Közélet

Szabó Gábor rektor: Először is stílust kell váltani

Szabó Gábor rektor: Először is stílust kell váltani

2012. december 11., kedd
Szabó Gábor rektor: Először is stílust kell váltani

Továbbra sem nyugszanak a kedélyek a felsőoktatásban a felvételi keretszámoknak a csökkentése ügyében. Országszerte tartottak és tartanak most is demonstrációkat a diákok. Bár Szegeden felfüggesztették az ülősztrájkot, de két petíció is eljutott a kormánymegbízotthoz. Szabó Gábort, az SZTE rektorát kérdeztük meg az ügyben.

Külön-külön nyújtotta be petícióját a kormányhivatal igazgatójának az SZTE EHÖK és a

Miérthallgatók csoport kedd délelőtt.

Korábban a Megyeházán és a bölcsészkaron is demonstráltak a tandíj és a felsőoktatási keretszámok ellen hétfőn az SZTE-s hallgatók, majd kedd reggel felfüggesztették az akciót.

Orbán Viktor

úgy reagált az eseményekre

, hogy a kormány nyílt lapokkal játszik, és a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának képviselőivel is egyeztetett, elmondva és bemutatva a felsőoktatás többlépcsős átalakításának tervét.

Szabó Gábor szerint nem lehet ilyen drasztikus lépéseket tenni

„A felsőoktatás egy részének a véleményét elég tömören összefoglalta a rektori konferencia múlt héten kiadott

nyilatkozata

” – nyilatkozta portálunknak

Szabó Gábor

, az SZTE rektora. A professzor hozzátette, hogy az átalakítás tervére vonatkozóan valóban számos korábbi intézkedés már látszott, többek között az is nyilvánvaló volt, hogy a felsőoktatás az ország egészével együtt nehéz gazdasági helyzetbe kerül. „Mi itt a Szegedi Tudományegyetemen egészen ősz óta azon dolgozunk, hogy jövőre hogyan tudunk még hatékonyabban működni, az eddigiekhez képest is több megtakarítást eszközölni. Azzal viszont vitatkoznék, hogy azt is tudta mindenki, hogy ilyen radikálisan, egy lépésben próbálják majd megváltoztatni a szerkezetet. Azt hiszem, hogy ez az a pont, amit én nem tudok elfogadni. Nagyon sokféle változást lehet bevezetni, de nem ilyen formában. Hat egyetem rektora 2011-ben kiadott egy

nyilatkozatot

, melynek egyik pontja épp arról szól, hogy a felsőoktatás átalakításának a tekintetében is egy élő rendszerről van szó, melyben a tervezett átalakítások sebessége korlátozott, nem lehet évente 15-25 százaléknál nagyobb változásokat csinálni. Nem hallottam egyszer sem, hogy szó lett volna arról korábban, ami a múlt heti kormányülésen történt: hogy egy lépésben ilyen drasztikusan csökkentik a felvételi keretszámot” – hangsúlyozta a rektor. Szabó Gábor akadémikus leszögezte: azt, hogy a finanszírozott keretszámokon változtatnak, lehetett tudni, hiszen a korábbi 50 ezerről 30 ezerre csökkent.

Nem egyenlő az állami finanszírozás és diákhitel

„Ha azt jelentették volna be a múlt héten, hogy további 10 százalékkal csökken ez a szám, akkor nem mondom, hogy örültem volna neki, de el lehetett volna ezen is gondolkodni. Azt is elfogadom, hogy a diákhitel egy alternatív lehetőség a tanulás finanszírozásához. De azt, hogy ez a hitel maga a megoldás, és teljesen mindegy, hogy valaki államilag finanszírozott helyen tanul vagy diákhitelt vesz föl, már nem tudom abszolválni, ez egy téves kommunikáció. A diákhitelt ugyanis vissza kell fizetni. Előnyös hitel, nem vitatom, mint ahogy azt sem, hogy a tanulásban segítheti a hallgatót, azt azonban már igen, hogy egyenlőségjel tehető az államilag finanszírozott tanulás és a diákhitellel finanszírozott tanulás közé. Ezek azok a dolgok, amelyekről beszélni kellene. Leszögezem, hogy valóban sok mindent lehetett előre látni, a folyamatokat érzékelni, de semmilyen előzetes konzultáción nem hangzott el a felsőoktatás ilyen drasztikusan tervezett átalakítása. Ezt nem tartom helyesnek, ahogy e drasztikus lépések bevezetését sem. Kényszer hatása alatt nem lehet jó reformokat végrehajtani. Nem lehet hatékonyan átalakítani a felsőoktatást, ha az intézmények nyakába olyan kényszert zúdítunk, hogy pánikban, kapkodva hajtsanak végre intézkedéséket. Ezekről a problémákról tárgyalni kell, mert van miről. Azt azért nem látom, hogy a helyzet reménytelen lenne, de először is stílust kell váltani” – zárta gondolatait Szabó Gábor.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.