Közélet

Vona Gábor: A Jobbik kormányzásra készül

Vona Gábor: A Jobbik kormányzásra készül

2009. június 14., vasárnap
Vona Gábor: A Jobbik kormányzásra készül
vonagabor3

A múlt vasárnapi EP-választások óta a Jobbiktól hangos az ország. Egy hete szinte megállás nélkül valamennyi médiumban csak a Jobbik-jelenséget elemzik, magyarázzák meglepődve, értetlenül. Egy csapásra Vona Gábor, a párt elnöke lett Magyarország legismertebb, legtöbbet szereplő politikusa. Interjúnk Szegeden készült a nemzeti erők találkozóján.

- Igaz, hogy pénzt kér egyes médiumoktól az interjúért?

- Olvastam magam is erről, de semmiféle valóságalapja nincs a feltételezésnek. Inkább azoknak a sajtótermékeknek nem adok interjút, amelyek egyszer visszaéltek a bizalmunkkal. -

Hogyan tudja kiszűrni, ki, mit ír Önökről?

- Erre való a sajtófigyelő szolgálatunk.

vonagabor2
- "Magyarország a magyaroké" - ezzel a szlogennel kampányoltak. Gondolom, reagálnának, ha ugyanezt a jelmondatot olvasnák román, szlovák, szerb vonatkozásban.

- Persze, reagálnánk. Ezt a kérdést mindenhol felteszik, de ez fából vaskarika. Mindenki érti, mit jelent ez a szlogen. Aki nem, vagy megpróbálja félremagyarázni, az rosszban sántikál. A jelmondat egy nagyon régi, Monroe-elv ("Amerika az amerikaiaké") magyar megfelelője, számtalan választási kampányban megannyi politikai párt felhasználta. Mi is úgy éreztük, Magyarországon ez a jelmondat - sajnos - nagyon aktuális. Bár ne lenne az. Az volna a normális, ha mindenki számára természetesnek hangoznék, aki itt él, dolgozik ezért az országért, fenntartja azt, azé az ország, nem pedig valami multinacionális tőkének vagy valamiféle globális érdeknek kellene diktálnia.

- A média cigányellenességgel vádolja Önöket. Hogyan cáfolnák ezt, illetve miként oldanák meg a romakérdést?

- Nehéz lenne rövid úton megoldani ezt a problémát. Mi a cigánykérdésnek a kriminalisztikai részét, a cigánybűnözést nem három, hanem egy csapásra oldanánk meg: a csendőrség felállításával. Ez nem jelentené a probléma végleges megoldását, de...

- A romákból álló polgárőrség nem lenne jobb megoldás?

- Nem tudom megítélni, nem érzékeltük még ennek a hatékonyságát. Ha bebizonyosodik majd egy év múlva, hogyan működik, és számottevően visszaesett az adott településeken a bűncselekmények száma, akkor meglátjuk. Szerintem egy országosan szervezett csendőrség tudna csak jelen pillanatban erre megoldást találni. A szociális jellegű problémákra pedig olyan támogatási rendszert kellene kialakítani, amely nem hagyja, hogy a cigány kisebbség jelentős része a munka és a törvény világán kívül boldoguljon. A szociális segélynek a közmunkához kötését a Jobbik javasolta először, most már számtalan önkormányzat átvette. Ugyanilyen javaslatunk az is, hogy a családi pótlékot a 3. gyerektől felfelé adókedvezmény formájában lehessen érvényesíteni. Azok a családok kapják meg a családi pótlékot, akik valóban tisztességesen szeretnék felnevelni gyerekeiket, dolgoznak, és nemcsak megélhetési forrásnak tekintik a gyermekvállalást.

- Ha jövőre bejutnak a Parlamentbe, ami aligha kétséges, ellenzéki politizálásra készülnek? Miben támogatják majd a vélhetően kormányt alakító Fideszt, és miben nem fognak tudni semmiképpen egyetérteni velük?

- Annyi módosítást hadd tegyek, hogy szerintem a mostani választási eredmény egyértelmű üzenet a társadalom számára - legalábbis amit mi kiolvasunk belőle. A Jobbikot a választói arra hatalmazták fel, hogy kezdjen el készülni a kormányzásra. Nem hiszem, hogy megelégednénk a csupán ellenzéki szereppel. Magyarországon a társadalmi folyamatok alakulhatnak, felgyorsulhatnak úgy is, hogy a Jobbik akár kormányzati pozícióba kerül. Folyamatot látok: a Jobbik napról napra erősödik, a parlamenti pártok népszerűsége pedig (kié gyorsabban, kié lassabban), de folyamatosan csökken. Mikor áll be arra a pontra, amikor a Jobbik lesz Magyarország legerősebb pártja, azt nem tudom. Viszont mind kormányerőként, mind ellenzékben politikánkat egy dolog fogja meghatározni: mi a nemzet érdeke. Azt támogatjuk, ami ellentétes a nemzeti érdekkel, azzal szembe megyünk.

vonagabor1

- Sokan azzal vádolják Önöket, hogy nincs gazdasági programjuk. Önkormányzati szinten szakpolitikai ügyekben nehéz lesz ideológiák mentén dönteni.

- Akik ezt állítják, nem olvasták el a Jobbik programját. Önkormányzati szinten ahhoz, hogy egy településnek, városnak legyen költségvetése, működjenek intézményei, az sohasem ideológiai kérdés. Az együttműködés ezen a szinten nyilván könnyebben megvalósítható más pártokkal.

- Mindenkivel, csak az MSZP-vel nem?

- Így van, meg az SZDSZ-szel sem, velük soha. A Fidesszel és a KDNP-vel el tudom képzelni adott esetben az együttműködést.

- Az EU-ellenes frakció vagy a nacionalisták táborát gyarapítják-e Brüsszelben?

- Ez még eldöntendő kérdés, folynak a frakcióalakítási tárgyalások, ezért - sajnos - még érdemi választ nem tudok adni.

- Hogyan értette azon kijelentését, hogy a magyar emberek kétharmada jobbikos, csak még nem tud róla?

- Most már 15 százalék tud róla. Egyébként szó szerint értettem. Meggyőződésem, hogy ma Magyarországon az emberek kétharmada hasonlóan gondolkodik, mint mi, úgy látja a dolgokat, ahogy programunkban mi is megfogalmaztuk. Ennek ellenére sokan nem ismernek bennünket. Torzítva, ferdítve, hazug módon jut el hozzájuk a rólunk alkotott kép. Ha valós képet festenének rólunk, akkor megváltozna a véleményük is, belátnák, hogy programunkra igenis szükség van. Az elkövetkező évek feladata lesz bebizonyítanunk a társadalomnak, hogy alkalmasak vagyunk arra, hogy egy jó programmal megerősítsük Magyarországot.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.