Sport

Fokozódnak az izgalmak a szegedi Evezős Eb-n - mutatjuk mely magyarokért szoríthatnak szombaton

Fokozódnak az izgalmak a szegedi Evezős Eb-n - mutatjuk mely magyarokért szoríthatnak szombaton

Tóth Norbert
Szerző: Tóth Norbert
2024. április 27., szombat
Fokozódnak az izgalmak a szegedi Evezős Eb-n - mutatjuk mely magyarokért szoríthatnak szombaton

Pénteken is tele volt a Maty-éri olimpiai központ lelátója izgalommal, feszült várakozással és üdvrivalgásokkal. Szombaton is számos magyar versenyző csap a hullámok közé.

Napsütésben élvezhették az élsportolók küzdelmeit. (Fotó: Bence Szlovak)

 

A magyar kvótaesély már megvan

A férfi egypárevezősök között Pétervári-Molnár Bendegúz harmadik helyen jutott tovább a pénteki elődöntőből a kvótaosztó A döntőbe, így vasárnap az olimpiai kvótáért szállhat vízre. A magyar sportoló a kettes pályán várta a kezdést, a rajt után beállt a továbbjutást érő harmadik helyre, amit a végén remek hajrával meg is tartott (7:16.75 p), ezzel biztosította helyét.

Most egy hatalmas alvással fogom megünnepelni a döntőbe jutást, de még nem szabad teljesen hátra dőlni. Ez egy taktikai verseny is, fel kell térképezni az ellenfeleket, ki kell elemezni az ötszázas idejüket és természetesen nem szabad meglepődni akkor sem, ha nem úgy indítanak, ahogy szoktak.
A lengyel ellenfelem például szaknyelven mondva fly and die taktikát szokott alkalmazni, tehát addig megy, amíg tart a bor, aztán valahol megáll. A moldáv riválison meglepődtem, hogy bizonytalankodik és lemarad. A török pedig erős véghajrát szokott nyomni, úgyhogy előnyt kellett gyűjtenem. A bolgárt és a szlovént jó lett volna beérni, de a lényeg így is teljesült, megvan az A döntő, vasárnap pedig oda kell tennem azt is, ami esetleg ma bennem maradt

- mondta a futam után a kétszeres olimpikon.

Fotó: MTI/Kovács Tamás


Szombaton még több magyarért szoríthat a szegedi publikum

Az alábbi menetrend szerint zajlanak majd a magyar érdekeltségű versenyek:

9.40:Pető Zsolt

9.50: Gadányi Zoltána

10.50: Bácskai Máté

11.05:Újhelyi Mihály, Ács Kristóf, Gerei Ágoston Tamás, Koncsik Patrik Dominik

13.51: Szabó Bence - Furkó Kálmán

A pénteki versenynap magyar szempontból Pető Zsolt paraevezős pályaosztó futamával rajtolt a PR1 kategóriájú férfi egypár versenyszámban. Pető az egyes pályán kapott helyet és szinte végig a második helyen evezve 11:19.25 perc alatt teljesítette a 2000 méteres távot, amelyen a spanyol Javier Garcia Martinez mögött ért célba.

Fotó: MTI/Kovács Tamás

 

A nőknél Gadányi Zoltánának az első kettő között kellett volna végeznie a vasárnapi kvótaosztóhoz, az MTK evezőse azonban nem tudta tartani az iramot a mellette evező török és szlovén versenyzővel, végül harmadik helyen zárt (8:18.48 p), így szombaton a B döntőben folytatja a versenyt. Ez azt jelenti, hogy Szegeden nem jut olimpiai indulási joghoz.

Úgy szerettem volna visszatérni, hogy megmutatom hogyan is tudok versenyezni, de ez most még nem sikerült. Sokan azt mondják, jó versenyző vagyok, ezt szerettem volna azoknak is megmutatni, akik még nem ismernek, nem akartam, hogy csalódjanak bennem, de szombaton tényleg megmutatom, hogy jó versenyző vagyok

- mondta Zoltána.

Fotó: MTI/Kovács Tamás

 

Férfi egypárban Bácskai Máté ötödik lett (7:50.9 p) reményfutamában, így szombaton a C döntőbe kerülésért ül hajóba.

Fotó: Magyar Evezős Szövetség

 

A szombati programot pedig a férfi négypárevezősök zárták, a Gerei Tamás, Koncsik Dominik, Ács Kristóf, Ujhelyi Mihály kvartett hatodik lett (6:30.19 p), ezzel a szombati B döntőben biztosította helyét.

Fotó: MTI/Kovács Tamás

 

Szabó Bence, Furkó Kálmán kettőse kvalifikálta magát az A döntőbe könnyűsúlyú egypárban.

Fotó: MTI/Kovács Tamás

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.