adott interjút a SZEGEDma hírportálnak. A japán tanár szerint habár a szigetország kétszer is megtapasztalta az atombomba pusztítását, mégsem számítottak sokan a katasztrófára. Popovics tíz évet élt Japánban, itt született meg első gyermeke, s habár 280 kilométerre élt az atomerőműtől, úgy döntött, családjával hazaköltözik. Történetüket Fukushima [3.11] Maradjunk vagy menjünk címmel írta meg. Tovább »

Így élte át a fukusimai katasztrófa napjait egy magyar család – könyvbemutató Szegeden

2017. április 13., csütörtök · Hozzászólok

Fukushima-1

Kétnyelvű memoár jelent meg a fukusimai atomkatasztrófa Japánjáról egy magyar családapa szemszögéből. A kötetet Kuragane Kei, a szegedi egyetem oktatója ültette át japán nyelvre. A munkát a Juhász Gyula Pedagógusképző Karon mutatta be a két alkotó. Tovább »

Szijjártó Péter Tokióban: mára Japán lett a legjelentősebb ázsiai befektető Magyarországon

2017. február 13., hétfő · Hozzászólok

Mára Japán lett az első számú ázsiai befektető Magyarországon: 151 vállalattal van jelen, és 31 ezer embert foglalkoztat, nem véletlen, hogy ezek közül hét stratégiai partnere a magyar kormánynak – mondta tokiói tárgyalásainak első napja végeztével Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az MTI-nek hétfőn telefonon. Tovább »

Mesterséges intelligenciával váltotta fel dolgozóit egy japán biztosító

2017. január 5., csütörtök · Hozzászólok

Elbocsátja 34 munkatársát és állásaikat egy mesterséges intelligencia (AI) rendszerrel tölti fel a Fukoku Mutual Life Insurence japán biztosítótársaság. Az IBM cég Watson Explorer AI rendszere a biztosítottaknak járó kifizetéseket fogja kiszámolni. Tovább »

Nindzsákat keres egy japán prefektúra

2016. március 14., hétfő · Hozzászólok

Nindzsáknak írt ki álláshirdetést a japán Aicsi prefektúra, hogy a sötétség és lopakodás mestereinek segítségével lendítse fel turistaforgalmát.

A kiválasztott hat nindzsát teljes munkaidőben foglalkoztatnák, havi 180 ezer jen (441 ezer forint) fizetéséért. Aicsi prefektúra illetékesei szerint a jó fizikum és az akrobatikus képességek a munkára való alkalmasság alapfeltételei, de nem követelik meg a harci tapasztalatot a jelentkezőktől.

A nindzsák a japán feudális társadalom "árnyharcosai" voltak. A prefektúra azonban inkább arra számít, hogy a reflektorfénybe kerülő aicsi nindzsák majd sok turistát vonzanak. A szerencsés kiválasztottaknak színpadi előadásokon, valamint rádiós- és televíziós műsorokban kell helyt állniuk.

A hatos fogat olykor angol nyelven szerepel majd, ezért a japán nyelvtudás nem kötelező, csupán előnyt jelent, ugyanakkor a történelem és a turizmus iránti szenvedélyt elvárják az állásra pályázóktól - írta a BBC News.

A hirdetésre bárki jelentkezhet, aki betöltötte a 18. életévét. A jelentkezési határidő március 22. A kiválasztottaknak kevés idejük lesz a felkészülésre, április végén ugyanis már közönség előtt debütálnak.

A nindzsák a 17. században tűntek el, és a velük kapcsolatban ma élő hiedelmek nagy része legendákon és mítoszokon alapul. A Japánba érkező turisták azonban élénken érdeklődnek a nindzsák iránt, ezért egyre több prefektúra igyekszik kiaknázni ezt a lehetőséget.

Szegedi professzor is részt vett a Történész Világkongresszuson Kínában

2015. szeptember 3., csütörtök · Hozzászólok

ichs

A kelet-kínai Csinanban tartották 22. Történész Világkongresszust (ICHS), amelyen az SZTE Bölcsészettudományi Kar Jelenkortörténeti Tanszékének professzora, Tomka Béla is részt vett. Az egyetemi oktató magáról a rendezvényről, az ott folyó munkáról, Kína történetpolitikájáról és annak felhasználásáról a diplomáciában is beszélt a SZEGEDma hírportálnak adott interjújában. Kitért arra is, hogy vajon tényleg az 1937-es kínai-japán háborúval kezdődött-e a második világégés, s valóban központi szerepet töltött-e be az erről folytatott diskurzus a kongresszuson. Tovább »

Japán háborús bűnösök vallomásait adják ki Kínában

2015. augusztus 14., péntek · Hozzászólok

A japán katonák által elkövetett háborús bűntetteket dokumentálják azok az eddig még sosem publikált, kézzel írott vallomások, amelyekből sorozat közlését kezdte meg a kínai állami archívumok központi hivatala a japán megszállók elleni harc és a 2. világháború végének 70. évfordulójára emlékezés jegyében. Tovább »

A japánok számára Bartók, Sisi és a monarchia jelenti Magyarországot

2015. április 3., péntek · 5 hozzászólás

japan04kf

Komolyzenei múltunk és az Osztrák-Magyar Monarchia ugrik be a legtöbb japán embernek, ha Magyarországról kérdezik, míg mi itthon főképp a mangákkal és animékkel kötjük össze a felkelő nap országát. Kuragane Kei februártól indított kurzusokat az SZTE-n, hogy népszerűsítse a nagy tradíciókkal bíró szigetországot. Politikai elemzőként úgy véli, a két ország kapcsolatában komoly, eddig még kiaknázatlan lehetőségek rejlenek. Tovább »

Labdarúgás: a magyar kultúra és nyelv is érdekli az UTC új igazolását

2015. március 1., vasárnap · Hozzászólok

szs_labdarugas_foci

A téli Csongrád megyei játékosmozgások legegzotikusabb igazolását kétségkívül az UTC ütötte nyélbe, Brinszky Adrián legénysége tavasszal már a japán Manabe Kazuhiróval a soraiban érne el sikereket.
Tovább »

Csütörtöktől a mozikban a Liza, a rókatündér + VIDEÓ

2015. február 19., csütörtök · Hozzászólok

Liza_The_Fox_Fairy_Image

Csütörtöktől játsszák a magyar mozik Ujj Mészáros Károly első nagyjátékfilmjét, a Liza, a rókatündért. Az eddig reklámfilmesként ismert rendező az MTI-nek elmondta, hogy a hosszú utómunkálatok miatt csúszott két évet a premier, hiszen rengeteg számítógépes trükk került a filmbe. Tovább »

Gumigyártó üzemet létesít Magyarországon a Mol és a japán JSR

2013. november 21., csütörtök · 3 hozzászólás

Magyarországi vegyes vállalat alapításáról és autógumikhoz használt gumialapanyag-gyártó üzem létesítéséről kötött megállapodást a Mol Nyrt. és a Japan Synthetic Rubber Corporation (JSR) – közölte a Mol csütörtökön a Budapesti Értéktőzsde honlapján. Tovább »

Yamamoto Tadamicsi Csongrád megyében tett látogatást + FOTÓK

2013. november 7., csütörtök · 19 hozzászólás

japan_nagykovet_b_nagy_opusztaszer15_gsJapán magyarországi nagykövete azzal a szándékkal érkezett Csongrád megyébe, hogy előmozdítsa országunk és Japán politikai, valamint gazdasági kapcsolatit. Yamamoto Tadamicsivel B. Nagy László kormánymegbízott az ópusztaszeri emlékparkban találkozott, majd Szegeden tárgyalt.
Tovább »

Csütörtökön Csongrád megyébe látogat Japán magyarországi nagykövete

2013. november 5., kedd · 11 hozzászólás

A Feszty-körkép megtekintésével kezdi Csongrád megyei programját, majd munkaebéden folytat megbeszélést B. Nagy László kormánymegbízottal és a szegedi egyetem vezetőivel Yamamoto Tadamicsi, Japán magyarországi nagykövete. A diplomata november 7-én, csütörtökön egész napját a megyében tölti. Látogatásának célja elsősorban a kapcsolatok erősítése, de kiemelt jelentőséget kap amiatt, hogy a miniszterelnök a hó végén hivatalos látogatásra utazik a távol-keleti országba. Tovább »

A szusiban is felhasználnák a Pick egyre népszerűbb mangalicáját Japánban

2013. március 8., péntek · Hozzászólok

A szusiban és a gőzgombócokban is megjelenhetnek Japánban a Pick Szeged Zrt. mangalica különlegességei, amelyek egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a szigetországban – mondták a magyar húsipari cég képviselői a pénteken zárult tokiói Foodex élelmiszer-kiállításon az MTI-nek.
Tovább »

Magyar történelem japán szemmel

2012. július 23., hétfő · 6 hozzászólás

Rózsa Sándor, agrárszocializmus, falukutatók – nagyjából e címszavak mentén folytatta kutatásait Minamizuka Shingo japán professzor, aki Szeged Nemzetközi Kapcsolataiért Emlékéremben részesült Szeged Napján. Kutatásai kedvéért a professzor magyarul is megtanult.
Tovább »

Hirosima évfordulójára emlékeztek Budapesten

2011. augusztus 6., szombat · Hozzászólok

Nemcsak a terror, az atomtámadás áldozatai és túlélői előtt kell tisztelettel adózni, hanem azok előtt is, akik a népek szabadságáért álltak ki – mondta szombaton a hirosimai atomtámadás 66. évfordulójára szervezett hajókiránduláson Budapesten Köteles György, a Magyar Békeszövetség elnöke.
Tovább »

Japánban a szél váltja az atomot?

2011. május 23., hétfő · 5 hozzászólás

Két hónappal a fukusimai katasztrófahelyzet kialakulása után Naoto Kan miniszterelnök bejelentette, országa nem épít újabb atomreaktorokat. Ha Kan ezt komolyan gondolja, a kormánynak fel kell adnia a nukleáris energia bővítési terveit, amit csupán tavaly fogadtak el. A kiesés pótlása érdekében Kan a megújuló energiaforrások felé fordítaná a nemzetet.
Tovább »

Szegedi segítség a japán természeti katasztrófa károsultjainak + FOTÓK

2011. április 14., csütörtök · Egy hozzászólás

help_japan06_gs Egyedülálló kezdeményezést karolt fel a Fidesz szegedi frakciója, a március 11-ei japán földrengés és cunami károsultjai megsegítésére gyűjtési akcióba kezdett. Gyimesi László önkormányzati képviselő, tanácsnok sajtótájékoztatón jelentette be, hogy Japán történelmének egyik legnagyobb természeti katasztrófáját úgy szeretnék enyhíteni, hogy egy 10 éves szegedi kisfiú ötlete nyomán Kligl Sándor szobrászművész és Szabó Géza ötvös mester emlékérmet készít, amelyet 5000 forintos áron vásárolhatnak meg a segíteni akaró polgárok.
Tovább »

Magyarországon is mérhető a radioaktív jód

2011. március 31., csütörtök · Egy hozzászólás

A japán fukusimai atomerőmű balesetéből származó radioaktív jód rendkívül kis mértében ugyan, de kimutathatóvá vált Európában és Magyarországon is, ám ennek sugárvédelmi, egészségügyi következménye egyáltalán nincsen – közölte Aszódi Attila, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) Nukleáris Technikai Intézetének igazgatója csütörtökön az MTI-vel.
Tovább »

Már több mint 9 millió forint gyűlt össze a japán földrengés károsultjainak

2011. március 31., csütörtök · Egy hozzászólás

A Japán katasztrófát követően hazánkban elsőként a Magyar Vöröskereszt indított gyűjtést, hogy gyors és hatékony segítséget nyújthasson a földrengés és szökőár károsultjai számára. A hazai legnagyobb humanitárius szervezet katasztrófa-számlájára eddig 9 millió 202 ezer forint érkezett be, melyet a Japán Vöröskeresztnek továbbít.
Tovább »

Evakuálták a személyzetet a fukusimai 3-as reaktorból

2011. március 21., hétfő · Hozzászólok

Evakuálták a személyzetet hétfőn a földrengés és cunami következtében megrongálódott Fukusima-1 atomerőműből, miután a 3-as reaktorból szürke füst kezdett felszállni – jelentette be a komplexumot működtető Tokyo Electric Power vállalat (Tepco).
Tovább »

Több mint 20 ezer halott és eltűnt Japánban

2011. március 20., vasárnap · Hozzászólok

Kilenc nappal a Japánt sújtó földrengés és szökőár után több mint 20 ezerre emelkedett a halottak és az eltűntek száma. A japán rendőrség vasárnap közzétett legfrissebb veszteségmérlege szerint legkevesebb 8133-an haltak meg a katasztrófában, és a hivatalosan eltűntként számon tartott személyek száma 12 272.
Tovább »

“Túlélőmódban” a Japán főváros

2011. március 19., szombat · Hozzászólok

Miközben a mentesítő csapatok kétségbeesetten próbálják elkerülni a még nagyobb nukleáris balesetet a sérült japán atomerőműben, megfogyatkoztak az emberek Tokió utcáin. Sokan a biztonságosabbnak tartott déli vidékekre utaznak, vagy a lakásukban maradnak a sugárzástól tartva. Több ország evakuálja polgárait Japánból – írja az InfoRádió.
Tovább »

Jelentés a fukusimai atomerőmű-baleset okairól + VIDEÓ

2011. március 19., szombat · Hozzászólok

reaktor (0) Az Országos Atomenergia Hivatal magyar idő szerint március 17-én 16 órakor kibocsátott összefoglaló közleménye szerint a Fukusima-Daiicsi és a Fukusima-Daiini atomerőművekben bekövetkezett eseményeket a nemzetközi skálán új besorolással látták el, valamint összefoglalták a katasztrófához vezető okokat és folyamatokat.
Tovább »

Szombaton helyreállhat a japán atomerőmű áramellátása

2011. március 19., szombat · Hozzászólok

A japán mérnököknek sikerült kiépíteniük egy elektromos vezetéket a fukusimai atomerőműhöz, s még szombaton négy reaktornál akarják helyreállítani az áramszolgáltatást – közölte a szigetország atombiztonsági ügynöksége.
Tovább »

A japán atomerőmű-katasztrófa 3. rész

2011. március 18., péntek · Hozzászólok

Óvintézkedések és hatások

03_17_fukushima Aszódi Attila, a BME Nukleáris Technikai Intézet igazgatójának legújabb elemzése szerint az elmúlt két napban a helyzet Japánban egyértelműen tovább romlott. A földrengés idején működő Fukusima atomerőmű I. számú telephelyének 1., 2. és 3. reaktorán robbanás történt, a 4. blokk pedig (ami karbantartáson állt a földrengés idején) egy súlyos tűzön esett át, és sérült a pihentető medencében lévő besugárzott kazetták hűtése.
Tovább »

A japán atomerőmű-katasztrófa 2. rész + VIDEÓ, FOTÓK

2011. március 17., csütörtök · Hozzászólok

Egy atomkatasztrófa anatómiája

reaktor (1) Egyre kritikusabb a helyzet Fukusimában, ahol magyar idő szerint szerda hajnalban ismét tűz ütött ki, ezúttal azonban a négyes blokkban, ami igen veszélyes, mert ugyan a földrengés idején ez a blokk nem üzemelt, de itt jelentős mennyiségű használt fűtőelemet tároltak egy úgynevezett pihentető medencében. De mi is játszódott le Fukusimában a korábbi, 9-es erősségű földrengést követően? Erre ad választ Aszódi Attila, a BME Nukleáris Technikai Intézet igazgatójának összefoglalója.
Tovább »

A japán atomerőmű-katasztrófa I. rész + VIDEÓ, FOTÓK, TÉRKÉP

2011. március 16., szerda · 9 hozzászólás

fukushima (2) A Japánban lezajlott 9-es erősségű földrengés egyik igen veszélyes helyzetet előidéző eseménysorozata során a Fukushima atomerőműben több vegyi robbanás történt, melynek során radioaktív gőz szabadult ki. De mi is történt valójában? Erre ad választ a jelenleg Kanada nyugati partvidékén, Vancouverben tartózkodó Aszódi Attila, a BME Nukleáris Technikai Intézet igazgatója.
Tovább »

Nincs sugárzásveszély Magyarországon

2011. március 14., hétfő · Egy hozzászólás

Nem jelent veszélyt Magyarországra a Fukusimai atomerőműben történt robbanás. A Japán földrengéssorozatot követően hazánkban nem változott a sugárzás mértéke, a katasztrófavédelem azonban folyamatos készenlétben van – tájékoztatta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) az MTI-t.
Tovább »

Következő oldal »