Sport

Szegedi sporttörténelem: a Szegedi Vízilabda Egyesület története I. rész

Szegedi sporttörténelem: a Szegedi Vízilabda Egyesület története I. rész

Hatalmas történelmi jelentőséggel bír a sportág. 110 éve a Tiszában fogant a szegedi vízilabdasport.

Tóth Norbert
Szerző: Tóth Norbert
2024. április 27., szombat
Szegedi sporttörténelem: a Szegedi Vízilabda Egyesület története I. rész

A Szegedi sporttörténelem című cikksorozatunkban a huszadik és a huszonegyedik század legjelentősebb és legemlékezetesebb sporteseményei, sportsikerei és Szeged legpatinásabb sportklubjai kerülnek terítékre. A sorozat következő részei a szegedi vízilabda, a Szegedi Vízilabda Egylet történetét göngyölíti fel.

Tavasztól őszig a "Tiszán éltek" a szegedi vízilabdázók.

 

A szegedi vízilabda kezdetei

110 éve a Tiszában fogant a szegedi vízilabdasport. A játék helyi szerelmeseinek próbálkozásait első ízben a Délmagyarország említette. A lap 1912. június 9-i számában a partfürdő megnyitásáról írt cikkben arról számoltak be, hogy a népszerű fürdőhelyen milyen sportokat gyakorolhatnak a vendégek, s a felsorolásban ott szerepelt, hogy „időnkint vízipóló-mérkőzést is rendeznek.” Augusztusban ismét részletes tudósítást közölt az újság a tiszai víziéletről, amelynek legnépszerűbb helyszínei az uszodák voltak.

Az év szeptemberében egy pár szegedi úszó társult és Szeged tanácsától engedélyt kért arra, hogy a városi gőzfürdő (a mai Anna fürdő) úszómedencéjét kedd és pénteki napon engedje át úszó tréning és „póló-játék” céljaira. A tanács engedélye után élénk úszóélet indult meg. 1912. november elsején az újság a kezdeményezés sikerét hirdette, sőt még nagyobb részvételre buzdította a település lakóit:

 Úszóink a városi gőzfürdő uszodájában a tél folyamán is minden kedden és pénteken reggel 6-8-ig rendszeresen treníroznak és vízipóló mérkőzéseket tartanak. 

1914. március 16-án a Kass-vigadó sakktermében megalakult a Szegedi Úszó Egyesület (SZUE), elnöknek dr. Lévay Ferenc ügyvédet választották meg. Hiába szőttek nagy terveket, hogy a partfürdőn versenyeket rendeznek, közbeszólt az első világháború, és éveken keresztül életjelet sem adott magáról a szegedi úszósport.

 

A vízipóló a világháború után

Legközelebb 1918 júniusában hallattak magukról: akkor Barcsay Károly gyógyszerész lépett az elnöki székbe. A következő esztendőkben minden nyáron nagyszabású úszóversenyt rendezett a Tiszán a SZUE, amelynek elnökletét 1919-től Dragodán Pál folyammérnökre bízták. 1921-től egy szénhordó uszályból átalakított úszóház lett legfőbb bázisuk, ahol öltözők, terasz, villanyvilágítás, sőt zongora is szolgálta a tagság kényelmét. Az elhivatottabb sportemberek a Rókusi, mai nevén Búvártavon is edzettek délelőttönként, holott annak vízminősége hagyott kívánnivalót maga után.

A korai években ez a létesítmény szolgált a szegedi vízilabdasport otthonául.

 

1921. augusztus elseje a szegedi vízilabdasport bemutatkozásának elsőként dokumentált dátuma.

A másnapi Délmagyarország írta meg, hogy

 a Szegedi Úszó Egyesület tagjai tegnap Orosházára rándultak át, hogy az ottani OTK meghívásának eleget teendő, vízipóló mérkőzést játszanak az OTK csapatával. A 14 percig tartó verseny, főként a lehetetlen pályaviszonyok következtében a vendéglátók győzelmével végződött, a mérkőzés ellen azonban a szegediek óvást jelentettek.

A korabeli szabályok alapján egy vízipóló mérkőzésen 2-szer 7 perc volt a tiszta játékidő, 3 perces félidei szünettel. A vízmélységnek legalább 1,4 méternek kellett lennie. A pálya hossza 18-27, szélessége 10-20 méter lehetett.

 

Az első megmérettetések

1924 augusztusában Békéscsabán rendezték a sportági szövetség ötödik úszókongresszusát, itt mérettette meg magát először nagyobb mezőnyben a Szegedi Úszó Egyesület vízipóló csapata. A vidéki gárdáknak kiírt viadalon végül 7 együttes (az Egri MOVE SE, a Miskolci VSC, a Debreceni UE, az Egri TE, az Orosházi TK, a Soproni Pannonia UE és a SZUE) versengett. A szegediek a selejtezőben az orosháziakkal csaptak össze, és 4-1-es félidő után 6-1-es vereséget szenvedtek. A vigaszágon az ETE következett, de ott sem termett túl sok babér, az egriek ugyanis 7-1-re győztek.

Az újabb vízilabda eseményre egy évet kellett várni.

Ismét Békéscsaba volt a helyszín 1925. július 26-án, ahol megint az Orosháza volt az ellenfél egy meghívásos úszóverseny keretében, ám ezúttal történelmi sikernek örülhettek a szegediek. Az OTK-t 7-1-re győzték le, a félidőben már 3-0-ra vezettek.

Szép stílussal, leleményes értelmes játékkal biztosan győzte le a SZUE csapata, nem kis meglepetésére a közönségnek. A legjobb ember Vágó (SZUE) volt. Ő lőtt 3, Wanie 2, Hullmann 2 gólt… A mérkőzést Hay Pál, illetve Somlyódy vezették le

 – tudósított két nappal később a Délmagyarország.

Egy hét múlva a szegedi Rókusi tavon felállított pályán került sor a visszavágóra. Az orosháziak itt 7-0-s vereséget szenvedtek. A Délmagyarország külön kiemelte: 

a verseny folyamán különösen feltűntek ifj. Wanie Rezső, a nemrég elhunyt Wanie Rezső ügyvéd fia, aki mindinkább igazolja atlétikai hivatottságát, továbbá Vágó Sándor, akinek képességeiről és eredményeiről sokat írtak a jugoszláviai magyar lapok, mert Vágó szabadkai gimnazista volt, aki most épp azért volt kénytelen a kellő tréning híján kiállni, mert magyar gimnáziumi vizsgára kell készülnie.

A fentebb említett szegedi pólójátékos, Wanie Rezső (jobbra).

 

Az igazi erőpróba 1925 augusztusában következett, amikor az éves vidéki úszókongresszusnak Kaposvár adott otthont. A vízipóló bajnokságra az esztergomi és egri MOVE, a SZUE, a házigazda Kaposvár, a Soproni Pannónia, a Bajai SE, a DUE, az ETE, a TAC és a Miskolci Vasutas SC, tehát összesen 10 csapat nevezett. A szegediek a selejtezőben az Esztergomot 9-2-re múlták felül, majd a vendáglátó somogyiakat 19-0-ra. 

Nemzeti Sport külön megjegyezte, hogy a Gál Tibor, Tolnaffy László, Hay Ferenc, dr. Csapó Ödön, Hullmann László, Wanie Rezső és Vágó Sándor összeállítású csapat „a bajnokság egyik favoritja.”

A Baja ellen vívott elődöntőben a fiatalabb Wanie fivér, a 14 éves András is szerepet kapott. 

Az öreg bajai csapat (három doktor is van köztük) meghódolt a fiatal, gyors szegedi legénységnek. A mérkőzés erős iramban folyt le, no, ám akaratlan durvaságok rontották a játék nívóját. Egy ilyen szabálytalanság miatt megítélt négyméteresből éri el a SZUE a játék elején Wanie I. révén a vezető gólt. A 8. percben Wanie kiáll, ennek ellenére Szeged Vágó révén ismét eredményes. (2:0.) Vágó különben a csapat legjobb embere, ki ha nagyon erőlködik, majdnem Homonnay ll.-féle játékot produkál.

 – tudósított a Nemzeti Sport.

A fentebb említett fiatalabbik Wanie-testvér, András.

 

A cikkből kiderült, hogy a 7-0-ra megnyert mérkőzésen Wanie Rezső 5, Vágó 2 gólt szerzett. A fináléban az egri MOVE SE-val mérkőztek meg a szegediek, de a korábbiaktól eltérő felállásban. A Gál, Szabó, Hay, Tolnaffy, Vágó, Wanie I., Hullmann összetételű gárda kapcsán úgy fogalmazott a Nemzeti Sport, hogy 

a MOVE komplett legénységével szemben a SZUE felforgatott csapatot állított szembe… A játék szemet gyönyörködtetően folyik. Mindkét csapat tagjai nagyszerűen úszó, jó technikájú játékosok. A tribün nagyszámú egri drukkere – erősen bízva a további eredményekben – fölényesen húzza a Szegedről lerándult publikumot.

 A Tisza-partiak helyzetei sorra kimaradtak, és ezt meg is büntették az egriek, öt gólt lőttek sorozatban. A lap azt írta: 

„ehrengoal”, azaz becsületgóllal ért véget a döntő. Az Eger kapufát lőtt, aztán „Vágó hosszú passzt ad előre, már-már korner vonalon túl van a labda, de Wanie eléri és oldalról élesen kapuba csavarja.

A kaposvári produkció után a Délmagyarország Wanie Rezsőt és Vágó Sándort magasztalta. A szakmai elismerés sem maradt el az idény végén. Mindkettőjüket, valamint szegedi csapattársukat, dr. Csapó Ödönt is meghívták a vidék válogatottjába azon a nyáron.

1925. augusztus 23-án Budapesten a 14 tagú magyar nemzeti csapat egyik fele Belgiummal, a másik fele a vidék legjobbjaival találkozott. A belgák elleni derbi 7-2-es magyar diadallal ért véget. A budapestiek pedig 10-3-ra győzedelmeskedtek a vidékiek felett. A vidékiek 3 góljából kettőt a szegedi Vágó szerezte.

Balról jobbra: Weidinger (BSE), Vágó (SZUE), Schäffer (ETE), Gyarmathy (BSE), Bitskey A. (MESE), Goser (MESE), Csapó dr. (SZUE), Wanie (SZUE)

 

Újszegeden volt található a SZUE versenyuszodája. Gróf Klebelsberg Kuno kultuszminiszter, Szeged város országgyűlési képviselő hathatós támogatása révén városképi jelentőségű versenyuszodát kapott a város és az egyesület 1930-ban, mely télen-nyáron nyitott volt.

A versenymedence 50 m-es volt és 1500 nézőt volt képes befogadni a lelátó.

 

A második világháború utáni időszak

A második világháború befejezése után nemcsak az ország társadalmi, politikai és gazdasági életében következett be döntő fordulat, hanem a sport területén is. A háború még magyar földön zajlott, amikor Szegeden 1944. december 8-án a Szabad Szakszervezetek székházában a város jelentősebb sportegyesületeinek vezetői már a szegedi sport mielőbbi újraindításáról tárgyaltak. 

Ahogy teltek az évek  Szegeden a sportmozgalom bázisa egyre inkább kiszélesedett. A város és egyben Csongrád megye legnagyobb egyesülete a SZEOL AK lett. A kisebb egyesületekből ide irányították, nem egyszer utasítással, a tehetségeket.

Az egyesületek közötti munkamegosztás és a profiltisztítás eredményeként más szakosztályokat foglalkoztatott a négy nagy szegedi sportegyesület: SZVSE (birkózás, atlétika), Volán (kézilabda, motorsport), DÉLÉP (röplabda, asztalitenisz), SZEOL AK (labdarúgás, vízilabda, cselgáncs), így a rendelkezésre álló anyagi eszközöket célirányosan lehetett felhasználni.

A szegedi vízilabda az SZVSE és a SZUE jóvoltából többször szerepelt az első osztályban. A háború után először az SZMTE fogadta be a pólósokat, akik 1946-ban megnyerték az OB II-t, és bejutottak az első osztályba. A SZUE medencéjében olyan játékosok dobálták a labdát, mint Szaniszló Béla, Tombácz István, Maróthy András, vagy az operaénekes kapus, Szalma Ferenc. 

Az 50-es évek elején már a helyi Dózsa képviselte az élvonalban a szegedi színeket.

Szegeden kezdte sportolói pályafutását, de már budapesti színekben lett 1952-ben olimpiai bajnok a vízilabdázó Szívós István.

 

Hosszú évekig a másodosztályban

Egy botrányba fulladt hazai mérkőzés után a pályaválasztói jogától egy évre megfosztott Dózsa úgy esett ki az első osztályból, hogy 20 évig csak az újságok sportrovatából ismerhették a szegediek a magyar póló elitet. Bár a SZEAC néven versenyző pólósok stabil OB II-es csapatot alkottak, elsőosztályú csapata Szegednek újra, csak 1973-ban lett.

A SZEOL SC korszakában a szakosztály nemcsak a felnőtt, hanem az ifjúsági és serdü-lő csapatok szereplését is szorgalmazta. Az utánpótlás nevelés sikerét jelentette, hogy 1989-ben az országos serdülő bajnokságot nyerte a Lihoczky Károly edzette csapat.

Egyedülálló teljesítményként értékelhető, hogy 1980 novemberében a Magyar Népköztársasági Kupa döntőjét játszotta a szegedi csapat, és a második helyen végzett. A 80-as évek sikeres elsőosztályú szereplésében fontos szerep jutott az edző Pozsgay Zsoltnak, akinek a vezetésével a szegediek a bajnokság harmadik helyén végeztek.

 A saját nevelésű Lengyel Gábor első szegedi pólósként lett tagja a magyar válogatottnak.

 

Egy új, korszerű otthon

A szegedi úszó- és vízilabdaélet egy korszerűbb otthont kapott az 1979. április 4.-én: átadták Városi Sportuszodát. Ez a létesítmény jobb körülményeket biztosított, télen sátortető alatt edzhettek a fedett sportuszodában. Az 50 m-es versenymedence feszített víztükrű és vízforgató berendezéssel volt már ellátva. Itt nevelkedett fel Czene Attila, Fodor Rajmund, Molnár Tamás a SZAK (1899), SZEAC jogutódja a SZEOL AK (1976), majd a Szeged SC úszó- és vízilabda szakosztályában. Ők olimpiai bajnoki címet szereztek.

Múltidéző cikksorozatunkban is írtunk már a létesítményről.

 

A sorozat következő része innen folytatódik.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.